Το Viasat Explore αποκαλύπτει τις ανείπωτες ιστορίες της σφαγής του Γουέικο
Η σφαγή του Γουέικο «στοιχειώνει» την πρόσφατη αμερικανική ιστορία. Μια οδυνηρή ιστορία θρησκευτικής ζέσης, κυβερνητικής παρέμβασης και καταστροφικών απωλειών ζωών.
Το 1993, μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 19 Απριλίου, έλαβε χώρα η περιβόητη πολιορκία του Γουέικο στο Τέξας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 82 μέλη του Κλάδου Δαβιδιανών, μιας ακραίας θρησκευτικής αίρεσης. Ο κόσμος παρακολουθούσε με δυσπιστία και φρίκη καθώς δημοσιογράφοι και ΜΜΕ έφταναν στο σημείο για να μεταδώσουν τις εικόνες της σφαγής. Το «Γουέικο: Ανείπωτες Ιστορίες», επιστρέφει στο Viasat Explore στις 23 Ιουνίου, για να αναδείξει τις ιστορίες των θυμάτων μέσα από τις μαρτυρίες των αγαπημένων τους προσώπων. Δίνει ακόμα βήμα και στους επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων μιλούν για πρώτη φορά δημόσια για τη φρίκη του Γουέικο.
Τι πραγματικά συνέβη μέσα σε αυτά τα τείχη και τι οδήγησε σε ένα τόσο καταστροφικό αποτέλεσμα;
Ο Κλάδος Δαβιδιανών ήταν μια θρησκευτική αίρεση που σχηματίστηκε το 1955. Κύριο πιστεύω της ήταν ότι η αποκάλυψη ήταν επικείμενη, σε συνδυασμό με την δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού. Ο «Κλάδος» είχε έδρα μια ιδιωτική τοποθεσία στο Γουέικο του Τέξας και σύμφωνα με τους κατοίκους οι άνθρωποι που τον απάρτιζαν ήταν ασυνήθιστοι, πολύ θρησκευόμενοι, αλλά καλοί άνθρωποι. Μέχρι τουλάχιστον να αναλάβει την αίρεση ο νεαρός Ντέιβιτ Κόρες και να την πάει σε εντελώς νέο επίπεδο. Ήταν πεπεισμένος ότι ήταν προφήτης και προσπάθησε να συγκεντρώσει όσους περισσότερους οπαδούς μπορούσε – ανθρώπους που ήθελαν απλώς την αίσθηση του ανήκειν και να νιώθουν σημαντικοί. Ακολουθούσαν κάθε λέξη που έλεγε. Ήταν σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου.
Ο Κόρες ακύρωσε όλους τους γάμους μεταξύ των μελών της ομάδας, βίασε γυναίκες – μερικές από αυτές ανήλικες. Πίστευε ότι δικαιούται τουλάχιστον 140 συζύγους και ότι έχει τουλάχιστον δώδεκα παιδιά.
Σύντομα το Επιτελείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών άρχισε να ερευνεί τον «Κλάδο» καθώς υπήρχαν αναφορές για πυροβόλα όπλα στην κατοχή τόσο του αρχηγού του, όσο και μελών του και μόλις μάζεψε αρκετά στοιχεία, αποφάσισαν να κάνουν επιδρομή στο «αρχηγείο». Ωστόσο, τα μέλη του «Κλάδου» ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί, καθώς ένας δημοσιογράφος που είχε ενημερωθεί για την επιδρομή, ζήτησε οδηγίες από έναν ταχυδρόμο που ήταν ο κουνιάδος του Κόρες. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού χάθηκε και όταν οι πράκτορες του επιτελείου έφτασαν στις 28 Φεβρουαρίου, τους περίμεναν ένοπλα τα μέλη της αίρεσης. Φυσικά, κανείς δεν παραδέχεται ποιος πυροβόλησε πρώτος, αλλά ξέσπασαν έντονοι πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις πράκτορες και έξι μέλη της αίρεσης. Το επιτελείο απέτυχε να εισέλθει στο συγκρότημα, οπότε το FBI διατάχθηκε να παρέμβει και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμβιβασμού.
