8 κακές συνήθειες μιας αποτυχημένης δίαιτας
Δεν υπάρχει πιο απογοητευτικό και αγχωτικό συναίσθημα, από το να κάνει κανείς δίαιτα και παρά τις προσπάθειες του, η ζυγαριά να επιμένει να μην κατεβαίνει. Μήπως παραμένετε πιστοί στις 8 συνήθειες της ανεπιτυχούς δίαιτας;
Ορισμένα μικρά και αθώα λάθη στην καθημερινότητά σας, μπορεί να σας βγάλουν εκτός προγράμματος και πριν το καταλάβετε να είστε μπλεγμένοι σε μία δίαιτα χωρίς αποτελέσματα. Ξέρετε ποιες είναι αυτές οι κακές συνήθειες;
«Είμαι σε δίαιτα»
Η λέξη δίαιτα υπονοεί τη στέρηση, τον περιορισμό και την προσπάθεια για να επιστρέψει κάποιος σε κάτι «φυσιολογικό». Με απλά λόγια, είναι ίσως η μόνη λέξη, που κανείς δε θέλει να έχει στο λεξιλόγιό του. Όταν κάποιος κάνει δίαιτα, αυτόματα θεωρεί, ότι πρέπει να εγκαταλείψει τα αγαπημένα του φαγητά, τις νυχτερινές εξόδους και την κοινωνική ζωή, προκειμένου να αποφύγει τους πειρασμούς. Αυτός ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας έχει ένα αποτέλεσμα: την αποτυχία.
Τι να κάνετε: Αφήστε κατά μέρος τις δίαιτες και επικεντρωθείτε σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, με βάση τα θρεπτικά και μικρά γεύματα, που θα επιφέρουν ρεαλιστικές αλλαγές σε βάθος χρόνου.
Μεταμεσονύκτιες... εκκαθαρίσεις
Πόσες φορές δεν αγανακτήσατε με τον εαυτό σας και αποφασίσατε να πετάξετε κάθε είδους «αμαρτωλό» τρόφιμο από την κουζίνα σας; Αναλογιστήκατε, πόσες φορές επίσης δεν καταφέρατε να τηρήσετε τη μάταια και επαναλαμβανόμενη αυτή υπόσχεση; Ο λόγος είναι απλός: δεν είναι δυνατόν, διατροφικές συνήθειες χρόνων να μπορέσετε να τις «ξεκόψετε» μέσα σε ένα μόλις βράδυ.
Τι να κάνετε: Σκεφτείτε, ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δε σημαίνει να «πετάξετε» ό,τι τρόφιμο με λίγες παραπάνω θερμίδες έχει το ψυγείο σας, αλλά να καταναλώνετε περισσότερες ποσότητες από άλλα τρόφιμα, που μπορούν να γίνουν αγαπημένα σας, όπως είναι τα φρούτα. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να κάνετε μικρές και ρεαλιστικές αλλαγές στο καθημερινό σας διατροφολόγιο και να μην προβαίνετε σε ριζικές και απότομες ενέργειες.
Μην απαρνείστε τα αγαπημένα σας φαγητά
Όλοι έχουμε κάποια φαγητά, τα οποία συνήθως είναι ανθυγιεινά και δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε. Γλυκά και λιπαρά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αυτών των επιλογών, που δύσκολα κανείς απαρνιέται. Και στο ζήτημα των αγαπημένων φαγητών, όπως και στις «μεταμεσονύκτιες εκκαθαρίσεις» χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή.
Τι να κάνετε: Το αρχαίο ρητό «μέτρον άριστον» πρέπει να γίνει οδηγός στην καθημερινή σας διατροφή. Αντί να επικεντρωθείτε στις στερήσεις και στα φαγητά, που δε μπορείτε να καταναλώνετε, δώστε έμφαση σε όσα νέα, υγιεινά και γευστικά προϊόντα μπορείτε να χαρείτε πλέον σε αφθονία.
Πόσες θερμίδες έχει αυτό;
Οι θερμίδες είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους, αλλά στην πραγματικότητα, για να καταφέρετε να «νικήσετε» τη ζυγαριά, πρέπει να βρείτε την ισορροπία μεταξύ των θερμίδων, που παίρνετε και αυτών που καίτε. Ωστόσο, το κόλπο εδώ είναι, ότι για να χάσετε βάρος και να κάνετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν αρκούν μόνο οι μαθητικοί υπολογισμοί των θερμίδων. Ορισμένα φαγητά εξάλλου, μπορεί να έχουν υψηλότερη θερμιδική αξία, αλλά να είναι πιο υγιεινά και να σας δίνουν μία ολοκληρωμένη αίσθηση κορεσμού.
