Τι τρώμε μετά τις διακοπές;

salata-garides
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Ωραίες ήταν όσο διήρκησαν, με τα τηγανητά τους καλαμαράκια, τα παγωτά, τα κοκτέιλ και τις τοπικές λιχουδιές, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα για μια πιο ελαφριά διατροφή, για να βοηθήσουμε το έντερο και τον οργανισμό μας να επανέλθει και να βρει την ενέργεια που χρειάζεται για τη νέα σεζόν.

Ξεκινήστε πίνοντας άφθονο νερό για να ενυδατώσετε το σώμα σας, ειδικά αν καταναλώσατε αλκοόλ, αλμυρά φαγητά ή περάσατε χρόνο στον ήλιο –που το πιθανότερο είναι να κάνατε και τα τρία, στον υπερθετικό.

Στη συνέχεια, προτιμήστε ελαφριά, ισορροπημένα γεύματα. Αυτό σημαίνει:

Άπαχη πρωτεΐνη: Ψητό κοτόπουλο, ψάρι, τόφου ή όσπρια για να υποστηρίξετε την αποκατάσταση των μυών και να χαρίσετε ενέργεια στον οργανισμό σας.

 Δημητριακά ολικής άλεσης: Το καστανό ρύζι, η κινόα, το ψωμί ολικής άλεσης για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα ενέργειας και να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι καλές επιλογές.

Φρέσκα λαχανικά: Μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά, όπως πράσινα φυλλώδη, πιπεριές και καρότα, για να προσφέρετε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, πρέπει να μπει στο πιάτο σας.

Φρούτα: Φρέσκα φρούτα όπως μούρα, εσπεριδοειδή, σύκα, καρπούζι, σταφύλι και άλλα φρούτα εποχής αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Μετά την ταλαιπωρία του μικροβιώματος του εντέρου από την άστατη διατροφή, το διαφορετικό ωράριο, το αλκοόλ κ.ο.κ., τα καλά βακτήρια του εντέρου σας θα χρειαστούν «τάισμα» με γιαούρτι, κεφίρ ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί ή το κιμτσί.

Καλά λιπαρά: Συμπεριλάβετε πηγές καλών λιπαρών όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο για να βοηθήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Bonus tips
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Όλα τα επεξεργασμένα σνακ, τα ζαχαρούχα ποτά και τα βαριά, λιπαρά τρόφιμα καλό είναι να λείψουν από τη διατροφή σας, για να δώσετε στο πεπτικό σας σύστημα λίγο χρόνο να επανέλθει.

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα: Η κατανάλωση μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και να αποφύγει την υπερκατανάλωση.

Βότανα: Πιείτε αφεψήματα όπως τσάι με δυόσμο ή τζίντζερ για να καταπραΰνετε το στομάχι σας και να υποστηρίξετε την πέψη.

Προγραμματισμός: Αν είναι δυνατόν, σχεδιάστε τα γεύματά σας για τις πρώτες ημέρες μετά τις διακοπές, για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε έναν καλό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, χωρίς το άγχος του τι να φάτε, διατηρώντας πάντα ένα σταθερό ωράριο.