Τα καλύτερα συναυλιακά venues του κόσμου
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μια συναυλιακή εμπειρία συχνά αλλάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ειδικά μουσικών αλλά και μουσικόφιλων. Και ο συναυλιακός χώρος όμως, δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής μουσικής εμπειρίας;
Φυσικά, το εισιτήριο δε το αγοράσατε για να δείτε τα όμορφα καθίσματα, ούτε την οροφή του συγκεκριμένου venue. Το επίκεντρο και ο τελικός λόγος είναι πάντα ο καλλιτέχνης. Αν σκεφτεί όμως κανείς ψύχραιμα, θα δει ότι η ποιότητα του ήχου, το επίπεδο της άνεσης με την οποία κινείστε ή και στέκεστε στο χώρο, γενικά το συνολικό απόβαρο των καλύτερων συναυλιών τις οποίες θυμάστε, είναι "δεμένα" μεταξύ άλλων και με συγκεκριμένους συναυλιακούς χώρους. Ακολουθούν κάποιοι από τους, κατά τεκμήριο, καλύτερους και διασημότερους τέτοιους χώρους ανά την Υφήλιο.
1. THE PALAIS OMNISPORTS DE PARIS BERCY (Παρίσι, Γαλλία)
Με χωρητικότητα 17.000 θεατών, το Bercy ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 1983 για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του λιγότερο κοσμοπολίτικου ανατολικού μισού του Παρισιού. Το πλάνο ευδοκίμησε, φέρνοντας παγκόσμιας κλάσης καλλιτεχνικά ταλέντα να περνούν τις πύλες του κάθε χρόνο. Η μοναδική πυραμιδική δομή του, το κάνει και εξωτερικά – αρχιτεκτονικά «αρχοντικό» και το ξεχωρίζει από άλλα αντίστοιχα venues. Βρίσκεται στον αριθμό 8 της Boulevard de Bercy του Παρισιού.
2. MADISON SQUARE GARDEN (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
Διεκδικητής (στα ίσια) του τίτλου της πιο γνωστής σε παγκόσμια κλίμακα συναυλιακής «αρένας», το Madison Square Garden φιλοξενήθηκε σε τρία διαφορετικά κτήρια πριν βρει «μόνιμη» φιλοξενία στην τωρινή του τοποθεσία το Φλεβάρη του 1968. Πολλές ιστορικές εμφανίσεις έχουν λάβει χώρα στη σκηνή του, μεταξύ αυτών η τελευταία συναυλία του John Lennon to 1974 (σε κοινή εμφάνιση με τον Elton John), καθώς και η ιστορική συναυλία για το New York benefit τον Οκτώβρη του 2001, προς βοήθεια των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα, το Garden συνεχίζει να φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου μουσικού στερεώματος, μεταξύ άλλων τον Paul McCartney και τον Santana. Τοποθετείται στην Seventh Avenue, ανάμεσα στην 31st και στην 33rd Street.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
3. ΣΤΑΔΙΟ WEMBLEY (London, England)
Για δεκαετίες, το Wembley αντιμετωπίζεται ως «εικόνισμα» όχι μόνο από τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και από τους μουσικόφιλους, και αυτοαποκαλείται το «Venue των Θρύλων», έχοντας φιλοξενήσει κάποια από τα πιο συναρπαστικά για το κοινό μουσικά events της σύγχρονης ιστορίας. Όταν εμφανίστηκε σε αυτό, ο Michael Jackson εισήλθε στο βιβλίο Guinness, ενώ το πασίγνωστο Live Aid του Bob Geldof που φιλοξενήθηκε στο Wembley το 1985 και μεταδόθηκε ζωντανά, συγκέντρωσε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Αυτή την εποχή εξελίσσονται φιλόδοξες εργασίες ανακαίνισης, με το ανανεωμένο στάδιο να μπορεί να φιλοξενήσει 90.000 οπαδούς και να περιλαμβάνει μια 133μετρη μεταλλική αψίδα, που αντικαθιστά τους πρώην Δίδυμους Πύργους. Η τοποθεσία του βρίσκεται μετά τον North Circular Road, κοντά στο Κεντρικό Λονδίνο.
Φωτογραφία: http://wembleystadium.com/
4. ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΫ (Σύδνεϋ, Αυστραλία)
Το Γενάρη του 1957, ο Δανός αρχιτέκτονας Jørn Utzon κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός κτηρίου για όπερα στο Σύδνεϋ. Ο Δανός δούλεψε με αυταπάρνηση για πολλά χρόνια, και για να κάνει πράξη το όνειρό του ξέφυγε αρκετά από τον προϋπολογισμό, ενώ δε μπόρεσε να ανταποκριθεί στα μεγαλεπίβολα σχέδιά του. Σαν αποτέλεσμα, του αφαιρέθηκε η επιστασία του έργου. Μια νέα ομάδα αρχιτεκτόνων ανέλαβε την αποπεράτωση και τελικά η Όπερα του Σύδνεϋ άνοιξε τις πύλες της τον Οκτώβρη του 1973.
Σήμερα, πέρα από το ότι είναι ένα από τα κορυφαία συναυλιακά venues διεθνώς, η δομή του αναγνωρίζεται για την ομορφιά και την ανεξαρτησία του. Βρίσκεται στο Bennelong Point του λιμανιού του Σύδνεϋ.
5. FESTHALLE (Φρανκφούρτη, Γερμανία)
Κάποτε θεωρούνταν το μεγαλύτερο κτίσμα με θόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά το Festhalle έχει αλλάξει αρκετά από εκείνο το μακρινό Μάιο του 1909, οπότε και άνοιξε τις πύλες του. Το κτήριο, με την εκπληκτική γυάλινη οροφή του, αναγνωρίζεται σαν πανέμορφο αρχιτεκτονικό δείγμα, αλλά και σαν ένα πολύ χρήσιμο συναυλιακό venue, που έχει φιλοξενήσει μεγάλες μορφές της σύγχρονης μουσικής, όπως το Rod Stewart και τις Destiny's Child. Βρίσκεται στο δρόμο των εμποροπανηγύρεων της Φρανκφούρτης.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
6. SLANE CASTLE (County Meath, Ιρλανδία)
Αυτή την περίοδο κάτω από τη φροντίδα του Lord Henry Mount Charles, το Slane Castle είναι συνδεδεμένο με την σκωτσέζικη οικογένεια Conyngham από την περίοδο του 18ου αιώνα. Η δομή, με τις γοτθικού ρυθμού και την πανέμορφη και τεράστια αίθουσα χορού περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και καταπράσινους λόφους, ενώ κοιτάζει από ψηλά τον ποταμό Boyne, μετατρέποντάς τον σε έναν ιδανικό υπαίθριο χώρο για εμφανίσεις. Μολονότι μια πυρκαγιά κατέστρεψε το 1991 ένα μεγάλο μέρος του κάστρου, η ζημιά αποκαταστάθηκε μέσα στην επόμενη δεκαετία, και το venue λειτουργεί από τότε κανονικότατα. Πλειάδα καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών οι Thin Lizzy και ο Bob Dylan έχουν δώσει συναυλίες στο χώρο. Βρίσκεται στην Boyne Valley του County Meath.
Φωτογραφία: http://www.facebook.com/officialslanecastle
7. Αμφιθέατρο RED ROCKS (Κολοράντο, ΗΠΑ)
Ονομαζόμενο και ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, το αμφιθέατρο Red Rocks είναι δομημένο πάνω σε δυο μονόλιθους ψαμμίτη ύψους άνω των 100 μέτρων, που βρίσκονται κατά μήκος των προπόδων στα Βραχώδη Όρη. Το συγκεκριμένο φυσικά διαμορφωμένο venue ξεκίνησε την πορεία του το 1906 όταν ο οραματιστής John Brisben Walker έδωσε εκεί την πρώτη συναυλία. Στα 1927, η πόλη του Denver αγόρασε τη γη στην οποία βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος και από τότε η ανοιχτή αυτή σκηνή γνωρίζει μονάχα επιτυχίες. Από εδώ έχουν περάσει οι The Beach Boys, οι The Clash και οι U2. Τοποθετείται 15 μίλια δυτικά του Denver, κοντά στο Morrison.
Φωτογραφία: http://www.redrocksonline.com/
8. MANCHESTER EVENING NEWS ARENA (Μάντσεστερ, Αγγλία)
Με το εναλλακτικό παρατσούκλι «The Men» από τους ντόπιους, το Manchester Evening News Arena κρατάει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου κλειστού συναυλιακού venue στην Ευρώπη. Χτισμένο σε μια προσπάθεια να «γλυκαθεί» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το ποια πόλη θα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, η όλη εγκατάσταση είναι μελετημένη για τη φιλοξενία 21.000 θεατών, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί έτσι που να κάνει το κλίμα πιο ζεστό και τον κύκλο πιο «στενό» για λίγες χιλιάδες οπαδούς και τον καλλιτέχνη. Καλλιτέχνες όπως ο Luciano Pavarotti και η Madonna έχουν εμφανιστεί στο «The Men», making μετατρέποντάς το ακόμη και για τους μη Άγγλους μουσικόφιλους σε έναν από τους πλέον αγαπημένους συναυλιοχώρους – προορισμούς. Στο κέντρο της πόλης του Manchester, κοντά στο σταθμό Victoria.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
9. AIR CANADA CENTRE (Τορόντο, Καναδάς)
Χτισμένο στην ίδια τοποθεσία όπου στεγάζονταν παλιότερα υπηρεσίες του κρατικού καναδικού ταχυδρομείου, το Air Canada Centre κρατάει από εκείνες τις εγκαταστάσεις τους νότιους και ανατολικούς τοίχους, καθώς και μια σειρά κλασσικού τύπου παραθύρων. Η ξεχωριστή επίπεδη οροφή ενισχύει την ακουστική του χώρου, και η χωρητικότητα των 19.800 θεατών το κάνει κέντρο της μουσικόφιλης κοινότητας του Τορόντο και όχι μόνο. Για ένα venue που με βάση τα χρόνια που υπάρχει, θα χαρακτηριζόταν νέο, το συγκεκριμένο έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα πλέον φημισμένα και αξιόλογα, στον Καναδά και διεθνώς.
Φωτογραφία: http://www.theaircanadacentre.com/
10. TOKYO DOME (Τόκυο, Ιαπωνία)
Κι εδώ υπάρχει εναλλακτικό τοπικό όνομα, συγκεκριμένα «Big Egg». Ο υπόλοιπος πλανήτης ωστόσο το αποκαλεί Tokyo Dome. Χωρητικότητας 55.000 χιλιάδων θεατών, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις με τη θολωτή οροφή, κρατούν τον τίτλο του μεγαλύτερου συναυλιακού venue στην Ιαπωνία. Απ’ όταν άνοιξε τις πύλες του το Μάρτη του 1988, αποτέλεσε φιλόξενο συναυλιακό «καβούκι» για πολλούς διεθνείς superstars, μεταξύ αυτών της Madonna και των Backstreet Boys. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι το Koraku, στο Bunkyo-ku του Τόκυο.