Εορταστικό μεν, φούσκωμα δε: το πώς και το γιατί
Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου γιατί είναι η μοναδική, ίσως, περίοδος που δίνουμε το ελεύθερο στον εαυτό μας, να φάει και να πιει όσο επιθυμεί κι αντέχει.
Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, όχι επειδή δίνουμε και παίρνουμε δώρα, ούτε επειδή γεμίζει ο τόπος λαμπάκια.
Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου γιατί είναι η μοναδική, ίσως, περίοδος που δίνουμε το ελεύθερο στον εαυτό μας, να φάει και να πιει όσο επιθυμεί κι αντέχει.
Για όσους έχουν να αναφέρουν και το Πάσχα σε αυτό το καθεστώς διατροφικής ελευθερίας, κάτι που διαφοροποιεί τα Χριστούγεννα από τη γιορτή της Λαμπρής, όσον αφορά στο θεμιτό και επιτρεπτό όριο της λαιμαργίας, είναι η ημερολογιακή τους απόσταση από το καλοκαίρι. Το Πάσχα –δυστυχώς και ευτυχώς- σημαίνει καλοκαίρι και το καλοκαίρι δεν επιτρέπει τέτοιες ατασθαλίες.
Τώρα όμως έχουμε Χριστούγεννα, το καλοκαίρι είναι μακριά και το εορταστικό δείπνο ψήνεται και ετοιμάζεται να απλωθεί μπρος στα μάτια μας.
Ακόμα μάλιστα και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, την περίοδο των εορτών δύσκολα θα αντισταθούν στις πίτες, τη γέμιση, τη γαλοπούλα, τα μελομακάρονα και τις δίπλες και γιατί να το κάνουν άλλωστε.
Αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί είναι πως στα στομαχικά προβλήματα της περιόδου δεν παίζει μόνο ρόλο η μεγάλη κατανάλωση, αλλά και η κατανάλωση τροφών που δε συνηθίζουμε να τρώμε, τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, ειδικά αν είστε ένα άτομο που προσέχει τη διατροφή και τη σιλουέτα του.
Η καούρα, λοιπόν, ο τυμπανισμός και η δυσφορία είναι από τα συνηθέστερα θέματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι τις γιορτές.
Και πριν περάσουμε στο γιατί και το πως, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε πως το αίσθημα δυσφορίας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα, να δείξει ότι δεν αντέχει άλλο και αν αντιληφθούμε, πως ένα μέσο γεύμα χρειάζεται 1-3 ώρες για να επεξεργαστεί και χωνευτεί από το στομάχι, ενώ το εορταστικό γεύμα χρειάζεται 8-12 ώρες θα έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο βήμα στο να περάσουν αυτά τα Χριστούγεννα πιο ήρεμα και χωρίς στομαχικές διαταραχές.
Για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δυσφορία και το πρήξιμο, δεν είναι το στομάχι και η ανικανότητά του να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις, αλλά η ικανότητα του εγκεφάλου να αγνοήσει τα σημάδια που του στέλνει το στομάχι, ότι έχει χορτάσει και δεν πεινάει άλλο και να συνεχίσει το φαγοπότι. Πρόκειται ουσιαστικά γι’ αυτό που η θρησκεία ονομάζει το «αμάρτημα της λαιμαργίας»!
Επίσης, το αυξημένο βούτυρο και λίπος που χαρακτηρίζει τα φαγητά των εορτών, επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης (το λίπος και το βούτυρο είναι τροφές που δύσκολα χωνεύονται), δυσκολεύοντας έτσι το έργο του στομάχου να αδειάσει και να μας απαλλάξει από το δυσάρεστο συναίσθημα. Γι΄αυτό το λόγο, μεγάλο κομμάτι του προβλήματος σχετίζεται με τις ποσότητες λίπους και βουτύρου που θα καταναλώσετε.
Πώς θα προλάβετε όμως τα χειρότερα;
Θα μπορέσετε να προστατέψετε τον εαυτό σας από τη στομαχική ταλαιπωρία αν πράξετε με λογική και εγκράτεια –δύσκολο ομολογουμένως όταν το τραπέζι είναι γεμάτο με λιχουδιές- και διατηρήσετε μικρές τις μερίδες σας, τρώγοντας σε μικρό πιάτο ή επιλέγοντας 2-3 μπουκιές από κάθε γεύση του μπουφέ.
