«Τι θα πει ο κόσμος»: μία εκρηκτική ιστορία ενηλικίωσης στον Τριανόν

what-will-people-say
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει για 17η χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο «Πολιτισμικές μορφές της σεξουαλικότητας».

Η Πακιστανή σκηνοθέτης, Iram Haq, μετά το αυτοβιογραφικό της ντεμπούτο «I Am Yours», που ήταν και επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για ξενόγλωσσο Όσκαρ, κινηματογραφεί άλλη μια ιστορία γεμάτη πόνο και παράπονο για τη χώρα καταγωγής της, μιλώντας σε απλή αλλά έντονη κινηματογραφική γλώσσα ικανή να αγγίξει όλους χωρίς όμως να τολμήσει να θίξει σε βάθος τα κακώς κείμενα της χώρας της όπως την διαπλοκή, τις πατριαρχικά δομημένες παραδοσιακές κοινωνικές σχέσεις και το ρόλο του φονταμενταλιστικού Ισλάμ.

Η ίδια σε συνέντευξη της αναφέρει: «Η ιστορία της ταινίας είναι η πιο προσωπική μου μέχρι σήμερα. Όταν ήμουν 14 χρονών, η οικογένεια μου με απήγαγε και με ανάγκασε να ζήσω για ενάμισι χρόνο στο Πακιστάν. Περίμενα μέχρι να νιώσω έτοιμη σαν δημιουργός και σαν άνθρωπος για να διηγηθώ την ιστορία με έναν σοφό και ευαίσθητο τρόπο. Εννοώ ότι δεν ήθελα να παρουσιάσω το κορίτσι ως θύμα και τους γονείς της ως θύτες. Ήθελα να πω μία απίθανη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε γονείς και παιδί. Μια ιστορία που δεν μπορεί να έχει καλό τέλος, όσο το χάσμα ανάμεσα στις δύο γενιές παραμένει τόσο μεγάλο. Μετά από πολλές οντισιόν, βρήκαμε την τέλεια ηθοποιό για τον ρόλο στο πρόσωπο της Maria Mozhdah. Ήταν μία εκπληκτική ανακάλυψη.» Η ταινία αναφέρεται έμμεσα στον αναχρονιστικό ρόλο του Ισλάμ και της παραδοσιακής πακιστανικής κοινωνίας. Η νεαρή κοπέλα συγκρούεται με τις παραδοσιακές αξίες των Πακιστανών μεταναστών γονιών της και πυροδοτεί μία εκρηκτική ιστορία ενηλικίωσης. Η δημιουργός εξετάζει τη δύσκολη σχέση πατέρα και κόρης για να χτίσει με ευαισθησία πολύπλοκους και διχασμένους ανάμεσα στην ελευθερία και την παράδοση χαρακτήρες.

Η ψυχαναλυτική ερμηνεία της πατριαρχίας προσφέρει μια βαθιά και πολύπλοκη κατανόηση των ψυχολογικών δυναμικών που διαμορφώνουν αυτό το κοινωνικό σύστημα. Η κατανόηση της Οιδιπόδειας φάσης είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της πατριαρχίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η Οιδιπόδεια φάση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της απειλής από την μητρική εξουσία και να επιβληθεί η πατρική τάξη. Η πατριαρχία, επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ως μια άμυνα κατά της αρχέγονης μητέρας και της απειλής της επιστροφής στη προ-Οιδιπόδειο φάση, όπου η μητέρα κυριαρχούσε

Στην ταινία της, όπως και στη ζωή της Iram Haq, η Nisha θα χειραφετηθεί και θα αποκτήσει την αυτονομία της με τη βοήθεια φυσικά του «κοινωνικού κράτους» που επέχει θέση «καλού αντικειμένου» στην προσπάθεια αυτονόμησης. Τα ψυχικά τραύματα όμως παραμένουν και η ηρωίδα καλείται να τα διαχειριστεί, όπως και η σκηνοθέτιδα η οποία τα επουλώνει μετουσιώνοντας τα στις δημιουργίες της.

Συζητούν

Dr.med Μαρία Διαλλινά, Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια, τ. Συντ. Διευθ/ Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΑ

Dr Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος Ομαδικός ψυχοθεραπευτής

Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

Info
Κυριακή 06 Απριλίου 2025
Ώρα έναρξης: 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν
Γενική είσοδος 7€
Προπώληση