Εναλλακτικός τουρισμός και μουσική μαγεύουν τη νεολαία

elateia-festibal
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στη χώρα μας ο εναλλακτικός τουρισμός που συνδυάζεται με μουσικά φεστιβάλ, καθώς αποτελεί τόσο μια πιο οικονομική επιλογή για τους νέους, όσο και πιο ελκυστική για όσους αγαπούν τη φύση και τη ολιγοήμερη διαμονή στην «αγκαλιά» της.

Κάθε χρόνο πληθαίνουν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα -από τα βουνά της, μέχρι τα ποτάμια και τις δαντελωτές παραλίες της- και τις αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότεροι νέοι, που επιλέγουν είτε κλασσική, είτε ροκ μουσική, ενώ παράλληλα, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε αμέτρητες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως: τοξοβολία, πεζοπορία, flying fox, yoga, orienteering, mountain bike, γνωριμία με την τοπική γαστρονομία, οινικά events, workshops, εργαστήρια στη φύση, trail running, κινηματογραφικές προβολές κ.ά. Ήδη φέτος έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20 τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελάτεια Φθιώτιδος, το οποίο έχει καταταχθεί στο top 10 των Φεστιβάλ.

Μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα η ιστορική κωμόπολη τα τελευταία 11 χρόνια έχει μπει και στον μουσικό χάρτη της χώρας με μοναδική επιτυχία. Άνθρωποι ταξιδεύουν από τη Δράμα, από την Κρήτη, από το εξωτερικό και τις τριγύρω περιοχές για να νοιώσουν για 4 ημέρες τη μαγεία που προσφέρει το Φεστιβάλ Ελάτειας. Και όχι άδικα… κατασκηνωτές, διοργανωτές, αλλά και καλλιτέχνες ζουν μία μαγική εμπειρία.

4 ημέρες γεμάτες μουσική
Από την πρώτη μέρα ξεκίνησαν να συρρέουν στον χώρο, όπου είχε στηθεί για να φιλοξενηθούν οι κατασκηνωτές, εκατοντάδες λάτρεις της φύσης. Το καλωσόρισμα στο μουσικό κοινό έκαναν οι Hummings, ενώ ο Κωνσταντής Πιστιόλης πήρε τη σκυτάλη με το κλαρίνο του και κυριολεκτικά αποθεώθηκε. «Φωτιά» στη σκηνή του φεστιβάλ έβαλαν λίγη ώρα αργότερα οι Social Waste και συνέχισαν οι Villagers of Ioannina City. Η μοναδική σύμπραξη του ηπειρώτικου παραδοσιακού ρυθμού με αυτού της ροκ προκάλεσαν έκρηξη στο κοινό. Στη συνέχεια του φεστιβάλ στη σκηνή βρέθηκαν οι Locomοndo, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ματούλα Ζαμάνη.

Την επόμενη μέρα την εμφάνισή του κάνει ο Πάνος Βλάχος και τον ακολούθησαν η αξεπέραστη Μελίνα Κανά, ο τραγουδοποιός Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο μοναδικός Γιάννης Χαρούλης. Οι Novel 729 , η Νατάσσα Μποφίλιου, η Δήμητρα Μωραΐτη, και η Ιουλία Καραπατάκη μάγεψαν με τη μουσική τους τους θεατές και το φεστιβάλ της Ελάτειας έριξε αυλαία.

Ελάτεια Φθιώτιδας: Πού πρέπει να πάτε χωρίς δεύτερη σκέψη
Όσοι βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Ελάτειας, μερικά κρυμμένα διαμαντάκια θα σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε. Οι πιο δραστήριοι, στην κωμόπολη της Φθιώτιδας μπορείτε να απολαύσετε outdoor δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία στο βουνό, ενώ ο Σύλλογος Μοτοσυκλετών Ελάτειας διοργανώνει βόλτες με MotoCross σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε και την ιστορική σημασία του τόπου καθώς η Ελάτεια, κατά την αρχαιότητα, ήταν το κέντρο της Ελλάδας. Η Αρχαία Ελάτεια, η απόλυτη κοιτίδα του πολιτισμού. Λόγω της θέσης της εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πόλη των Λοκρών κι αργότερα των Φωκέων, όταν περιήλθε στη Φωκική Συμπολιτεία.

Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας η Ελάτεια πήρε το όνομά της από τον μυθικό βασιλιά Έλατο, γιο του Αρκάδα. Το 374 π.Χ. ο Θηβαίος στρατηγός Πελοπίδας πολιόρκησε την Ελάτεια με στόχο να υποτάξει τους Φωκείς και να ελέγξει τη διάβαση από τη συμμαχική του Θεσσαλία στη Βοιωτία. Την άμυνα της Φωκικής πόλης ανέλαβε ο στρατηγός Ονόμαρχος και κατάφερε να σώσει την πόλη. Το 346 π.Χ. η Ελάτεια καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου. Ο Φίλιππος οχύρωσε την Ελάτεια και τη χρησιμοποίησε ως βάση του για την εκστρατεία κατά των πόλεων της κεντρικής Ελλάδας. Μετά την αποχώρηση των Μακεδόνων η Ελάτεια απέκτησε πάλι τον κυρίαρχο ρόλο που είχε στην αρχαία Φωκίδα. Σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία η Ελάτεια συνέχισε να αποτελεί σημαντική πόλη της περιοχής και κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Μία περιήγηση, με τη συνδρομή ξεναγού, στον χώρο όπου βρισκόταν η Αρχαία Ελάτεια θα σας πείσει.

Επιπροσθέτως, στην καρδιά της κωμόπολης της Ελάτειας υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζει σπουδαία ευρήματα. Τα ευρήματα καλύπτουν την χρονική περίοδο από την Παλαιολιθική εποχή έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους οργανωμένα σε δύο διακριτές χρονολογικές και γεωγραφικές ενότητες και περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά μέλη, σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα.

Σε κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχει και ένας πλάτανος όπου απολαμβάνουν ανάσες δροσιάς οι επισκέπτες. Αυτό συμβαίνει και στην Άνω Τιθορέα (γνωστή στους ντόπιους ως Βελίτσα). Η Βελίτσα είναι ένα μικρό χωριουδάκι σε υψόμετρο 440 μέτρων που προσφέρεται για οικογενειακή εκδρομή. Βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του Παρνασσού, σε απόσταση περίπου μιάμιση ώρας από την Αθήνα και προσφέρει καλό φαγητό και «δροσερές» βόλτες. Στο χωριό, αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, θα συναντήσετε το «Μπαλκόνι της Τιθορέας», έναν βράχο που έχει θέα προς το Φαράγγι του Καχάλα και τον καταρράκτη. Εκεί δεσπόζει η προτομή του ήρωα της επανάστασης, Οδυσσέα Ανδρούτσου. Όσοι θέλετε να μεταφερθείτε σε εκείνα τα χρόνια και να φανταστείτε σκηνές από εκείνη την εποχή, μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία σας και να φτάσετε στη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, γνωστή ως «Μαύρη Τρούπα».

Τέλος, αν οι δυνάμεις σας δεν σας εγκαταλείπουν και θέλετε να ρουφήξετε την κάθε στιγμή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Διπόταμα Παρνασσού. Πραγματικά, θα βιώσετε μία άκρως αναζωογονητική εκδρομή, Τα Διπόταμα αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρεις και τους λάτρεις της ορειβασίας. Ένα σημείο που δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε.

Αν φοβάστε το άγνωστο σας έχουμε τη λύση. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Νεολαίας Τιθορέας. Τα παιδιά που απαρτίζουν τον Σύλλογο είναι απολύτως συνεργάσιμα, αγαπούν τον τόπο τους και θα χαρούν πολύ να σας ξεναγήσουν στα γραφικά μονοπάτια της περιοχής. Αν είστε τυχεροί μπορεί να σας ακολουθήσουν στην εκδρομή άνδρες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη γυμναστική. Σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας αποτελεί το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και ο χρόνος διαρκείας εκτιμάται περίπου στα 40’ - 45’ λεπτά. 

Η διαδρομή μέχρι τα Διπόταμα του Παρνασσού είναι αρκετά όμορφη και γραφική, με ποικιλία τοπίων και μαγική θέα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κρίνεται κατάλληλη και για αρχάριους, δεδομένου ότι δεν παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες . Τα μέλη της πεζοπορίας ακολουθούν ένα εύκολο μονοπάτι, που διασχίζει τα πλούσια δάση του Παρνασσού και περνά μέσα από ρυάκια και μικρούς καταρράκτες. Σημείο κατάληξης της διαδρομής τα επιβλητικά βράχια από τα οποία αναβλύζει παγωμένο νερό και σχηματίζονται φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο και κάνετε μία στάση στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη για να πάρετε μερικές ανάσες. Μία εμπειρία που αξίζει να την βιώσει ο καθένας ξεχωριστά!

