Οι τροφές που δρουν ενάντια στην κόπωση του χειμώνα

laxanika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Ο χειμώνας με τις μικρότερες ημέρες, το κρύο και τις αυξημένες υποχρεώσεις μπορεί εύκολα να μας κουράσει, ψυχικά και σωματικά. Για μια ακόμη φορά, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να γνωρίζουμε τις επιλογές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κούρασης με τον πιο φυσικό και θρεπτικό τρόπο.

Η καθημερινότητα τον χειμώνα είναι για τους περισσότερους ακραία απαιτητική, καθώς όλες οι υποχρεώσεις βρίσκονται στο ζενίθ τους, από τη δουλειά, μέχρι τις απαιτήσεις του σπιτιού. Αν προσθέσουμε σε όλα το κρύο, την πιο βαριά διατροφή και ίσως την κακή διάθεση, ο καναπές και η κουβέρτα σίγουρα μοιάζουν ως τη μοναδική δραστηριότητα που θέλουμε να έχουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να «ξυπνήσει» με τις κατάλληλες τροφές που ταιριάζουν στην εποχή.

Λαχανικά ρίζας: Λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες και τα παντζάρια μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για σταθερή ενέργεια και σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας και προλαμβάνουν την κούραση, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν σίδηρο και φυτικές ίνες που «ταΐζουν» το έντερο.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, καρύδια και σπόροι chia περιέχουν καλά λιπαρά, μαγνήσιο και πρωτεΐνη για σταθεροποίηση της ενέργειας και στήριξη των μυών.

Ολική άλεση: Βρώμη και κινόα είναι επίσης δυο επιλογές που μας παρέχουν σταθερή ενέργεια με σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες B, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας.

Όσπρια: Φασόλια, φακές και ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου και φυτικών ινών, που διατηρούν το σάκχαρο σταθερό και αποτρέπουν την κούραση.

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια και ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.

Λιπαρά ψάρια: Σολομός και σαρδέλες είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη διάθεση.

Αφεψήματα βοτάνων: Τσάι από τζίντζερ και μέντα μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και την πέψη, παρέχοντας ήπια αύξηση ενέργειας χωρίς την κούραση από την καφεΐνη.

Γιαούρτι και κεφίρ: Τα προβιοτικά στο γιαούρτι και το κεφίρ υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που είναι σημαντικό για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ώστε να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια

Αυγά: Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης B12 και άλλων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειάς μας μέσα στη μέρα. Για την κατανάλωσή τους, ωστόσο, συμβουλευτείτε ειδικό αναλόγως του λιπιδαιμικού σας προφίλ.