Τι να κάνετε: Συνεχίστε να παρακολουθείτε το θερμιδικό δείκτη της διατροφής σας, αλλά μη ξεχνάτε να προχωράτε ένα βήμα πιο πέρα, αναζητώντας θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα υγιή λίπη, οι βιταμίνες κλπ.
Καρφωμένοι στη ζυγαριά
Μπορεί η ζυγαριά να είναι ένας δείκτης, για να ελέγχετε αν και πόσα κιλά έχετε πάρει, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι πρέπει να επαναπαύεστε μόνο σε αυτό και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μένετε «κολλημένοι» στην ιδέα μιας ζυγαριάς, που δε λέει να κατέβει.
Τι να κάνετε: Θυμηθείτε, ότι η ζυγαριά είναι απλώς μία ένδειξη που σας πληροφορεί για το σύνολο του βάρους σας τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε κιλά και μαζί με το λίπος να απαλλαγείτε, λόγω κακής διατροφής από μυϊκό ιστό, γεγονός που σημαίνει ότι η δίαιτα που ακολουθείτε δεν κάνει καλό στην υγεία σας. Προσπαθήστε να μη ζυγίζεστε περισσότερο από 1 φορά, κάθε μία ή δύο εβδομάδες και επικεντρωθείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Άλλο «υγιεινό» άλλο «χαμηλές θερμίδες»
Έρευνες έχουν δείξει, ότι ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι θέλουν να αδυνατίσουν είναι, ότι παρερμηνεύουν τα προϊόντα που έχουν λίγες θερμίδες με τα υγιεινά τρόφιμα. Οι κατασκευαστές από την άλλη, έχουν πλήρη γνώση αυτού και τοποθετούν στις ετικέτες, ό,τι πιο «ελκυστικό» θα μπορούσε να σας σαγηνεύσει.
Τι να κάνετε: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αναζητήστε τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται. Θυμηθείτε, ότι αυτό ισχύει και για τα μενού των εστιατορίων.
Δίαιτα και γυμναστική
Καμία δίαιτα δεν είναι παντοδύναμη και δεν υπάρχει μαγική συνταγή, που να σας αδυνατίζει. Χρειάζεται προσπάθεια στον διατροφικό τομέα αλλά και σωστή άσκηση. Φυσικά, μπορείτε να χάσετε κιλά μόνο με δίαιτα, αλλά θα χρειαστεί να καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια και επιπλέον, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν θα είναι το ίδιο εντυπωσιακές, όπως εάν προσθέτατε και λίγη άσκηση στη ζωή σας.
Τι να κάνετε: Βάλτε στο πρόγραμμά σας την άσκηση. Έστω και 10 λεπτά καθημερινής προπόνησης, μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, χαρίζοντάς σας ευεξία και ενέργεια.
Τέρμα τα θαύματα
Μπορεί να έχετε αγανακτήσει βλέποντας τις διαφημίσεις, με τα θαυματουργά ροφήματα και άλλα ευφάνταστα προϊόντα, που σας απαλλάσσουν σε ανύποπτο χρόνο, από τα κιλά και να είστε έτοιμος να παραγγείλετε και σεις, όποιο από αυτά εγγυάται τα πιο γρήγορα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να γίνετε ρεαλιστές. Κανένα από αυτά τα προϊόντα, όσο φιλόδοξα και αν ακούγονται, δε θα μπορέσουν ποτέ να σας προσφέρουν αυτό, που ονειρεύεστε.
Τι να κάνετε: Σκεφτείτε λογικά και ρεαλιστικά. Αν περιμένετε να χάσετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα, φυσικά το 1 ή τα 2 θα σας φανούν απογοητευτικά και ενδέχεται σύντομα να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια. Αντίθετα, αν είστε πιο φειδωλοί στις απαιτήσεις σας, η πρόοδός σας θα συνεχίσει μέχρι να απαλλαγείτε σταδιακά και σταθερά, από τα περιττά κιλά.