Αυτό το Σαββατοκύριακο μας καλούν οι Σπέτσες

spetses
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Το διαμαντάκι του Αργοσαρωνικού γιορτάζει την Αρμάτα με τη θεαματική αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας των Σπετσών να πρόκειται να καθηλώσει μικρούς και μεγάλους αυτό το Σάββατο.

Όσοι δεν έχετε βρεθεί έστω και μια φορά στην ξακουστή Αρμάτα, τη μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών, προλαβαίνετε να το κάνετε φέτος, προκειμένου να ζήσετε από κοντά την κορύφωση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 7/9 το βράδυ, στην πλατεία του Ποσειδωνίου.

Ταξίδι στο χρόνο
Η Αρμάτα είναι ουσιαστικά ένα σύνολο εκδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου οι Σπέτσες, με αφορμή την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1822 στην περιοχή, με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση. Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις 30 Αυγούστου με συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια και χορούς, ωστόσο αυτό το Σαββατοκύριακο έρχεται η κορύφωση με την αναπαράσταση της πυρπόλησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το βράδυ, με πλήθος πυροτεχνημάτων να γεμίζουν τον ουρανό του Αργοσαρωνικού. Όλο το νησί συγκεντρώνεται μπροστά από το αριστοκρατικό ξενοδοχείο των Σπετσών, το Ποσειδώνιο, και ακούει προσεκτικά την εξιστόρηση των γεγονότων, μέσα από την αφήγηση του φιλολόγου Βασίλειου Μπακίρα, σε κείμενα του φιλολόγου Παύλου Παρασκευαΐδη.

Πού να πάτε και τι να δείτε
Μιας και θα βρεθείτε στο νησί, είναι μια καλή ευκαιρία να το γυρίσετε πολύ εύκολα, με λεωφορείο, ταξί, θαλάσσιο ταξί ή νοικιάζοντας μηχανάκι ή γουρούνα. Αφετηρία σας είναι πάντα η Ντάπια και συγκεκριμένα το παραδοσιακό καφενείο Ρούσσος, το meeting point του νησιού, όπου θα κάτσετε για καφέ, πρωινό, βάφλες κ.ο.κ. Για μπάνιο σας προτείνουμε την κρυστάλλινη παραλία του Γαρύφαλλου στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα, την Αγία Παρασκευή στα νοτιοδυτικά, τους Άγιους Ανάργυρους όπου θα βρείτε και την κινηματογραφική Σπηλιά του Μπεκίρη, από την ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη», αλλά και τη χαλαρωτική Ξυλοκέριζα, από τις πιο όμορφες του νησιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να βουτήξετε στον πιο κοσμοπολίτικο Βρέλλο, με μουσική και beach bar, ή στην Αγία Μαρίνα.

Αν θέλετε να μπείτε στο mood της Αρμάτας και να γνωρίσετε την ιστορία του νησιού, περάστε μια βόλτα από το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στην Ντάπια για να μάθετε την ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας, αλλά και από το Μουσείο των Σπετσών στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη.

Μια βόλτα στο Παλιό Λιμάνι επιβάλλεται, ειδικά το βράδυ, αφού εκεί συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή των Σπετσών, ενώ γενικότερα θα σας συνιστούσαμε να περπατήσετε όσο μπορείτε μέσα στα στενά του νησιού, να θαυμάσετε τα νεοκλασικά του και να νιώσετε την αύρα του. 

Στάση για φαγητό
Οι επιλογές στο Νησί των Αρωμάτων είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Για πιο fine dining καταστάσεις, περάστε από το κομψό περιβάλλον του On the Verandah στο Poseidonion Grand Hotel για να δοκιμάσετε πιάτα με έμφαση στη βιωσιμότητα, δια χειρός του Chef Ηλία Κιαζόλι. Δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα θα απολαύσετε και στο Orloff σε μια υπέροχη βεράντα στο Παλιό Λιμάνι, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα κλείσετε τραπέζι στο Νερό της Αγάπης στην Κουνουπίτσα ή στον Ταρσανά, μια σύγχρονη ψαροταβέρνα στο Παλιό Λιμάνι, με ολόφρεσκα ψάρια από το ψαροκάϊκο της οικογένειας. Πιο οικονομική επιλογή για θαλασσινά είναι ο Πάτραλης στην Κουνουπίτσα, ενώ στο Παχνί στα Κοκκινάρια θα πάτε όσοι προτιμάτε το κρέας, σε παραδοσιακό περιβάλλον. Για νόστιμους μεζέδες σε καλές τιμές, σας περιμένει το Νυχθημερόν στο Παλιό Λιμάνι, με θέα πάντα τη θάλασσα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]