10 τρόποι να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να μακραίνουν γρηγορότερα

mallia-makria
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μήπως με τη νέα σεζόν θέλετε να μακρύνετε τα μαλλιά σας και να είναι πλούσια και υγιή, χωρίς τα πρόσθετα και τις τρέσες που βλέπετε στο Instagram; Φροντίστε τα σωστά και θα μακρύνουν με υγεία μόνα τους.

Απαλλάξτε τα από τη θερμότητα
Το θερμικό styling μπορεί να σπάσει και να καταστρέψει τα μαλλιά. Εάν κάνετε συχνά χτενίσματα ή χρησιμοποιείτε σίδερο για μπούκλες ή ίσιωμα και άλλα ανάλογα εργαλεία, τα μαλλιά σας πιθανόν να φθείρονται και να μην μακραίνουν τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμότητα:

  • Ψεκάστε πρώτα ένα προστατευτικό θερμότητας
  • Χρησιμοποιήστε την πιο χαμηλή σε θερμοκρασία ρύθμιση
  • Βιαστείτε, ώστε η θερμότητα να αγγίζει τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν λιγότερο
  • Μην το κάνετε καθημερινά

 Αφήστε τα βρεγμένα μαλλιά… ήσυχα
Τα βρεγμένα μαλλιά είναι εξαιρετικά ελαστικά κι αν τα χτενίσετε αμέσως μετά το λούσιμο, μπορεί να τους δημιουργήσετε σπάσιμο και να καταστρέψετε τα κύτταρα που προστατεύουν την κάθε τρίχα. Η χρήση θερμικών εργαλείων σε πολύ βρεγμένα μαλλιά μπορεί επίσης να δημιουργήσει φυσαλίδες στο στέλεχος της τρίχας, καθιστώντας την ιδιαίτερα εύθραυστη. Αν τα μαλλιά σας είναι ίσια, αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά και, στη συνέχεια, χτενίστε τα απαλά με μια χτένα με φαρδιά δόντια. Αν τα μαλλιά σας είναι σγουρά, ξεμπερδέψτε τα απαλά με μια χτένα με φαρδιά δόντια όσο είναι νωπά.

Προσοχή με το χρώμα
Το ντεκαπάζ και άλλες χημικές επεξεργασίες μαλλιών αποδυναμώνουν τα μαλλιά σας, οπότε είναι πιο πιθανό να σπάσουν πριν φτάσουν στο επιθυμητό μήκος.  Αν επιλέξετε μια απόχρωση που δεν απέχει πολύ από το φυσικό σας χρώμα (μέχρι 3 αποχρώσεις) θα χρειαστείτε λιγότερο βλαβερό υπεροξείδιο. Μην ξεχνάτε πάντα να δοκιμάζετε δειγματοληπτικά τη βαφή που αγοράζετε από το κατάστημα πριν την εφαρμόσετε σε ολόκληρο το κεφάλι σας.

Κουρευτείτε
Είναι πλέον γνωστό πως ο καλύτερος τρόπος να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά μας, είναι να τα κουρεύουμε και δεν είναι καθόλου περίεργο. Όταν κόβετε τα μαλλιά σας, αφαιρούνται οι άκρες, τα πιο αδύναμα σημεία τους. Αν παραμείνουν ως έχουν, αυτές οι άκρες συνήθως σπάνε. Οι φθαρμένες άκρες, λοιπόν, ανεβαίνουν σταδιακά προς τα πάνω και στη συνέχεια χρειάζεται να τα κόψετε ακόμη πιο κοντά. Αν, ωστόσο, ο στόχος σας είναι να μακρύνουν τα μαλλιά σας, μην τα κόβετε πολύ. Τα μαλλιά σας μεγαλώνουν περίπου 1-1,5 εκατοστό το μήνα, οπότε θα μπορούσατε να στοχεύετε σε ένα κούρεμα 0,5 με 1 εκατοστό κάθε 3 μήνες περίπου.

Χειριστείτε τα με προσοχή
Αν τα μαλλιά σας σπάνε εύκολα, χρειάζονται επιπλέον περιποίηση. Για παράδειγμα, τα μαύρα μαλλιά τείνουν να είναι εύθραυστα, γι' αυτό δώστε τους περισσότερη φροντίδα:

  • Μην λούζεστε πολύ συχνά, αν δεν υπάρχει έντονη λιπαρότητα στα μαλλιά σας. Μία με δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
  • Κάντε θεραπείες που θα σας συστήσουν οι επαγγελματίες.
  • Χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα για καλύτερη ποιότητα μαλλιών.

Μην ξεχνάτε το μαλακτικό
Χρησιμοποιήστε μαλακτικό κάθε φορά που λούζεστε, καθώς όχι μόνο βοηθά τα μαλλιά σας να δείχνουν καλύτερα, αλλά τα δυναμώνει και τα προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν έχετε λεπτά μαλλιά, εφαρμόστε το μόνο στο κάτω μέρος των μαλλιών σας για να μην τα βαραίνει. Για μαύρα μαλλιά, εφαρμόστε καλά στις άκρες για να τις θρέψει.

Καλύψτε τις ελλείψεις σας
Δεν υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα που αποδεδειγμένα κάνει τα μαλλιά να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, αλλά αν έχετε έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Ο χαμηλός σίδηρος προκαλεί αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ενώ οι βιταμίνες Β και D αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την υγεία των μαλλιών. Το ίδιο ισχύει και για τον ψευδάργυρο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τη βιοτίνη. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ειδικά αν διαπιστώνετε προβλήματα με τριχόπτωση και κακή ποιότητα μαλλιών, για να σας καθοδηγήσει.

Κάντε μασάζ στο κεφάλι
Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό μασάζ στο κεφάλι μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα. Αν και χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό, τα μασάζ είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος που μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση. Δοκιμάστε ένα εργαλείο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ή κάντε μόνοι σας απαλό μασάζ στο κεφάλι για μερικά λεπτά κάθε μέρα.

Δοκιμάστε το microneedling
Το microneedling χρησιμοποιεί έναν κύλινδρο με εκατοντάδες λεπτές βελόνες για να κάνει μικροσκοπικές οπές στο τριχωτό της κεφαλής σας, κάτι το οποίο φαίνεται να βοηθάει άτομα με τριχόπτωση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται με άλλες θεραπείες όπως η μινοξιδίλη, καθώς βοηθά τα φάρμακα να διεισδύσουν στο δέρμα σας. Μπορείτε να αγοράσετε συσκευή μόνοι σας, αλλά είναι ασφαλέστερο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, καθώς το microneedling είναι περίπλοκο και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει ορισμένες παθήσεις. 

Προσέξτε την απώλεια βάρους
Ακριβώς όπως το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την απότομη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, αν δεν παίρνετε αρκετές πρωτεΐνες, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο καιη ανάπτυξη των μαλλιών σίγουρα δεν είναι από τις υψηλές προτεραιότητές του. Όταν η διατροφή σας επανέλθει στο φυσιολογικό, το ίδιο θα συμβεί και στα μαλλιά σας, αλλά είναι πολύ καλύτερο για εσάς -και τα μαλλιά σας- να ακολουθήσετε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.