Για τις επόμενες 51 ημέρες το FBI προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον Κόρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναζήτησαν συμβουλές από τη Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία (SAS), παρέχοντας διαβουλεύσεις για διάφορες πτυχές της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών και των στρατηγικών διαπραγμάτευσης. Το FBI χρησιμοποίησε επίσης τακτικές ψυχολογικού πολέμου, που περιελάμβαναν την αναπαραγωγή δυνατής μουσικής, έντονο φως στο συγκρότημα τη νύχτα και τη μετάδοση ηχογραφήσεων από έντονους θορύβους, με την ελπίδα να πείσει τα μέλη του «Κλάδου» να παραδοθούν.
Αυτό δεν συνέβη, αλλά το FBI έπεισε τον Κόρες να αφήσει μερικές από τις γυναίκες και τα παιδιά που είχε κρατήσει ως ομήρους, να φύγουν. Οι επί τόπου μαρτυρίες τους όταν διέφυγαν ήταν σοκαριστές. Τα παιδιά με τρόμο αποκάλυψαν πως κακοποιούνταν σωματικά και σεξουαλικά πολύ πριν από την πολιορκία. Αυτές οι μαρτυρίες οδήγησαν αμέσως τους πράκτορες του FBI σε ρίψη δακρυγόνων, προκειμένου αναγκάσουν τα μέλη της αίρεσης να εγκαταλείψουν από το συγκρότημα.
Στις 19 Απριλίου, κατέρρευσαν όλες οι διαπραγματεύσεις. Το FBI εξαπέλυσε την τελική επίθεση με δακρυγόνα. Έξι ώρες μετά την εκτόξευση του πρώτου γύρου δακρυγόνων, κανείς δεν είχε φύγει από το σημείο: τα μέλη της αίρεσης είτε είχαν κρυφτεί στο υπόγειο καταφύγιο εντός του κεντρικού κτηρίου είτε χρησιμοποιούσαν μάσκες αερίων.
Ξαφνικά ξέσπασαν τρεις φωτιές σε διάφορα σημεία του κεντρικού κτιρίου και εξαπλώθηκαν γρήγορα. Η κυβέρνηση δήλωσε αργότερα ότι ο «Κλάδος» ξεκίνησε τη φωτιά, ορισμένοι επιζώντες υποστήριξαν ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από την επίθεση. Μόνο εννέα άτομα έφυγαν από το κτίριο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Τα υπόλοιπα μέλη είτε θάφτηκαν ζωντανά είτε πνίγηκαν είτε πυροβολήθηκαν. Ο Κόρες πυροβόλησε την πρώτη του βοηθό και μετά τον εαυτό του. Συνολικά, 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 25 παιδιών και δύο εγκύων γυναικών.
Ακολούθησαν πολλές έρευνες, αλλά καμία από αυτές δεν βρήκε ποινικό αδίκημα από το επιτελείο, το FBI ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο ο χειρισμός της πολιορκίας μαστίστηκε από λάθη. Η τεράστια πυρκαγιά που έπληξε την ένωση όχι μόνο οδήγησε σε απώλεια ζωών, αλλά και κατέστρεψε σημαντικό αριθμό αποδεικτικών στοιχείων, θέτοντας πολλές προκλήσεις για τους ερευνητές και τροφοδοτώντας εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας που συγκαλύπτουν τι πραγματικά συνέβη.
Η σύγκρουση του Γουέικο ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα γεγονότα που καλύφθηκαν εκτενώς, με 24ωρα δελτία ειδήσεων. Αυτός ο έντονος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής αντίληψης για την αντιπαράθεση και τα επακόλουθά της...
Περισσότερα για την σκοτεινή «κληρονομιά» του Ντέιβιντ Κόρες και της Σφαγής του Γουέικο στο «Γουέικο: Ανείπωτες Ιστορίες», αποκλειστικά στο Viasat Explore την Κυριακή, 23 Ιουνίου στις 23:05 και την Τετάρτη, 26 Ιουνίου τα μεσάνυχτα.