Οικογενειακή σάγκα με φόντο την Πόλη

oikogeneiaki-sagka-me-fonto-tin-poli

ΤΡΙΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η Πόλη και η μυθολογία της, εξακολουθούν να εμπνέουν πολλούς σύγχρονους συγγραφείς. Ο Μάριο Λεβί στο βιβλίο του «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» (εκδ. Ωκεανίδα), μας την παρουσιάζει από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας.

«Η σάγκα τριών γενεών μιας εβραϊκής οικογένειας στην Ιστανμπούλ. Σαν αυτόπτης μάρτυρας ή σαν αστυνομικός που συγκεντρώνει αποδείξεις, ο αφηγητής περπατά στα στενά σοκάκια της Ιστανμπούλ, στις παλιές γειτονιές της συλλέγοντας μύθους, εικόνες απ’ τα παλιά, σκηνές από το παρελθόν κι από το παρόν. Μέσα από τις ιστορίες παρακολουθούμε και τον μετασχηματισμό της Ιστανμπούλ από πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε κυρίαρχο τουρκικό επιχειρησιακό κέντρο της Τουρκικής Δημοκρατίας την οποία εγκαθίδρυσαν ο Κεμάλ Ατατούρκ κι ο Ισμέτ Ινονού».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Μάριο Λεβί (Mario Levi) γεννήθηκε το 1957 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος γαλλικής φιλολογίας και γαλλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιστανμπούλ. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, δημοσιογράφος, παρουσιαστής ραδιοφωνικού προγράμματος, διορθωτής κειμένων. Δίνει διαλέξεις στο πανεπιστήμιο Γεντίτεπε. Ζει στην Κωνσταντινούπολη. Το μυθιστόρημά του «Η Ιστανμπούλ ήταν έναν παραμύθι» έχει μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες. Άλλα βιβλία του είναι: «Η κυρία Φλορίδη ίσως δεν επιστρέψει», «Η πιο ωραία ερωτική ιστορία μας», «Ήταν καλοκαιρινή βροχή», «Πού ήσασταν όταν έπεφτε το σκοτάδι».

Πληροφορίες: «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» του Μάριο Λεβί, μετάφραση: Λεωνίδας Καραντζάς, εκδ. Ωκεανίδα.