Πώς θα κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά πιο ελαφριά και υγιεινά
Εκτός από λαμπάκια, τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα και πειρασμούς, τους οποίους θα αποπειραθούμε να θέσουμε σε έλεγχο, «πειράζοντας» τις συνταγές των χριστουγεννιάτικων γλυκών ώστε να είναι πιο ισορροπημένα –και να μπορούμε να φάμε περισσότερα!
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι ολικής
Ίσως το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό, μπορεί να γίνει πιο υγιεινό και ισορροπημένο, αντικαθιστώντας την ζάχαρη με μέλι. Το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, οπότε χρειάζεται μικρότερη ποσότητα -για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου ¾ φλιτζανιού μέλι. Αν παρατηρήσετε ότι η ζύμη είναι πιο υγρή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή να μειώσετε την ποσότητα των άλλων υγρών συστατικών (π.χ. χυμού πορτοκαλιού). Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά θα πρέπει να προσέξετε κάποια σημεία. Το αλεύρι ολικής απορροφά περισσότερο υγρό από το λευκό αλεύρι και μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε ελαφρώς τα υγρά (π.χ. το χυμό πορτοκαλιού ή το ελαιόλαδο) για να πετύχετε μια ζύμη που δεν θα είναι πολύ σφιχτή. Επίσης, προσέξτε μην παραζυμώσετε τη ζύμη, καθώς το αλεύρι ολικής περιέχει περισσότερες ίνες και μπορεί να την κάνει πιο σφιχτή αν δουλευτεί υπερβολικά. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα αλεύρι ολικής και μισή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Πιο «βαρύ» γλύκισμα από τα μελονακάρονα, οι κουραμπιέδες έχουν βούτυρο και μπόλικη ζάχαρη. Για να τους φτιάξετε σε μια πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά προσέξτε! Το ελαιόλαδο έχει πιο έντονη γεύση σε σχέση με το βούτυρο, γι’ αυτό προτιμήστε ένα ήπιο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, για να μην κυριαρχήσει η γεύση του. Αν θέλετε να μειώσετε τη γεύση του ελαιολάδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό-μισό ελαιόλαδο και λάδι καρύδας, το οποίο έχει πιο ουδέτερη γεύση. Επίσης, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αμυγδάλου ή φουντουκιού αλεσμένου για να δώσετε περισσότερη υφή, καθώς το ελαιόλαδο είναι πιο ρευστό από το βούτυρο. Χρειάζεστε λιγότερο ελαιόλαδο από την ποσότητα βουτύρου που αναφέρεται στη συνταγή. Μια καλή αναλογία είναι περίπου το 80-90% της ποσότητας του βουτύρου. Για παράδειγμα, αν η συνταγή λέει 200 γρ. βούτυρο, χρησιμοποιήστε περίπου 160-180 γρ. ελαιόλαδο. Εκτός από το ελαιόλαδο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής και να πασπαλίσετε στέβια αντί για άχνη.
Οι δίπλες δεν λείπουν από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι πάντα υπέροχες και τραγανές με γενναία δόση μελιού. Για να μειώσετε τις θερμίδες τους και να τις κάνετε πιο υγιεινές και ισορροπημένες, δοκιμάστε να τις ψήσετε αντί να τις τηγανίσετε. Για να πετύχει αυτό, φροντίστε η ζύμη να είναι λεπτή, αλλά όχι τόσο λεπτή που να καεί ή να χάσει τη δομή της. Ψήστε τις δίπλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και παρακολουθήστε τες καθώς ψήνονται, καθώς οι θερμοκρασίες των φούρνων μπορεί να διαφέρουν. Ψήστε μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές. Το σιρόπι μελιού που συνήθως χρησιμοποιείται στις τηγανιτές δίπλες λειτουργεί και για τις ψητές, αλλά πρέπει να το προσθέσετε μόλις βγουν από τον φούρνο, ενώ είναι ακόμη ζεστές, ώστε να το απορροφήσουν καλύτερα. Παρ’ όλο που το ψήσιμο μπορεί να δώσει μια ελαφρώς διαφορετική υφή, μπορείτε να προσπαθήσετε να μιμηθείτε την αυθεντική γεύση προσθέτοντας λίγο βούτυρο στη ζύμη ή βουρτσίζοντας τις δίπλες πριν τις ψήσετε.
Γενικότερα, χρησιμοποιήστε μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο για γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες στα γλυκά σας, προτιμήστε μέλι, σιρόπι αγαύης ή στέβια αντί για λευκή ζάχαρη και επιλέξτε συστατικά ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες.