Ταξίδι στο νησί που το ρεύμα δεν έφτασε ποτέ

lasquetiisland
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Περίπου 1 ώρα μακριά από το Βανκούβερ του Καναδά βρίσκεται το νησί Lasqueti, όπου οι άνθρωποι ζουν λίγο πιο απομακρυσμένα από τον πολιτισμό, παραδίδοντας μαθήματα αυτάρκειας στον επισκέπτη.

Στην ανατολική ακτή της νήσου Βανκούβερ, στη βρετανική Κολομβία του Καναδά, βρίσκεται ένα νησί πολύ διαφορετικό από τ’ άλλα. Μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος με φέρι από τη νήσο Βανκούβερ, προκειμένου να συναντήσει τους περίπου 500 κατοίκους του και να δει από κοντά πώς ζουν σε ένα νησί, το οποίο δεν είναι ούτε φιλικό, ούτε εχθρικό προς τους τουρίστες.

Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά της περιοχής, με δρόμους μη ασφαλτοστρωμένους στο μεγαλύτερο ποσοστό και με κατοίκους που ζουν απλά, απομονωμένα και πολλοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καταφέρνει όμως και χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ένα βαθμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Στην περιοχή υπάρχει ένα ξενοδοχείο κι ένα εστιατόριο, εκεί που καταφτάνει το φέρι, ενώ υπάρχει μια πιτσαρία και δύο bed & breakfast καταλύματα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι κάτοικοι ζουν όσο πιο λιτά γίνεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστα χρήματα. Γεωργοί, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δασοκόμοι, υλοτόμοι, ψαράδες, μουσικοί καλλιτέχνες είναι μερικές μόνο από τις ασχολίες των κατοίκων, οι οποίοι διατηρούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Μια φορά το χρόνο, μάλιστα, διοργανώνουν το καλλιτεχνικό Arts Festival, όπως και άλλες δραστηριότητες, ενώ δεν λείπει και η γιόγκα από τη ζωή τους, σε εγκαταστάσεις φυσικά που δε θυμίζουν σε τίποτα σύγχρονα γυμναστήρια.

Το σούπερ μάρκετ είναι μια έννοια άγνωστη για τους κατοίκους του νησιού, αφού οι περισσότεροι καλλιεργούν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα, εκτρέφοντας και τα δικά τους ζώα. Κι όσο για τουαλέτες; Εκεί τα πράγματα διαφέρουν λίγο από το συνηθισμένο, αφού διαθέτουν κυρίως τουαλέτες κομποστοποίησης που λειτουργούν με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χώμα και πριονίδια αντί του νερού.

Οι κάτοικοι του Lasqueti αποδεικνύουν ότι γίνεται να ζήσει κάποιος χωρίς χρήματα ή ακόμη και χωρίς ρεύμα, αρκεί να έχει δημιουργήσει το δικό του πολιτισμό και να μπορεί να ενταχθεί σε μια ανάλογη κοινότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το Lasqueti μπορεί να τον δελεάσει.