3 χουχουλιάρικες και ωφέλιμες σούπες για τον χειμώνα

soupa-kolokuthas
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Τίποτα δεν είναι πιο comfort από μια σούπα τον χειμώνα και δεν χρειάζεται καν να περιλαμβάνει κρέας και κορεσμένα λιπαρά.

Σούπα κολοκύθας με κανέλα και τζίντζερ
Θα χρειαστείτε 1 κιλό κολοκύθα, 2 καρότα, 1 πατάτα, 1 κρεμμύδι, 1 κ.γ. τζίντζερ (τριμμένο), 1/2 κ.γ. κανέλα, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Κόβετε όλα τα λαχανικά σας και σωτάρετε αρχικά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το καρότο. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάτε τη σούπα σας για να γίνει βελουτέ. Στο σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο τριμμένο τζίντζερ από πάνω. Οφέλη: Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, το τζίντζερ ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πέψη και η σούπα είναι ιδανική για αποτοξίνωση και ζεστασιά.

Βελουτέ πράσο-πατάτα με μοσχοκάρυδο
Θα χρειαστείτε 4-5 πατάτες, 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), 1 κρεμμύδι, 1/2 φλιτζάνι κρέμα καρύδας, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Κόβετε όλα τα λαχανικά σας και σωτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι σε λίγο λάδι. Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Συνεχίστε με τον ζωμό λαχανικών και αφήστε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.  Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με ένα ραβδομπλέντερ, αλέστε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα καρύδας κι ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμη. Σερβίρετέ τη ζεστή, με λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Οφέλη: Το πράσο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ το μοσχοκάρυδο προσθέτει άρωμα και βοηθά στην πέψη.

Σούπα καρότου με πορτοκάλι και κύμινο
Θα χρειαστείτε 6 καρότα (κομμένα σε ροδέλες), 1 κρεμμύδι κομμένο, χυμό από 2 πορτοκάλια, 1/2 κ.γ. κύμινο, ζωμό λαχανικών, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σωτάρετε και πάλι το κρεμμύδι, προσθέστε τα καρότα και σωτάρετε για μερικά λεπτά και προσθέστε στη συνέχεια τον ζωμό λαχανικών. Αφήστε να μαγειρευτούν τα καρότα για λίγη ώρα. Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε. Χτυπήστε με ραβδομπλέντερ. Οφέλη: Η σούπα αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και βήτα-καροτένιο από τα καρότα, ενισχύοντας την όραση και το ανοσοποιητικό, όπως και το κολλαγόνο του δέρματος. Το κύμινο βοηθά στην πέψη, ενώ συνολικά φέρνει αίσθηση ευεξίας με το φρουτένιο άρωμά της.