Μην περάσετε στο άλλο άκρο φυσικά και στερηθείτε τη χαρά του εορταστικού δείπνου, αλλά τουλάχιστον μην το παρακάνετε.
Αν μάλιστα ο οικοδεσπότης έχει μεριμνήσει και αντί να έχει σερβίρει όλες τις πιατέλες στο τραπέζι τις έχει σε ένα μπουφέ στην κουζίνα, ακόμα καλύτερα, καθώς όσο λιγότερα βλέπετε, τόσο λιγότερα τρώτε. Αποφεύγετε ακόμα, να τρώτε με τα χέρια fingerfood, αφού αυξάνετε έτσι το ανεξέλεγκτο του θέματος.
Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια μικρή σαλάτα, που μπορεί μεν τα λαχανικά να προκαλούν αέρια, αλλά την ίδια στιγμή περιέχουν ένζυμα τα οποία βοηθούν το στομάχι στην επεξεργασία των τροφών. Και σε αυτή την περίπτωση διατηρήστε το μέτρο και μην προβείτε σε «λαχανικές» υπερβολές.
Καλό θα ήταν ακόμα να αποφύγετε τροφές που δύσκολα χωνεύονται όπως είναι οι πατάτες και το ψωμί και προκαλούν όχι μόνο αέρια αλλά και δυσκοιλιότητα, όπως επίσης και συγκεκριμένα λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Οι τροφές με αυξημένες ποσότητες ζάχαρης στη σύστασή τους, που είναι και η μεγαλύτερη «πληγή» των εορτών, θα ήταν συνετό να μην καταναλωθούν αλόγιστα, αφού η ζάχαρη δεν είναι από τα αγαπημένα υλικά του στομάχου προς επεξεργασία.
Τέλος, μείνετε μακριά από τα ανθρακούχα ποτά, που προφανώς περιέχουν πολύ αέρα στη σύστασή τους και προτιμήστε να πιείτε με το γεύμα σας νερό ή λίγο κρασί.
Υπάρχει ακόμα η λύση των προβιοτικών επιλογών, είτε σε συμπληρώματα διατροφής για την περίοδο των εορτών, είτε μέσω συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι οι μπανάνες. Οι προβιοτικές τροφές και τα βακτήρια που περιέχουν βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης, των υδατανθράκων και άλλων τροφών που καταναλώνονται περισσότερο στις γιορτές, με αποτέλεσμα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση του πεπτικού στην υπερφαγία των Χριστουγέννων.
Τέλος, αποφασίστε φέτος στο εορταστικό τραπέζι να γνωρίσετε όλους τους συνδαιτυμόνες σας και να πιάσετε κουβέντα μαζί τους, καθώς όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο λιγότερο θα τρώτε!
Αφού εσείς αποκλειστικά ευθύνεστε για την κατάσταση που έχει περιέλθει στο στομάχι, θα πρέπει εσείς, πάλι, να το βοηθήσετε να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Πέρα του να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να κάνει τη δουλειά του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι περισσότερη της συνηθισμένης, μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα μετά το γεύμα, καθώς το περπάτημα και η ελαφριά άσκηση βοηθούν το στομάχι να κάνει καλύτερα το χρέος του.
Το να μασήσετε τζίντζερ ή μαστίχα είναι, επίσης, μια καλή εναλλακτική για τη διευκόλυνση της πέψης και την ανακούφιση από τη δυσάρεστη δυσπεψία και το πρήξιμο.
Το τσάι μέντας μπορεί επίσης να χαλαρώσει του μύες του στομάχου και να βοηθήσει, ενώ φυσικά ανθρακούχο νερό είναι η δημοφιλέστερη και μια πάντα βοηθητική λύση. Τέλος, το να ξεκουμπώσετε λίγο το παντελόνι ή τη φούστα σας για να δώσετε λίγο χώρο στο παρα-γεμισμένο στομάχι, δεν είναι ντροπή, αλλά αντιθέτως επιτακτική ανάγκη!
Ανθή Παπαγεωργίου