Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στην υγεία!
Αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση ή απαντάται μόνο σε μικρές, επαρχιακές πόλεις, όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ακόμη χαλαροί. Ο λόγος για τη μεσημεριανή σιέστα, που όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες όχι μόνο ξεκουράζει αλλά και βελτιώνει την ικανότητα μάθησης.
Θυμάστε τα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας, όπου η μεσημεριανή σιέστα ήταν σχεδόν επιβεβλημένη; Μετά από το πρωινό κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό, ο ύπνος σκέπαζε τα παιδικά βλέφαρά μας ενώ το αεράκι έμπαινε δροσερό από το ανοιχτό παράθυρο μαζί με το γλυκό σα νανούρισμα τραγούδι των τζιτζικιών…
Οι γλυκές αυτές αναμνήσεις, δυστυχώς ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Σήμερα, η δουλειά απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας ενώ αρκετές ώρες σπαταλάμε και στο δρόμο καθώς η υπερβολική κίνηση δυσχεραίνει και καθυστερεί ιδιαίτερα τις μετακινήσεις μας. Όσο για τα Σαββατοκύριακα; Και εκεί, η σιέστα είναι είδος πολυτελείας, καθώς οι δεκάδες υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε κατά τη διάρκεια δύο μόλις ημερών, δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια για ξεκούραση.
Ο μεσημεριανός ύπνος «καθαρίζει» το μυαλό
Η σιέστα λοιπόν των παιδικών μας χρόνων, αλλά και η σιέστα, που ακόμη και σήμερα τηρούν με ευλάβεια σε πολλές επαρχιακές πόλεις, φαίνεται, πως έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο για την προώθηση της επιστήμης, ανέφερε, πως η σιέστα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς τον βοηθά όχι μόνο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, που ήδη έχει αλλά και να μάθει νέα πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Στην έρευνα, συμμετείχαν 39 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο βασικές ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, ζητήθηκε να κοιμηθούν μιάμιση ώρα μετά το μεσημέρι (από τις 2 μ.μ. έως τις 3:30 μ.μ. κατά μέσο όρο) ενώ η δεύτερη ομάδα, δεν κοιμήθηκε καθόλου το μεσημέρι.
Τη σιέστα ή όχι των συμμετεχόντων ακολούθησαν μια σειρά από νοητικά τεστ, τα οποία και πραγματοποιήθηκαν και στις δύο ομάδες, περίπου τρεις ώρες μετά.
Εκεί, διαπιστώθηκε, ότι όσοι κοιμήθηκαν έστω και για μιάμιση ώρα το μεσημέρι, είχαν πολύ καλύτερες νοητικές επιδόσεις από εκείνους, που δεν κοιμήθηκαν καθόλου.
Καλύτερη επεξεργασία πληροφοριών μετά τη σιέστα
Οι επιστήμονες ανέφεραν, πως τελικά ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα αν κοιμηθούμε για λίγο μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, αν είμαστε ξύπνιοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τόσο πιο αργά θα δουλεύει το μυαλό μας…
Η μελέτη αυτή, ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο προκειμένου να επεξεργαστεί τις βραχυπρόθεσμες μνήμες και να δημιουργήσει «χώρο», για την εκμάθηση νέων δεδομένων και πληροφοριών.
Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, αποδείχθηκε, πως η επεξεργασία των πληροφοριών αυτών, γίνεται κάπου ανάμεσα στο βαθύ ύπνο και στον ύπνο με όνειρα. Με απλά λόγια, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι πληροφορίες της ημέρας μεταφέρονται από τον «προσωρινό» χώρο αποθήκευσής τους στον προ-μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος έχει μεγαλύτερο χώρο «αποθήκευσης».
Κατά τη διαδικασία της σιέστας επομένως, ο εγκέφαλος καταμερίζει τις πληροφορίες και ανάλογα με την σπουδαιότητά τους, τις διαγράφει ή τις αποθηκεύει και έτσι δημιουργεί περισσότερο χώρο για την υποδοχή νέων πληροφοριών. Έτσι, ένας ξεκούραστος άνθρωπος, που έχει κοιμηθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα το μεσημέρι, είναι σε θέση να συλλέξει αλλά και να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες από το απόγευμα και μετά συγκριτικά με κάποιον, που δεν έχει ξεκουραστεί καθόλου και επομένως δεν έχει δημιουργήσει κατάλληλο «αποθηκευτικό» χώρο για τις νέες πληροφορίες, που θα έρθουν.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