6 ταινίες που «ευθύνονται» για πραγματικούς θανάτους
Όταν η φαντασία- δηλαδή ο κινηματογράφος- μπλεχτεί με το διαταραγμένο μυαλό κάποιων, τότε πολλά παράλογα και τραγικά μπορούν να συμβούν.
Δολοφονίες, εγκλήματα ακόμα και θάνατοι από «λάθος» έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με διάφορες ταινίες. Είτε «έφταιγε» η υπόθεση της ταινίας που παρερμηνεύτηκε, είτε το γεγονός ότι ήταν απίστευτα αστεία (ναι, συνέβη και αυτό) κάποιοι έχασαν τη ζωή τους παρακολουθώντας …σινεμά.
Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό αλλά το 1989 ο Δανός ωτορινολαρυγγολόγος Ole Bentzen πέθανε κυριολεκτικά από τα γέλια ενώ παρακολουθούσε την κωμωδία «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα».
Λέγεται μάλιστα ότι οι χτύποι της καρδιάς του έφτασαν τους 200-250 το λεπτό. Αυτό ήταν αρκετό για να του προκαλέσει τη μοιραία καρδιακή προσβολή. Ο Bentzen, πέθανε μέσα στο σινεμά.
Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες, σε ένα σινεμά στην Tampa, της Φλόριντα, ένα ζευγάρι ο Chad Oulson και η σύζυγός του Nicole, παρακολουθούσαν την ταινία «Μόνος Επιζών» με τον Mark Wahlberg.
Κάποιες θέσεις πίσω τους καθόταν 71άχρονος συνταξιούχος αστυνομικός Curtis Reeves, ο οποίος εκνευρίστηκε επειδή ο Oulson, έστελνε μηνύματα ενώ αυτός προσπαθούσε να παρακολουθήσει την ταινία. Ο καυγάς δεν άργησε να ξεκινήσει και ο πρώην αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Oulson μέσα στην αίθουσα.
Τα «Πάθη του Χριστού» του Mel Gibson, είχαν αρκετές αντιδράσεις για τα ωμά και συχνά αχρείαστα, όπως ισχυρίζονταν πολλοί, πλάνα βίας. Η πιο τραγική αντίδραση βέβαια ήταν αυτή της 56άχρονης Peggy Scott, η οποία όταν πήγε να παρακολουθήσει τη ταινία δεν άντεξε τη βιαιότητα στη σκηνή της σταύρωσης και έπαθε καρδιακή ανακοπή. Στις ίδιες σκηνές οφείλεται και ο θάνατος ενός Βραζιλιάνου ιερέα, ο οποίος πέθανε το 2004 σε κινηματογραφική αίθουσα.
Το 2011, όταν προβλήθηκε ο «Μαύρος Κύκνος» του Darren Aronofsky στη Ρίγα της Λετονίας, ένας 42άχρονος άντρας ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν νεαρότερό του, που παρακολουθούσε την ταινία, επειδή έκανε πολλή φασαρία ενώ απολάμβανε τα ποπ κορν του.
Ο 42άχρονος δεν ανέχτηκε την παρατήρηση, ο καυγάς συνεχίστηκε μέχρι που ο 27άχρονος έβγαλε το όπλο του και τον πυροβόλησε. Ο νεαρός θύτης ήταν μάλιστα απόφοιτος αστυνομικής ακαδημίας και είχε και πτυχίο νομικής.
Όλοι παραδέχονται ότι η ταινία «Avatar» του James Cameron ήταν αν μη τι άλλο ένα τεχνολογικό θαύμα του νέου σινεμά. Πολλοί κατενθουσιάστηκαν όταν βγήκε στις αίθουσες αλλά όχι τόσο όσο ο 42άχρονος Cuo από την Ταϊβάν. Το 2010 ο Cuo, ο οποίος είχε ιστορικό αυξημένης πίεσης, πήγε σε ένα σινεμά στην πόλη Hsinchu.
Ο ενθουσιασμός του για την ταινία ήταν τόσος, που η πίεσή του αυξήθηκε κατακόρυφα προκαλώντας του εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άλλοι θεατές της ταινίας τον μετέφεραν σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η πιο φονική περίπτωση όμως εκδικάζεται μέσα στο μήνα που διανύουμε και συνέβη στην πόλη Aurora του Colorado κατά τη διάρκεια της προβολής της επικής ταινίας του Christopher Nolan «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή». Ένας διαταραγμένος ψυχικά άνθρωπος, ο James Holmes, μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σοκάροντας τους παρευρισκομένους.
Ο τελικός απολογισμός ήταν 12 νεκροί και 70 τραυματίες. Η αστυνομία συνέλαβε τον Holmes έξω από την αίθουσα, στο αυτοκίνητό του. Εκείνος έχει δηλώσει αθώος λόγω παράνοιας και η δίκη του αναμένεται τις επόμενες ημέρες.