Ελάτεια Φθιώτιδας: Προβατίνα, κοντοσούβλι και οι τοπικοί γαστρονομικοί θησαυροί
Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την outdoor δραστηριότητά σας ή μετά την ολοκλήρωσή αυτής, σας έχουμε τέσσερα σημεία για να ευφρανθεί ο ουρανίσκος σας. Και μάλιστα σας έχουμε φαγητό, ροφήματα, γλυκό αλλά και παγωτό. Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Αν φτάσετε στην Ελάτεια δεν γίνεται να μην πάτε στο εστιατόριο Χαμπλάς. Εκεί θα βρείτε παιδιά με το πιο ζεστό χαμόγελο και έκδηλη τη διάθεση να σας εξυπηρετήσουν. Ο Χρήστος και η παρέα του θα σας προσφέρουν από τοπικά προϊόντα όπως πλαστό και τσαλαφούτι μέχρι κοντοσούβλι και ότι άλλη ποικιλία κρεάτων επιθυμείτε. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, η μία σούβλα διαδέχεται την άλλη. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς αφού θα βρίσκεστε στην καρδιά της Ρούμελης που αποτελεί νούμερο ένα προορισμό για τους λάτρεις των κρεάτων. Το εστιατόριο Χαμπλάς το βραδάκι μετατρέπεται και σε μουσικό στέκι καθώς από εκεί περνούν σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής που τυχαίνει να βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να διοργανώνονται πολλά live. Τέλος, το εστιατόριο αποκτά και αθλητική υφή από τον Σεπτέμβριο και μετά που η μπάλα πηγαίνει στη σέντρα και ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη των πρωταθλημάτων. Υποστηρικτές διαφόρων ομάδων συγκεντρώνονται στο σημείο, βλέπουν τους αγώνες, σχολιάζουν, γελούν και γίνονται όλοι μία μεγάλη παρέα.

Μια και θα βρίσκεστε στην Ελάτεια και αφού θα έχετε γευτεί αυτές τις γαστρονομικές επιλογές, θα σας προτείναμε να χαλαρώσετε. Πού; Αναρωτιέστε; Ένας είναι ο προορισμός και ονομάζεται OASIS Café-Bar. Και όπως μαρτυρά και η επωνυμία του καταστήματος, θα βρεθείτε σε μία πραγματική όαση. Μία πισίνα που σας περιμένει να βουτήξετε, ο Δημήτρης και το προσωπικό του έτοιμοι να σας περιποιηθούν με ευχαρίστηση, σχεδιάζοντας για εσάς τα πιο δροσερά coktails συνοδευόμενα με βάφλες και παγωτά με πρωτότυπες γεύσεις, που σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε. Ωστόσο εσείς που δεν προτιμάτε το cocktail μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια ή τις ξαπλώστρες σας και να απολαύσετε τον καφέ σας. Αν θέλετε να φάτε παράλληλα, μπορείτε να παραγγείλετε την πίτσα σας ή να σας έρθει στο τραπέζι ένα λαχταριστό club sandwich. Και όλα αυτά υπό τους ήχους μουσικών επιλογών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτούς των κοσμοπολίτικων νησιών της χώρα μας.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτεια, θα συναντήσετε τη γραφική Κάτω Τιθορέα. Πριν φτάσετε στην κεντρική πλατεία θα κάνετε μία στάση στη «Γωνιά των Αγγέλων». Μην χρησιμοποιήσετε google maps. Θα σας οδηγήσει η μυρωδιά από τις σούβλες. Με το πιο ζεστό χαμόγελο θα σας υποδεχθεί η κυρία Γεωργία. Αφήστε την να κάνει τα μαγικά της… Η προβατίνα στη γάστρα που θα σας σερβίρει θα είναι ότι πιο γευστικό έχετε δοκιμάσει στη ζωή σας. Η «Γωνιά των αγγέλων» είναι χώρος αφιερωμένος στον Σωτήρη Λαφαζάνη, τον ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ “Αρχάγγελος” στην Αθήνα, ο οποίος ήταν αδελφικός φίλος των ιδιοκτητριών και πέρασε στην αιωνιότητα τον Οκτώβριο του 2021. Από τότε, η «Γωνιά των αγγέλων» έγινε η γωνιά του, αλλά και η γωνιά εκατοντάδων επισκεπτών που έρχονται στην Κάτω Τιθορέα για να απολαύσουν τις μοναδικές γευστικές εκρήξεις που προτείνουν η Γεωργία και η παρέα της.

Γυρνώντας στην Ελάτεια μπορείτε να κάνετε μία στάση για φαγητό στο Καναλάκι. Με σήμα κατατεθέν το ποδήλατο στον τοίχο θα απολαύσετε τα ωραιότερα μακαρόνια με κιμά και τα ωραιότερα μπιφτέκια προβατίνας, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο γαλλικό μπιστρό, με πινελιές κινηματογραφικής και μουσικής τέχνης.

Αν θέλετε να βρεθείτε πιο κοντά στον Παρνασσό, μπορείτε να κάνετε μία βόλτα και στην Αμφίκλεια. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, θα βρείτε τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες που έχει γευτεί ο ουρανίσκος σας. Το καφέ-ζαχαροπλαστείο Emporiko Fine Pastry & Coffee φημίζεται για την ποιότητά του και τις δημιουργίες του. Οι κουραμπιέδες αποτελούν μία διαχρονική απόλαυση στην ευρύτερη περιοχή όλο το χρόνο, όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Εκτός από κουραμπιέδες όμως, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα αμυγδαλωτά και το καλύτερο ντόπιο χειροποίητο παρφέ παγωτό Γκενεράλης.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]