5 νόστιμα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα: Πού τρώμε τι;

ioannina-pambotida
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Συνδυάζουμε προορισμό και τοπικές νοστιμιές σε 5 προορισμούς της Ελλάδας που φημίζονται για τη γαστρονομία τους.

Τουρ για πίτες στην Ήπειρο
Η Ήπειρος είναι διάσημη για τις παραδοσιακές πίτες της, με τη χορτόπιτα, την τυρόπιτα, την κρεατόπιτα να ξεχωρίζουν, αλλά και πιο ιδιαίτερες, όπως η κασόπιτα, που στην ουσία είναι τυρόπιτα, φτιαγμένη με φέτα, χωρίς φύλλο, με όλα τα υλικά να ανακατεύονται μαζί και να ψήνονται στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, η περιοχή φημίζεται και για τα τοπικά τυριά όπως η φέτα, το κεφαλοτύρι, το γαλοτύρι, το μετσοβόνε με την καπνιστή του γεύση και πολλά ακόμη. Στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων, θα δοκιμάσετε επίσης πιάτα από κυνήγι και διάφορα γλυκίσματα, όπως γλυκά του κουταλιού, μελόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα, μπακλαβά με καρύδια και αμύγδαλα μεταξύ άλλων. Στα Γιάννενα, εκτός από πίτες θα απολαύσετε παστά και καπνιστά κρέατα, όπως το καπνιστό χοιρινό, που προσφέρεται είτε σε μορφή κυρίως πιάτου είτε ως μεζές. Η Ήπειρος είναι γνωστή για την παραγωγή πέστροφας, την οποία τοπικά εστιατόρια θα δοκιμάσετε ψητή ή καπνιστή.

Εκεί ψηλά στο Πήλιο με πρωταγωνιστή το σπετζοφάι
Το Πήλιο συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις από τη θάλασσα και το βουνό. Ξεχωρίζουν τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, το σπετζοφάι που είναι λουκάνικο με πιπεριές μαγειρεμένα σε κόκκινη σάλτσα με μπαχαρικά, τα μπουμπάρια που είναι γεμιστά έντερα χοιρινού με ρύζι και κιμά, οι χυλοπίτες και φυσικά τα τοπικά γλυκά του κουταλιού με φρούτα της περιοχής. Το τσάι του βουνού και το τσίπουρο είναι επίσης χαρακτηριστικά προϊόντα στην περιοχή.

Αστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη για street food
Αν αναζητάτε ένα πιο αστικό περιβάλλον για γαστρονομική βόλτα, πιο συμμαζεμένο, όμως, από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είναι κορυφαίος προορισμός. Καταρχάς είναι γνωστή για το καλύτερο street food της Ελλάδας, με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα, τα σαλονικιώτικα σουτζουκάκια και τον γύρο να κλέβουν τις εντυπώσεις. Εννοείται πως δεν θα φύγετε από τη Θεσσαλονίκη χωρίς να δοκιμάσετε τρίγωνα Πανοράματος και μπακλαβά, ενώ οι πιο προχωρημένοι αναζητήστε και το ξακουστό μπουγατσάν, δηλαδή κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας και κανέλα.

Νοστιμιές με σύγκλινο στην άγρια Μάνη
Στη Μάνη θα απολαύσετε γεύσεις παραδοσιακής, αυθεντικής κουζίνας, σε ένα υπέροχο παραμυθένιο φόντο με πύργους και γαλάζια νερά στο φόντο. Πιάτα όπως η παραδοσιακή λαδόπιτα με φύλλο και λάδι γεμισμένη με διάφορα υλικά όπως φέτα και χόρτα, το σύγκλινο (καπνιστό χοιρινό) και τα λαλάγγια που είναι μανιάτικες τηγανίτες, τα λουκάνικα με το πορτοκάλι και τα γλυκά του κουταλιού από διάφορα φρούτα, όπως κυδώνι και κεράσι, θα σας πάρουν τα μυαλά.

Ελληνικό χαβιάρι στο Μεσολόγγι
Η περιοχή του Μεσολογγίου φημίζεται για τα αυγοτάραχα, που είναι το παραδοσιακό ελληνικό χαβιάρι και μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους και σε σαλάτα, τα αλμυρά ψάρια από τη λιμνοθάλασσα, τη μακαρονόπιτα και τις ελιές Καλαμών. Τα τοπικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα γευστικά και συνδέονται με την πλούσια φυσική παραγωγή της περιοχής, ενώ από γλυκά θα δοκιμάσετε παραδοσιακό ριβανί, τη δική τους άποψη στο ραβανί.