Η μεγάλη έξοδος του Χόλιγουντ λόγω… Ντόναλντ Τραμπ

eua-mentes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Οι διάσημοι που έκαναν πράξη το «εάν εκλεγεί ο Τραμπ, θα φύγω από την χώρα».

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές την πρώτη φορά, και όταν ακόμα ήταν κατά κάποιο τρόπο outsider, πολλοί στο Χόλιγουντ είχαν δηλώσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι θα άλλαζαν χώρα εάν κέρδιζε.

Η νίκη ήρθε αλλά κανείς δεν φαινόταν να σοβαρολογούσε για μια φυγή. Αντίθετα το μήνυμα που εξέπεμπαν ήταν ότι μένουμε και παλεύουμε, διαμαρτυρόμενοι για τις άδικες ή παράλογες πολιτικές της αμερικανικής διοίκησης.

Άρχισαν βέβαια να το ξανασκέφτονται στην πανδημία λόγω της διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης από τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά ακολούθησαν οι επόμενες εκλογές και αναθάρρησαν. Για λίγο πάλι γιατί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ακολούθησε η σοκαριστική εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ που προσπάθησαν να ανατρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Όσα ακολούθησαν είναι ιστορία. Ωστόσο σύσσωμο το Χόλιγουντ πανηγύρισε την δίωξη του Τραμπ και, παρά τις αδυναμίες του Μπαίντεν κατά την διακυβέρνησή του, τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, οι οποίες όμως κατέληξαν στην απόσυρσή του από την κούρσα, για να έχουν οι Δημοκρατικοί έστω κάποιες ελπίδες νίκης. Η νίκη ούτε καν πλησίασε και ο Τραμπ επέστρεψε θριαμβευτής και πιο θρασύς από την πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο. 

Από την Έλεν ΝτιΤζένερις στον Ράιαν Γκόσλινγκ

Το αποτέλεσμα; Η αναζήτηση νέας πατρίδας που κάποτε ήταν για πολλούς απλά μια δήλωση αποτελεί πια τουλάχιστον μια επιλογή που αξίζει να εξετάσουν.

Έτσι η Κόρτνεϊ Λαβ ζήτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Η Έλεν ΝτιΤζένερις και η σύζυγός της Πόρσια ντε Ρόσι έχουν ήδη μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα έθεσαν προς πώληση το τελευταίο ακίνητό τους στις ΗΠΑ, κίνηση που υποδεικνύει τη μονιμότητα της απόφασης.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, η Εύα Μέντες και τα δύο τους παιδιά μετακόμισαν στο Λονδίνο το περασμένο καλοκαίρι στην ίδια πόλη όπου εθεάθη η Αμέρικα Φερέρα να κοιτάζει σχολεία, κίνηση που προμηνύει πιθανή μετακόμιση και για αυτή την ηθοποιό.

Η Ρόζι Ο' Ντόνελ μετακόμισε στην Ιρλανδία, όπου αιτήθηκε υπηκοότητα, εξηγώντας πως ανησυχεί για το nonbinary παιδί της.  Η Ο' Ντόνελ μετακόμισε με το 12χρονο παιδί της στις 15 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ.

«Όταν είναι ασφαλές για όλους τους πολίτες και έχουν όλοι ίσα δικαιώματα εκεί, στην Αμερική, τότε θα σκεφτούμε να επιστρέψουμε», είχε δηλώσει. «Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπω τι συμβαίνει πολιτικά και δύσκολα και για εμένα προσωπικά. Το προσωπικό είναι πολιτικό».

Η ηθοποιός Μίνι Ντράιβερ επέστρεψε στο Λονδίνο αφού πέρασε 27 χρόνια στο Λος Άντζελες. Η ίδια έχει επικρίνει την κατάσταση στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για εκατομμύρια ανθρώπους «που πραγματικά τους αρέσει η ρατσιστική συμπεριφορά και οι ανύπαρκτες μεταναστευτικές πολιτικές και η διάλυση των περιβαλλοντικών οργανισμών. Και αυτοί ήταν πάντα εκεί, δεν δημιουργήθηκαν από αυτό (εννοεί τον Τραμπ). Είναι απλώς ένα σύμπτωμα και τώρα έχουν μασκότ».

Η ηθοποιός του «Game of Thrones» Σόφι Τέρνερ έχει επιστρέψει στη γενέτειρά της στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ένοπλη βία, η άρση του δικαιώματος στην άμβλωση. Έχουν μαζευτεί πολλά. Μετά το μακελειό στο Ουβάλντε (σχολείο) ήξερα ότι έπρεπε να σηκωθώ και να φύγω από εκεί», έχει δηλώσει.

Επίσης, η Εύα Λονγκόρια δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι είναι αρκετά «προνομιούχα» ώστε η οικογένειά της να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ισπανίας και Μεξικού. «Μπορώ να ξεφύγω και να πάω κάπου», όπως είπε. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι τόσο τυχεροί. Θα κολλήσουν σε αυτή τη δυστοπική χώρα». Αργότερα όμως ξεκαθάρισε πως η απόφασή της να φύγει δεν ήταν πολιτική. «Δεν έφυγα λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος. Έφυγα επειδή η δουλειά μου με πήγε εκεί», όπως υποστήριξε.

Αντίστοιχα, ο Ρίτσαρντ Γκιρ μετακόμισε στην Ισπανία τον περασμένο Νοέμβριο με την Ισπανίδα σύζυγό του, Αλεχάντρα Σίλβα, και τα παιδιά τους. Και ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται άμεσα με την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ. Το ζευγάρι πούλησε το σπίτι του 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κονέκτικατ, ώστε η Σίλβα να είναι πιο κοντά στην οικογένειά της.

40% αναζητούν βρετανική υπηκοότητα

Ενώ πολλές ακόμα διασημότητες, όπως η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η Σερ, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν εκτός των ΗΠΑ εν μέσω του τρέχοντος πολιτικού κλίματος, δεν είναι σαφές εάν θα φύγουν από τη χώρα. Ούτε ακόμα θεωρείται τεράστιος ο αριθμός όσων έχουν φύγει. Άλλωστε οι όποιες πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις διασημότητες όσο θα περιόριζαν ένα τρανς άτομο από οικογένεια χωρίς οικονομική επιφάνειας, για παράδειγμα. 

Είναι ωστόσο ενδεικτικός του κλίματος. Και αυτό διότι δεν είναι μόνο οι διάσημοι που εξετάζουν την φυγή, αν και πιθανώς η τάση αφορά κυρίως τους σχετικά πλούσιους. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τότε που ο Τραμπ εξελέγη για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο του 2024, ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που υποβάλλουν αίτηση για βρετανική υπηκοότητα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνολικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2024, μετά δηλαδή από τις αμερικανικές εκλογές.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι οι αντιδράσεις των διασήμων. Η πρώτη θητεία του Τραμπ συνοδεύτηκε από ηχηρές αντιδράσεις, δηλώσεις και κριτικές από τους καλλιτέχνες που τους έφεραν πολλές φορές σε απευθείας σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η δεύτερη θητεία ωστόσο είναι πολύ πιο ήσυχη, γεγονός που αντανακλά πιθανώς μια αίσθηση εξάντλησης και, αν όχι ακριβώς αποδοχής, ίσως κατανόησης, ακόμη και φόβου, σχολιάζει ο βρετανικός Guardian.