Νηστίσιμη καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

karudopita
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025

Στο πνεύμα των ημερών, φτιάχνουμε μια νηστίσιμη καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο, αλλά και χωρίς ζάχαρη, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και εκτός νηστείας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι για αρκετό κόσμο μια περίοδος περισυλλογής, νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα. Παραδοσιακά, οι μέρες αυτές χαρακτηρίζονται από απλά αλλά γευστικά γεύματα, χωρίς ζωικά προϊόντα, τα οποία σε αντίθεση με παλιότερα που δεν υπήρχαν επιλογές, πλέον είναι νόστιμα και λαχταριστά. Η ελληνική κουζίνα, άλλωστε, έχει να προσφέρει πλούσιες νηστίσιμες γεύσεις, ακόμα και στα γλυκά. Μια τέτοια επιλογή είναι η νηστίσιμη καρυδόπιτα, ένα γλυκό που συνδυάζει την υπέροχη γεύση των καρυδιών με αρωματικά μπαχαρικά, χωρίς αυγά ή βούτυρο, ιδανική για τις μέρες αυτές, αφού δεν στερείται τίποτα από τη νοστιμιά της κλασικής εκδοχής! Bonus, η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι ή σιρόπι αγαύης για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Νηστίσιμη Καρυδόπιτα

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι ζέας
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι σιρόπι αγαύης ή μέλι (αν δεν είστε vegan)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 1 φλιτζάνι φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ φλιτζάνι νερό ή φυτικό γάλα
  • Σιρόπι (προαιρετικά, χωρίς ζάχαρη)
  • 1 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1-2 γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα καρύδια, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το σιρόπι αγαύης και τη σόδα (η σόδα θα αφρίσει). Προσθέστε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Ρίξτε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήστε για 40-45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το τρυπήσετε.

Βράστε το νερό με το μέλι ή το σιρόπι αγαύης, την κανέλα και το γαρύφαλλο για 5-7 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, περιχύστε το ζεστό σιρόπι πάνω στη χλιαρή καρυδόπιτα.

Μπορείτε να τη σερβίρετε αν θέλετε με λίγο χαρουπόμελο ή με ένα φυτικό γιαούρτι.

Extra tips

  • Αν τη θέλετε πιο αφράτη, αντικαταστήστε το μισό αλεύρι με φαρίνα
  • Αντί για σιρόπι, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη σκόνη καρύδας ή επιπλέον καρύδια για ακόμη πιο έντονη γεύση καρυδιού