3 πράγματα που δεν ξέρατε για τα σπαράγγια και μια συνταγή έκπληξη

Πρωταγωνιστές της άνοιξης, τα σπαράγγια είναι η ώρα να μπουν στο πιάτο μας για 3 (τουλάχιστον) λόγος και με έναν πολύ ενδιαφέρον και νόστιμο τρόπο.
Το σπαράγγι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και εκλεπτυσμένα λαχανικά της άνοιξης, που τη φέρνει κυριολεκτικά στο πιάτο, καθώς και μόνο οπτικά, μοιάζει με άνθος. Πρωταγωνιστεί συχνά σε brunch πιάτα αυτή την εποχή και αν και το έχουμε συνηθίσει σε πράσινο χρώμα, θα το βρείτε και λευκό ή μοβ, αναλόγως την ποικιλία.
Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, το σπαράγγι προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία, ενισχύοντας την αναζωογόνηση του οργανισμού και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και το καλύτερο; Είναι ένα ευέλικτο υλικό για τα πιάτα σας. Είτε ως συνοδευτικό, είτε σε σαλάτες ή γεύματα υψηλής γαστρονομίας, τα σπαράγγια αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για την άνοιξη, με πολλές εκπλήξεις για την γεύση και την υγεία σας.
Αυτά τα γνωρίζατε;
Αναζωογονούν το δέρμα: Τα σπαράγγια περιέχουν βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
Βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης: Τα ανοιξιάτικα αυτά λαχανικά είναι γεμάτα με αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την αποτοξίνωση του οργανισμού, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των νεφρών και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
Είναι φυσικά διουρητικά: Τα σπαράγγια περιέχουν ασπαραγίνη, ένα αλκαλικό συστατικό που βοηθά το σώμα να αποβάλει περίσσια υγρών, βοηθώντας στη μείωση του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών.

Υλικά
- 1 ματσάκι σπαράγγια
- 1 ώριμο αβοκάντο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας σπόρους σουσαμιού
- Προαιρετικά: λίγο καυτερό πιπέρι ή φρέσκο κόλιανδρο
Οδηγίες
Ξεκινάμε με το βράσιμο των σπαραγγιών σε αλατισμένο νερό για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακά αλλά ακόμη τραγανά. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Σε ένα μπλέντερ, ανακατεύουμε το αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία σος.
Σερβίρουμε τα σπαράγγια σε πιάτο, περιχύνουμε με τη σος αβοκάντο και πασπαλίζουμε με τους σπόρους σουσαμιού.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο καυτερό πιπέρι ή φρέσκο κόλιανδρο για επιπλέον γεύση.