Παναγιώτης Πετράκης: «…Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα…»
Επιβάτης ενός σαραβαλιασμένου, αλλά πολύ λαμπερού λεωφορείου, ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης κάνει ένα φαντασμαγορικό ταξίδι αυτογνωσίας, και μας μιλά για την παράσταση «Πρισίλα, η βασίλισσα της ερήμου - το μιούζικαλ».
Σαν ένα εξωφρενικό πάρτι, με εκατοντάδες κοστούμια, απίθανες περούκες και τις μεγαλύτερες χορευτικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80, η παγκόσμια πολυβραβευμένη επιτυχία «Priscilla, queen of the desert - The musical» - που ήρθε στην Αθήνα, κατευθείαν από το West End και το Broadway, με τα αυθεντικά κοστούμια και σκηνικά της παράστασης του Λονδίνου -, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού, στο θέατρο Badminton, έως τις 15 Ιουνίου.
Η «Priscilla - the musical» βασίζεται στην - επίσης πολυβραβευμένη - ομότιτλη ταινία του 1994. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον δημιουργό της ταινίας, Stephan Elliot, με τη συνδρομή - για τη θεατρική του απόδοση - του Allan Scott, ενώ τη θεατρική προσαρμογή έκανε ο Simon Phillips.
Ο Παναγιώτης Πετράκης ενσαρκώνει έναν από τους τρεις κεντρικούς ήρωες της παράστασης και μιλά για την ιστορία της Πρισίλα και τα βαθύτερα μηνύματά της.
Συστήστε μας την Πρισίλα.
Η Πρισίλα είναι ένα σαραβαλιασμένο λεωφορείο, το οποίο μεταφέρει τρεις καλλιτέχνες drag (drag queens) από το Σίδνεϊ στο Άλις Σπρινγκς, στο κέντρο της Αυστραλίας, για να κάνουν σόου σε ένα καζίνο εκεί. Διακοσμημένο με όσο περισσότερο χρώμα και γκλίτερ γίνεται, είναι το όχημα των ηρώων μας στην περιπέτεια, τη διασκέδαση, τη χαρά και... τα προβλήματα.
Εξαιρετικά διασκεδαστική, χαρούμενη, πολύχρωμη, ντυμένη με πασίγνωστα τραγούδια της διεθνούς ντίσκο - ποπ σκηνής των δεκαετιών ’70, ’80 και ’90! Ένα θέαμα για όλη την οικογένεια, το οποίο πρεσβεύει και ενθαρρύνει την αποδοχή και την αγάπη για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις φαινομενικές διαφορές ή ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει.
Ποιες είναι οι δυσκολίες αυτής της υπερπαραγωγής;
Οι εξαιρετικά γρήγορες και πολύπλοκες αλλαγές κουστουμιών (χρησιμοποιούνται πάνω από 470 κοστούμια, τα οποία έχουν βραβευτεί με κάθε λογής βραβείο παγκοσμίως!). Η άλλη δυσκολία της συγκεκριμένης παραγωγής είναι η σωστή επικοινωνία της στον κόσμο. Λόγω του θέματός της, μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ότι πρόκειται για ένα drag show, το οποίο απευθύνεται μόνο σε γκέι κοινό. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο λανθασμένο! Απευθύνεται, όπως προανέφερα, σε όλη την οικογένεια, και καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες του έργου και, κυρίως, να περάσει δυο υπέροχες ώρες.
Τι βιώνουν οι ήρωες του έργου;
Ο καθένας από τους τρεις ήρωες βρίσκεται σε διαφορετική φάση στη ζωή του, με διαφορετικές επιδιώξεις και στόχους. Ουσιαστικά, το ταξίδι που πραγματοποιούν είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι που αλλάζει τη ζωή τους. Στον δρόμο τους, θα συναντήσουν τον ρατσισμό, τη βία, την απόρριψη, αλλά και την καλοσύνη, την αποδοχή, τον έρωτα και, τελικά, θα ανακαλύψουν τη σημασία του να ανήκουν σε μια οικογένεια, ό,τι μορφή κι αν έχει αυτή.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;
Ο Άνταμ (ή αλλιώς Φελίσια, κατά το καλλιτεχνικό) είναι ένα ατίθασο αγόρι, το οποίο, πάνω στην ορμή των νιάτων του, γίνεται αλαζονικό, εριστικό και αμετροεπές. Είναι, συνάμα, κι ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος, υπερήφανος για την ταυτότητά του, που δεν δέχεται την υποτίμηση από κανέναν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ωριμάζει, συνειδητοποιεί ότι η υπέρμετρη τόλμη και το θράσος έχουν κόστος και ότι δεν μπορούν να του συγχωρούνται τα πάντα. Κυρίως, όμως, αναγνωρίζει μέσα του την ανάγκη να ανήκει κι αυτός σε ένα περιβάλλον αγάπης και κατανόησης, να ανήκει σε μια οικογένεια.
Κυρίως, το θέμα της αποδοχής, τόσο του ίδιου μας του εαυτού, όσο και της αποδοχής μας από το περιβάλλον μας. Το ότι είναι χρησιμότερο και σοφότερο η ματιά μας να διαπερνά το «φαίνεσθαι» των ανθρώπων και να αγγίζει το «είναι». Επίσης, το έργο πραγματεύεται την έννοια της οικογένειας, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει και με μια πιο διευρυμένη μορφή.
Υπάρχουν συγκινητικά στοιχεία μέσα σε αυτό το ξέφρενο πάρτι;
Φυσικά. Και προβάλλονται πολύ έντονα και έξυπνα, μέσω της έξοχης απόδοσης του κειμένου στα ελληνικά από τους Γιώργο Καπουτζίδη και Σταμάτη Πατρώνη, αλλά και της διεισδυτικής σκηνοθετικής ματιάς του Φωκά Ευαγγελινού. Χαρακτηριστικά, αναφέρω τις σκηνές, όπου οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, όσο και τις σκηνές όπου ο Τικ (Γιώργος Καπουτζίδης) συναντά και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον οκτάχρονο γιο του.
Ποιο είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα της παράστασης;
Το ότι, τελικά, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.
Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός, απόδοση στα ελληνικά: Γιώργος Καπουτζίδης – Σταμάτης Πατρώνης, μουσική διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης, μουσική διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, παραγωγή: Μιχάλης και Vanessa Αδάμ. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Καπουτζίδης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Παναγιώτης Πετράκης, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Τάνια Τρύπη, Demy, Μελίνα (Vegas), Shaya. Μαζί τους οι: Μανώλης Θεοδωράκης, Ιάσων Μανδήλας, Benji Adeyemo, Θοδωρής Μπουζικάκος, Κρίστης Κουπάτος, Ανδρέας Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Τσερκάκης, Στράτος Μενούτης, Yevgen Buli, Κατερίνα Ίντρα, Ελίζα Γεροντάκη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ιώβη Φραγκάτου. Ορχήστρα: Παύλος Καλτουρουμίδης – Μιχάλης Κατσαρός (keyboard), Βασίλης Καλτουρουμίδης (drums), Ερέν Αλίογλου (κρουστά), Θάνος Αποστόλου (κιθάρες), Χάρης Χαραλάμπους (ηλεκτρικό μπάσο), Κώστας Γάτσιος (φλάουτο - κλαρινέτο - σαξόφωνο), Γιάννης Μωραΐτης (τρομπέτα), Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι).
Πληροφορίες: Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού – Γουδή, τηλ.: 210 8840600. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 45, 35, 30, 25, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης [email protected]