8 απαγορευμένα εξώφυλλα δίσκων
Ανάμεσα στις τακτικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν συζήτηση γύρω από τις νέες τους κυκλοφορίες, είναι η χρήση προκλητικών, προσβλητικών ή ευφάνταστων artworks. Η λογοκρισία χτύπησε πολλές φορές την έμπνευσή τους, αναγκάζοντάς τους να αποσύρουν τις ιδέες τους.
Nirvana - «Nevermind»
Το πιο εμβληματικό ίσως εξώφυλλο των 90s, απαγορεύτηκε σε πολλά δισκοπωλεία λόγω του γυμνού μωρού που απεικονίζεται σε αυτό.
John Lennon & Yoko Ono – «Unfinished Music No. 1: Two Virgins»
To ντεμπούτο του ζεύγους είναι γνωστό όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για το εξώφυλλο, στο οποίο ο John και η Yoko αυτοφωτογραφήθηκαν ολόγυμνοι και αγκαλιασμένοι. Το album διανεμήθηκε σε μια καφέ χάρτινη θήκη που έκρυβε τα σώματα τους και άφηνε ακάλυπτα μόνο τα πρόσωπά τους.
David Bowie - «Diamond Dogs»
Το εξώφυλλο του album είναι ένας πίνακας του Guy Peelleart, στον οποίο ο Bowie απεικονίζεται ως ένα υβρίδιο με σκυλίσιο σώμα από τη μέση και κάτω και με τα γεννητικά του όργανα σε κοινή θέα. Η δισκογραφική του, κυκλοφόρησε το album με καινούργιο σκίτσο που έκρυβε το γκροτέσκο θέαμα.
Jane’s Addiction – «Ritual De Lo Habitual»
Ο Perry Farrell αποδείχτηκε πολύ πιο έξυπνος από τη συντηρητική Αμερική, αφού κυκλοφόρησε το album με δύο εξώφυλλα. Ένα που απεικονιζόταν αυτός και δύο γυναίκες σε μορφή κούκλας ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, το οποίο φυσικά απαγορεύτηκε και ένα ακόμα με ένα τελείως λευκό εξώφυλλο και μαύρα γράμματα που έγραφαν το όνομα της μπάντας, του album και το κείμενο της Πρώτης Τροπολογίας για την ελευθερία του λόγου.
The Beatles - «Yesterday and Today»
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εξώφυλλα της μουσικής βιομηχανίας απεικονίζει τα «Σκαθάρια» να χαμογελούν πλατιά, φορώντας ιατρικές φόρμες καλυμμένες στο αίμα, ενώ τους πλαισιώνουν ακρωτηριασμένες κούκλες και κομμάτια κρέας. Ήταν η πρώτη φορά που το συγκρότημα γνώρισε την κατακραυγή, ενώ η δισκογραφική αναγκάστηκε να αποσύρει 750.000 κόπιες που είχαν σταλεί σε δισκοπωλεία και να κυκλοφορήσει το album με νέο εξώφυλλο.
Marilyn Manson – «Holywood»
Ο «Βασιλιάς της πρόκλησης» δε σταμάτησε ποτέ να συγκλονίζει τη συντηρητική και θρησκόληπτη πλευρά της αμερικανικής κοινωνίας. Το εξώφυλλο του «Holywood», που τον απεικονίζει ως Εσταυρωμένο χωρίς σαγόνι, είναι μόνο μία από τις φορές που ήρθε αντιμέτωπος με τη λογοκρισία.
Pink Floyd – «Wish You Were Here»
Το εξώφυλλο που δείχνει δύο άντρες να ανταλλάσουν χειραψία ενώ ο ένας έχει πάρει φωτιά, χαρακτηρίστηκε ως υπερβολικά βίαιο και απαγορεύτηκε σε πολλά δισκοπωλεία.
Led Zeppelin – «Houses of The Holy»
Το απόκοσμο εξώφυλλο που απεικόνιζε μικρά ολόγυμνα παιδιά να σκαρφαλώνουν στα βράχια ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή του. Το album όμως δεν λογοκρίθηκε όταν κυκλοφόρησε, αλλά αργότερα, όπου τα απόκρυφα των μοντέλων κρύφτηκαν με τη μέθοδο του airbrush.