Πάτρα: η ελληνική εκδοχή της πόλης που (στο καρναβάλι) δεν κοιμάται ποτέ
Η Τσικνοπέμπτη έφτασε, οι Απόκριες κάνουν τους πάντες να ξεχνιούνται και να διασκεδάζουν και το αποκορύφωμα πλησιάζει, για να κλείσει με ένα ωραιότατο τριήμερο. Η πόλη που ενδείκνυται για όσους θέλουν χρώμα, χορό, μασκάρεμα και διασκέδαση, δεν είναι άλλη από την Πάτρα.
Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει περάσει τουλάχιστον μια φορά τις Απόκριες στη ζωή του στην Πάτρα, τότε πρέπει να συνεχίζει να διαβάζει. Η πόλη αυτή και πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας βρίσκεται αυτές τις ημέρες και μέχρι το τέλος της Αποκριάς στην κορυφαία περίοδο του έτους, γιορτάζοντας το καρναβάλι όπως μόνο αυτή ξέρει και προσκαλώντας τους πάντες να μάθουν «τι θα πει Πατρινός». Για να δούμε…
Ιστορία του καρναβαλιού
Το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, μετρώντας 180 χρόνια ιστορίας, με εκδηλώσεις που διαρκούν εβδομάδες, από τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Δημιουργήθηκε με πρόσμειξη διάφορων πολιτιστικών στοιχείων, τόσο από αποκριάτικα έθιμα του ελλαδικού χώρου, όσο και από επιρροές από τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία και τα γειτονικά Επτάνησα. Οι σύγχρονες ρίζες του εντοπίζονται στις αρχές του 19ου αιώνα, με πολλές απόψεις να συγκλίνουν στο ότι αφετηρία υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη.
Η Τσικνοπέμπτη δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της χαρακτήρα σε μια πόλη που τιμά την περίοδο αυτή με κάθε δυνατό τρόπο. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε γωνιά της πόλης και η μυρωδιά του ψητού… αναστατώνει κάθε μύτη. Τα φώτα στρέφονται κυρίως στην Άνω Πόλη, στην παλιά συνοικία Τάσι, ενώ μαζί με τα ψητά και το κρασί, δεν λείπουν τα δρώμενα του καρναβαλιού και η μουσική μέσα από μουσικές κομπανίες. Ένα από τα δρώμενα είναι και ο «Γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς», όπου η Γιαννούλα ήταν μια φτωχή, αφελής γυναίκα της Άνω Πόλης που πουλούσε κουλούρια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάποιοι της έταζαν γάμο με τον πρόεδρο της Αμερικής Wilson. Κάποιος ντυνόταν επίσημα με ημίψηλο καπέλο, έτσι ώστε να τον υποδεχτεί η Γιαννούλα και ο κόσμος, παρακολουθώντας το θέαμα διασκέδαζε, μέχρι η Γιαννούλα να καταλάβει πως επρόκειτο για φάρσα.
Τι να μη χάσετε αν βρεθείτε στην Πάτρα τις επόμενες ημέρες
Σίγουρα το κάστρο της, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το θέατρο «Απόλλων» το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και τα Λουτρά-Χαμάμ Πατρών που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας είναι μερικά αξιοθέατά της που δεν πρέπει να χάσετε σε μια επίσκεψη στην πόλη. Επειδή, όμως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές τις ημέρες έχει το καρναβάλι, το οποίο, πιστέψτε μας, θα σας κρατήσει απασχολημένους, ας δούμε τι δεν πρέπει να χάσετε στο πλαίσιο της Αποκριάς, από δω και πέρα.
Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού: Κάθε χρόνο, συγκροτούνται ομάδες είτε καρναβαλιστών, είτε από παρέες, οι οποίες έχουν ένα όνομα και ένα θέμα για τη μεταμφίεσή τους και μπορούν να συμμετάσχουν εκτός από τις παρελάσεις και στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του κρυμμένου θησαυρού. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν διάφορες ερωτήσεις γνώσεων και ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, διαγωνισμούς κ.λπ. Οι επιδόσεις των ομάδων στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται κι έτσι αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής.
Το καρναβάλι Μικρών «Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», το οποίο είναι ουσιαστικά η παρέλαση των μικρών και θα γίνει την Κυριακή στις 11.00, ακολουθώντας τη διαδρομή Πλατεία Ομονοίας–Γούναρη–Κορίνθου–Πλατεία Γεωργίου Α΄–Κορίνθου έως Αγ. Νικολάου.
Την Παρέλαση των Αρμάτων την Παρασκευή 11/3 στις 20.00 στο κέντρο της πόλης.
Τον Σοκολατοπόλεμο το Σάββατο 12/3, ώρα 13:30, στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε χρόνο… «βρέχει» εκατοντάδες χιλιάδες σοκολάτες, κι όποιος προλάβει, πρόλαβε!
Τις παρελάσεις: Η νυχτερινή παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν μόνο οι ομάδες, χωρίς τα άρματα, πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου 12/3 στις 18.30 στην οδό Κορίνθου, ενώ την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 13/3 στις 14.00, πραγματοποιείται η κορυφαία εκδήλωση του καρναβαλιού, η Μεγάλη Παρέλαση. Σε αυτή την παρέλαση, προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν χωρίς τελειωμό οι ομάδες του κρυμμένου θησαυρού, γι’ αυτό και διαρκεί πολλές ώρες, διασχίζοντας την πόλη.
Την τελετή λήξης: Την Κυριακή 13/3 το βράδυ, στις 21.00, στον μόλο του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί η καύση του άρματος του Καρνάβαλου, με συναυλίες, χορούς και πολλά πυροτεχνήματα. Αν σας αρέσουν τα φαντασμαγορικά θεάματα, μην το χάσετε.
Δείτε όλο το πρόγραμμα του φετινού καρναβαλιού εδώ και καλή σας διασκέδαση!