Κριτική ταινίας: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν
Όταν πήγα να δω την ταινία «Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν» νόμιζα ότι θα βρεθώ μπροστά σε ένα ακόμη κοινότοπο θέαμα κινουμένων σχεδίων.
Ωστόσο, αυτές οι προσμονές μου γρήγορα διαψεύστηκαν, καθώς ανακάλυψα ένα κινούμενο σχέδιο «έξυπνο» που συνδυάζει τη διασκέδαση με τη μάθηση. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του ενός από το δύο κύρια πρόσωπα της ιστορίας.
Ο κύριος Πίμποντι είναι ένας ευφυέστατος σκύλος (!), με Βραβείο Νόμπελ που ξεχωρίζει για το ταλέντο και την εφευρετικότητά του. Αυτός ο λαμπρός επιστήμονας θα έρθει αντιμέτωπος με μία άλλου είδους σημαντική πρόκληση, αυτή του να γίνει πατέρας.
Θα υιοθετήσει το μικρό Σέρμαν και θα επινοήσει άλλη μια μηχανή, το περίφημο Χρονοαυγό, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «μηχανή» του χρόνου, ένα ωοειδές «διαστημόπλοιο» που ταξιδεύει στο χρόνο.
Οι ταξιδιώτες του μπορούν να επισκεφτούν όποια εποχή της Ιστορίας θέλουν και να δουν από κοντά διάφορα πρόσωπα-πρωταγωνιστές της καθεμιάς.
Έτσι, ο μικρός Σέρμαν θα μπορέσει να ανακαλύψει την Ιστορία «από πρώτο χέρι», συνδυάζοντας τη μάθηση με το παιχνίδι, όπως και με το δέλεαρ του ταξιδιού και της εξερεύνησης. Πρόκειται για μια ευφυή ανακάλυψη που θα ζήλευαν όλοι οι παιδαγωγοί του κόσμου.
Ο Σέρμαν, από την άλλη, μικρός όπως είναι, θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μηχανή με άμυαλο και επιπόλαιο τρόπο δημιουργώντας ποικίλες ανατροπές ή διάφορα κωμικά επεισόδια.
Έτσι, οι μικροί θεατές θα διασκεδάσουν παρακολουθώντας με πάθος τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του Σέρμαν, της συμμαθήτριάς του Πένυ και του κυρίου Πίμποντι, ενώ ταυτόχρονα θα λάβουν ένα ερέθισμα μελέτης κάποιων σημαντικών περιόδων της Ιστορίας, όπως αυτής της Γαλλικής Επανάστασης, της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αναγέννησης ή και του Τρωικού Πολέμου.
Όλα τα περιστατικά σερβίρονται με χιούμορ, αποφεύγοντας οποιονδήποτε διδακτισμό. Χαρακτηριστικά κωμικές είναι για παράδειγμα οι σκηνές με τον Ντα Βίντσι και την Τζοκόντα ή εκείνη με το Δούρειο Ίππο, όπου ο Αγαμέμνονας κερδίζει τις εντυπώσεις προκαλώντας άφθονο γέλιο. Το ντεκόρ και τα κοστούμια είναι αντίστοιχα του κάθε καιρού.
Ο σκηνοθέτης Ρομπ Μίνκοφ («Ο Ποντικομικρούλης 1 και 2»), σαν ένας άλλος κύριος Πίμποντι, φτιάχνει μια ιστορία που κεντρίζει το ενδιαφέρον με διάφορα διασκεδαστικά επεισόδια και περιπέτειες, παρέχοντας κάποιες πληροφορίες –έστω και επιφανειακά- μέσα στα πλαίσια ενός παιχνιδιάρικου animation.
Ένα άλλο στοιχείο που τονίζεται μέσα στο φιλμ «Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν» είναι η σχέση πατέρα και γιου, όπως και ο ρόλος του πατέρα˙ γεμάτος προκλήσεις και ευθύνες παρουσιάζει την ίδια ή και μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιαδήποτε ανακάλυψη.
Προσαρμογή του κινουμένου σχεδίου που δημιούργησε ο Ted Key και που αποτέλεσε τη βάση για τις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές «Rocky and His Friends» και «The Bullwinkle Show» στις αρχές του ’60, «Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν» θα σας διασκεδάσει με τα πλουμιστά γραφικά του, τα ζωηρά χρώματα και τις πρωτότυπες ιστορίες του.
Αν σας αρέσουν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, αυτό το φιλμ θα είναι μια καλή επιλογή.
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μίνκοφ. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