Πώς θα φτιάξετε μία συνταγή με αυγά, χωρίς αυγά; Όλες οι αντικαταστάσεις!
Φουσκώνουν, διογκώνουν, ενώνουν και δίνουν την απαραίτητη υγρασία στο μείγμα! Εάν μία συνταγή έχει αυγά, αλλά εσείς δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε είτε για λόγους αλλεργίας είτε για λόγους υγείας, κάντε τις σωστές αντικαταστάσεις. Δεν θα καταλάβετε διαφορά στη γεύση, ίσως μάλιστα να νιώσετε πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα.
Όταν πρόκειται για αυγά, υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που είναι χορτοφάγος, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη χρήση τους. Ο γενικός κανόνας πάντως είναι ότι όσο λιγότερα αυγά απαιτεί μία συνταγή τόσο καλύτερη η αντικατάσταση. Δείτε πώς θα φτιάξετε μία συνταγή με αυγά χωρίς να χρησιμοποιήσετε ούτε ένα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου.
Κάθε ποσότητα αντικαθιστά 1 αυγό κότας.
Ποσότητα: 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia + 3 κουταλιές της σούπας νερό.
Σκοπός: Να δέσει το μείγμα.
Χρήσεις: Για muffins, brownies, ζύμες ολικής αλέσεως.
Πώς: Σε ένα μούλτι αλέθετε τους σπόρους. Σε ένα μπολ ρίχνετε το νερό και την σκόνη από τους σπόρους και τους αφήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τζελ. Το προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά.
Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα
Λιναρόσπορος
Ποσότητα: 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο + 3 κουταλιές της σούπας νερό.
Σκοπός: Να δέσει το μείγμα.
Χρήσεις: Muffins, brownies και ζύμες.
Πώς: Αλέθετε τον λιναρόσπορο στο μούλτι. Σε ένα μπολ προσθέτετε τον λιναρόσπορο και το νερό. Το αφήνετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει τζελ και μετά το προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
Ποσότητα: 1/2 μπανάνα, λιωμένη.
Σκοπός: Να προσφέρει υγρασία και γλυκύτητα.
Χρήσεις: Muffins, μαλακά μπισκότα, μπράουνις και κέικ.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Πολτός φρούτων
Ποσότητα: 1/4 φλιτζάνι πολτό φρούτων (μήλο, αχλάδι, κολοκύθα, κ.λπ.). Γενικά τα φρούτα που περιέχουν πηκτίνη όπως το μήλο, ενώνουν τα υλικά καλύτερα ενώ συγκρατούν τις φυσαλίδες που δημιουργούνται κατά το χτύπημα των υλικών, κάνοντας πιο αφράτο το μείγμα.
Σκοπός: Να προσφέρει υγρασία και γλυκύτητα.
Χρήσεις: Muffins, μαλακά μπισκότα, μπράουνις και κέικ.
Πώς: Ανακατεύετε ¼ φλιτζάνι πολτό φρούτων με ½ μπέικιν πάουντερ και 1 κ.γ. λάδι.
Ποσότητα: 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο.
Σκοπός: Να παράσχει κρεμώδη υφή και γλυκύτητα.
Χρήσεις: Muffins, μαλακά μπισκότα, μπράουνις και κέικ.
Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!
Άγαρ
Ποσότητα: 1 κουταλιά της σούπας σκόνη. Για συνταγές που θέλουν μόνον ασπράδι αυγού.
Σκοπός: Να δέσει το μείγμα και να το κάνει αφράτο.
Χρήσεις: μαρέγκες, ελαφριά κέικ.
Μαλακό τόφου
Ποσότητα: 1/4 φλιτζανιού μαλακό τόφου.
Σκοπός: Για να δημιουργήσετε κρεμώδη υφή.
Χρήσεις: Τάρτες και κρέμες.
Ποσότητα: 1/4 φλιτζάνι σόγια ή γιαούρτι καρύδας.
Σκοπός: Να προσφέρει υγρασία στο μείγμα, να το κάνει κρεμώδες και να του δώσει γλυκύτητα.
Χρήσεις: Muffins, cupcakes και κέικ.
Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του!
Φυτικό λάδι
Ποσότητα: 1 κ.σ. φυτικό λάδι.
Σκοπός: Για παροχή υγρασίας.
Χρήσεις: Muffins, cupcakes και κέικ.
Πώς: 2 κ.σ. νερό με 1κ.σ. φυτικό λάδι και 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr