Καλύτερη πέψη, από αύριο κιόλας

pepsi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η διαδικασία της πέψης είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού, αλλά περισσότερο για τις επιδράσεις που έχει στην καθημερινότητά μας, μια προβληματική πέψη, όπως είναι το πρήξιμο, η δυσφορία και τα αέρια.

Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσετε το πεπτικό σύστημα να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, ώστε και εσείς να νιώθετε  καλύτερα, να λαμβάνετε το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων που έχει να σας δώσει κάθε τροφή, ακόμα και να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια.

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι και μερικά έξυπνα «κόλπα» για να πετύχετε καλύτερη πέψη και πιο ευχάριστη καθημερινότητα, βλέποντας αποτελέσματα από το επόμενο πρωί κιόλας της εφαρμογής τους.

1. Τρώτε φρούτα μόνο το πρωί
Η καλύτερη στιγμή της ημέρας να φάτε τα φρούτα της ημέρας είναι 30 λεπτά πριν το πρωινό σας γεύμα. Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα χωνεύονται εύκολα, μόνο όταν καταναλώνονται μόνα τους. Όταν καταναλώνονται με άλλες τροφές, «κάθονται» στο στομάχι περισσότερο, το οποίο οδηγεί σε δυσάρεστες ζυμώσεις, αέρια, πρήξιμο και δυσπεψία.

2. Αποφεύγετε τα φασόλια
Η θρεπτική αξία των φασολιών είναι γνωστή και δεδομένη, αλλά δυστυχώς δεν είναι η πιο εύπεπτη τροφή. Σε περιόδους που αντιμετωπίζετε ανάλογα προβλήματα καλύτερα να τα αποφεύγετε, όπως επίσης και άλλες δύσπεπτες τροφές, όπως είναι το σιτάρι και το κρέας.

3. Συνδυάστε πρωτεΐνη με λαχανικά
Μια συνήθεια που θα βοηθήσει πολύ την πεπτική διαδικασία είναι να τρώτε το κρέας μαζί με λαχανικά ή σκέτο, αλλά ποτέ με άμυλο. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί, απ’ ότι χρειάζεται το άμυλο, το οποίο χωνεύεται άμεσα και μετατρέπεται σε ζάχαρη στον οργανισμό. Κάθε φορά όμως που συνδυάζετε άμυλο με πρωτεΐνη, αυτές οι διαφορές στην πέψη των δυο τροφών είναι που προκαλούν τα δυσάρεστα αέρια και το έντονο πρήξιμο.

4. Αποφεύγετε το πολύ λίπος
Το λίπος κάνει καλό στη χώνεψη, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά. Μοιράστε την κατανάλωσή του μέσα στη μέρα, καθώς αν κατανάλωσετε πολύ σε ένα γεύμα, θα οδηγήσει το φαγητό να «κάτσει» περισσότερο στο στομάχι σας, προκαλώντας δυσφορία, ιδιαιτέρως αν πάσχετε και από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

5. Συνδυάστε άμυλο με λαχανικά
Όπως καλό είναι να συνδυάζετε την πρωτεΐνη με τα λαχανικά, το ίδιο ισχύει με τους υδατάνθρακες και το άμυλο. Τα λαχανικά καθυστερούν τη μετατροπή του άμυλου σε ζάχαρη και τη συνεπαγόμενη δράση του ζαχάρου στη διαδικασία της χώνεψης, κάμπτοντας έτσι τις λιγούρες που προέρχονται από τα απότομα ζενίθ του ζαχάρου στο αίμα και την υπερφαγία.

6. Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες τη νύχτα
Οι υδατάνθρακες καλύτερο είναι να τρώγονται νωρίς μέσα στη μέρα, καθώς θα χωνευτούν καλύτερα όσο έχετε μια δραστηριότητα. Πριν πέσετε για ύπνο, δεν είναι καλή στιγμή για να θέσετε ξανά σε λειτουργία το πεπτικό σας σύστημα και θα δείτε τα αρνητικά αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης το πρωί, όταν σηκωθείτε με πρήξιμο και αέρια, από την πολλή ανεκμετάλλευτη ζάχαρη στον οργανισμό.

7. Τρώτε διουρητικές τροφές
Όσο περισσότερα διουρητικά λαχανικά καταναλώνετε τόσο το καλυτερο, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει περισσότερο νερό, συγκριτικά με άλλες τροφές. Διουρητικά θεωρούνται τα σπαράγγια, το σέλινο, το κρεμμύδι, ο μάραθος, το αγγούρι, η ντομάτα και το αβοκάντο. Τα διουρητικά λαχανικά και φρούτα βοηθούν, ακόμα, στην κανονικότητα της γαστρεντερικής λειτουργίας και βελτιώνουν και την κυκλοφορία του αίματος.

8. Βοηθηθείτε με πεπτικά ένζυμα
Η βοήθεια που προσφέρουν τα πεπτικά ένζυμα στη διαδικασία της χώνεψης και την αποτροπή του πρηξίματος καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα ένζυμα συνδράμουν στην καλύτερη διάσπαση των τροφών, διευκολύνοντας έτσι περισσότερο τον οργανισμό με την χώνεψη.

9. ...και με προβιοτικά
Για ακόμα περισσότερη ενίσχυση της πεπτικής λειτουργίας, μπορείτε να παίρνετε προβιοτικά μετά από το βραδινό γεύμα. Τα προβιοτικά θα φροντίσουν για την καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και τη συνολική διαδικασία της χώνεψης. Η λήψη τους μπορεί ακόμα να γίνεται και πριν από κάθε γεύμα, με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.