5 υγιεινοί τρόποι να χαρίσετε πυκνότητα στις σούπες σας

soupa-manitaria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει 5 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τις σούπες μας πιο παχύρρευστες και λαχταριστές.

Μεγαλώσαμε με πιο νερουλές σούπες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι πιο πηχτές, βελουτέ εναλλακτικές τους μας έχουν κλέψει την καρδιά –συν του ότι καμουφλάρουν πολύ καλά τα λαχανικά για όποια παιδάκια, μικρά και μεγάλα, δεν τα πάνε καλά με την οπτική επαφή. Ορισμένες φορές, ωστόσο, μπορεί να μας βγουν λεπτόρρευστες και να μας χαλάσουν το αποτέλεσμα και τη γεύση. Πολλοί προσθέτουν αλεύρι ή βούτυρο ή κρέμα γάλακτος για να τις χυλώσουν, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές που θα κρατήσουν ψηλά τη διατροφική αξία της σούπας και θα της χαρίσουν και έξτρα γεύση.

Πουρές πατάτας
Ανακατέψτε ¼ έως ⅓ φλιτζανιού πουρέ πατάτας ανά 1 φλιτζάνι σούπα. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, προσαρμόστε την ποσότητα του πουρέ πατάτας για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη πιο θρεπτικός είναι ο πουρές γλυκοπατάτας.

 Κουσκούς
Το κουσκούς είναι ιδανικό για να δέσει σούπες και βραστά, επειδή μαγειρεύεται γρήγορα, απελευθερώνοντας άμυλο καθώς διογκώνεται. Επιλέξτε μικρό κουσκούς μαροκινού τύπου αν θέλετε λίγη διακριτική πυκνότητα και μεγαλύτερο κουσκούς (ή αλλιώς ισραηλινό κουσκούς) για να προσθέσετε ένα πιο πλούσιο, διακριτικά μαστιχωτό στοιχείο στο τελικό πιάτο. Μετρήστε 1 κουταλιά της σούπας ξηρό κουσκούς ανά 2 φλιτζάνια σούπα. Ανακατέψτε το στην κατσαρόλα που σιγοβράζει, σκεπάστε και αφήστε το να μαγειρευτεί 10 έως 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει πολύ (δεν χρειάζεται ανακάτεμα).

Όσπρια
Χτυπήστε 1½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, φακές ή ρεβίθια με ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό μέχρι να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα σας ανά 1 φλιτζάνι σούπας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σιγοβράστε 1 έως 2 λεπτά, μέχρι να συγχωνευτούν οι γεύσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε με χούμους.

Σπόροι chia
Χτυπήστε τους σπόρους chia σε σκόνη σε ένα μύλο καφέ ή μπαχαρικών. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας ανά 1 φλιτζάνι σούπας και αφήστε το να σταθεί 2 έως 3 λεπτά για να ενεργοποιηθεί το τζελ και να δέσει η συνταγή.

Κρουτόν ολικής
Προσθέστε στη σούπα σας κρουτόν ή φρυγανισμένους κύβους ψωμιού και αφήστε τους να σταθούν 2 έως 3 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν τα επιπλέον υγρά.

Πηγή
https://www.forksoverknives.com/how-tos/how-to-thicken-soup-without-roux/


Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou