Βραστά, τηγανητά, σκραμπλ ή ποσέ; Οι βασικές συμβουλές για να σας πετύχουν τα αυγά

auga
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Βασικό στοιχείο του πρωινού ή του brunch, τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες και με την κατάλληλη προσοχή στην κατανάλωσή τους λόγω χοληστερίνης, μπορούν να απογειώσουν το γεύμα μας. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε, αναλόγως με τον τρόπο που θέλετε να τα απολαύσετε.

Τα αυγά είναι για πολλούς μέρος της καθημερινότητας, ως μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, απαραίτητων βιταμινών (όπως A, D, B12) και ανόργανων στοιχείων (όπως σελήνιο και χολίνη). Προσφέρουν ενέργεια, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καθώς οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη.

Με αυτά υπ’ όψιν, τα απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους, καθώς είναι εύκολα προσαρμόσιμα σε πολλές συνταγές.

 Βραστά αυγά

  • Μελάτα: Βράστε τα για 4-6 λεπτά για να έχουν ρευστό κρόκο.
  • Σφιχτά: Βράστε τα για 9-12 λεπτά για πλήρως σφιχτό κρόκο.

Tip: Ξεκινήστε με κρύο νερό για να μην σπάσουν και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αυγά σκραμπλ
Πρόκειται για αυγά μαγειρεμένα με τρόπο που τα κάνει απαλά και αφράτα. Παρασκευάζονται χτυπώντας τα και μαγειρεύοντάς τα σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύονται συνεχώς ώστε να δημιουργηθούν μαλακά κομμάτια. Πώς παρασκευάζονται:

  • Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με αλάτι, πιπέρι και, αν θέλετε, λίγο γάλα ή κρέμα για πιο κρεμώδη υφή
  • Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με λίγο βούτυρο ή λάδι
  • Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύετε συνεχώς με σπάτουλα μέχρι να πήξουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.

Τηγανητά αυγά

  • Μάτια: Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα γυρίσετε, καλύπτοντάς τα για να ψηθεί το ασπράδι.
  • Κι από τις δυο πλευρές: Γυρίστε το αυγό μετά από 1-2 λεπτά και μαγειρέψτε μέχρι την επιθυμητή υφή.

Ποσέ αυγά
Πρόκειται για τα αυγά που μαγειρεύονται χωρίς το κέλυφός τους σε ζεστό νερό, συνήθως λίγο πριν από το σημείο βρασμού. Είναι δημοφιλή για την απαλή υφή τους, με το ασπράδι να είναι σταθερό και τον κρόκο να παραμένει ρευστός. Πώς φτιάχνονται: Βράζουμε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία (χωρίς να κοχλάζει). Προσθέτουμε λίγο ξίδι στο νερό, καθώς βοηθάει στη διατήρηση του σχήματός του. Σπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ και το γλιστράμε προσεκτικά στο νερό. Αφήνουμε το αυγό να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το σερβίρουμε.

Tip: Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά για πιο σφιχτό ασπράδι.

Ομελέτες

  • Χτυπήστε τα αυγά καλά για ομοιόμορφη υφή
  • Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά και τραβήξτε τις άκρες προς το κέντρο καθώς γέρνετε το τηγάνι για να μοιραστεί το αβγό.
  • Προσθέστε γέμιση όπως τυρί, λαχανικά ή μυρωδικά λίγο πριν το δίπλωμα.

Ψητά αυγά

  • Χρησιμοποιήστε ατομικά σκεύη (όπως ramekin). Προσθέστε κρέμα, βούτυρο ή μυρωδικά για γεύση
  • Ψήστε στους 190°C για 10-15 λεπτά, ελέγχοντας για το επιθυμητό αποτέλεσμα

Τι να θυμάστε

  • Προσθέστε αλάτι και πιπέρι μετά το μαγείρεμα για να μην απορροφήσουν υγρασία κατά το μαγείρεμα
  • Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μαγειρεύονται πιο ομοιόμορφα. Αφήστε τα έξω για 5-10 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε.
  • Αντικολλητικά τηγάνια ή καλά παλιά μαντεμένια σκεύη είναι ιδανικά για αυγά
  • Προτιμήστε φρέσκα αυγά, ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και φυλάξτε τα στο ψυγείο για ασφάλεια. Το καλό ψήσιμο μειώνει τον κίνδυνο σαλμονέλας.