Οι 7 πιο… διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη

irak
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Η απληστία σε συνδυασμό με την αποτυχία εφαρμογής των νόμων και της δικαιοσύνης το ίδιο για όλους, καθιστά κάποιες χώρες πιο διεφθαρμένες από άλλες…

Εκεί που οι θεσμοί και οι νόμοι αποτυγχάνουν να εφαρμοστούν σε όλους και το πάθος για την εξουσία και το χρήμα θριαμβεύουν, η διαφθορά βρίσκεται στο απόγειο της, πηγαίνοντας χέρι-χέρι με τη φτώχια του λαού και τους εμφυλίους πολέμους.

Προτού, όμως, μπούμε στα άδυτα των πιο διεφθαρμένων χωρών, ας ρίξουμε μια ματιά στην αντίπερα όχθη, όπου βρίσκουμε τις σκανδιναβικές χώρες ανάμεσα σε αυτές που είναι λιγότερο διεφθαρμένες, με πρώτη τη Δανία. Στο τοπ 10 των… καλών βρίσκουμε επίσης και τον Καναδά, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, και μόνο το 1/3 των χωρών του πλανήτη κατάφεραν να περάσουν τη βαθμολογία 50/100 (όπου 0=η πιο διεφθαρμένη χώρα και 100 η πιο… αθώα). 

Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στη θέση 69, σημειώνοντας σκορ 43/100, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τη… διεφθαρμένη πλευρά, ισοβαθμώντας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Ιράκ 16/100
Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές διαφθοράς στο Ιράκ είναι η συλλογή μισθών από τους διοικητές του στρατού για στρατιώτες που δεν υπάρχουν. Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 50 χιλιάδες στρατιώτες-φαντάσματα, ενώ πέραν αυτού, τα δισεκατομμύρια από τις εξαγωγές πετρελαίου φαίνεται πως δεν αξιοποιούνται κατάλληλα, πλουτίζοντας λίγους.

Λιβύη 15/100
Άλλη μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, η Λιβύη δυστυχώς κατακλύζεται από πολλές συγκρούσεις και αιματοχυσίες, ενώ είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιήσει κάποιος τη δομή εξουσίας της, καθώς δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται καμιά ιδιαίτερη επιθυμία ή ικανότητα να ιδρυθεί ένα λειτουργικό κράτος. Είναι επίσης δύσκολο να αποκαλέσει τη Λιβύη κάποιος διεφθαρμένη οικονομία, καθώς η διαφθορά είναι η ίδια η οικονομία για τους δικαστές και τους στρατιωτικούς ηγέτες, με τις εταιρίες της Δύσης να μην παρουσιάζουν κανένα δισταγμό στο να «βουτήξουν» κι αυτές στη διαφθορά, κλείνοντας πλούσια συμβόλαια.

Νότιο Σουδάν 14/100
Μπορεί να είναι μια καινούργια χώρα, μετά την ανεξαρτησία του το 2011, αλλά μέχρι στιγμής τα πράγματα γι’ αυτό δεν πάνε και τόσο καλά, με εσωτερικές διαμάχες, πείνα, θανάτους και φτώχια που έχουν εκτοπίσει 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Παρά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη χώρα, στον πρόεδρο Salva Kiir Mayardit αρέσει να φοράει ένα μαύρο καουμπόικο καπέλο που του έχει χαρίσει ο Τζορτζ Μπους, κάνοντας –ίσως- ότι δεν γνωρίζει πως τα μαύρα καπέλα είναι για τους… κακούς της υπόθεσης.

Σουδάν 11/100
Όταν η σκλαβιά κυριαρχεί ακόμη σε ένα μέρος, δεν γίνεται να μην είναι «βουτηγμένο» στη διαφθορά, κάτι που συμβαίνει και με την περίπτωση του Σουδάν. Το εθνικό μότο του που μεταφράζεται ως «η νίκη είναι δική μας» χρειάζεται άμεση αλλαγή και το έθνος μοιάζει καταδικασμένο, με έναν διεφθαρμένο ηγέτη και φυσικά πολλά λεφτά από το πετρέλαιο, στα οποία όλοι θέλουν να έχουν μερίδιο. Απάτες, μίσος και η προοπτική πλούτου αποτελούσε πάντα την ιδανική φόρμουλα για απάνθρωπες συμπεριφορές και όπως στη Συρία, έτσι και στο Σουδάν καταγράφονται ανθρωπιστικά επείγοντα περιστατικά.

Αφγανιστάν 8/100
Φτάνοντας σε μονοψήφια σκορ, το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με εγκληματικότητα, ανασφάλεια, αδύναμη κυβέρνηση, έλλειψη υποδομών και τη δυσκολία της κυβέρνησης να επιβάλει τους νόμους σε όλα τα μέρη της χώρας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν υφίσταται για την υπόλοιπη χώρα πέραν της πρωτεύουσας, Καμπούλ, με ένα μείγμα αδίστακτων ηγετών και πολέμαρχων να βρίσκεται σε μόνιμες αντιπαραθέσεις. Με λίγα λόγια, το σκηνικό είναι άγρια… Ανατολή και το δίλημμα είναι διαφθορά ή θάνατος.

Βόρεια Κορέα 8/100
Είναι δύσκολο να παρουσιάσει κάποιος στοιχεία που αποδεικνύουν διεφθαρμένες πρακτικές στη Νότιο Κορέα, αφού πρόκειται για μια χώρα που ξέρει να προστατεύει καλά τα «του οίκου» της. Εδώ και δεκαετίες, όμως, κυβερνάται από δικτάτορες που την έχουν μετατρέψει σε κάτι σαν φυλακή, με τους νόμους να μην ισχύουν ποτέ για τους ίδιους και να υπάρχουν για τα πάντα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Βρίσκεται επίσης ψηλά στις εξαγωγές ηρωίνης και αμφεταμινών, είναι δυνατός «παίκτης» στο trafficking και μοιάζει να της ταιριάζει «γάντι» το απόφθεγμα «Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Οι ισχυροί άντρες είναι σχεδόν πάντα κακοί».

Σομαλία 8/100
Με πολύ κακή φήμη στο διεθνές στερέωμα, η Σομαλία αποτελεί μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της διαφθοράς παρά την ισοβαθμία της με τη Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει ως λειτουργικό κράτος. Δεκάδες εκατομμύρια ξένης βοήθειας εξαφανίστηκαν, οι εταιρίες πληρώνουν μη θεσμοθετημένα ποσά σε αξιωματούχους για να κινηθούν «ανενόχλητες» και η κυβέρνηση δεν συλλέγει φόρους. Χωρίς έσοδα, το κράτος δεν πληρώνει τους υπαλλήλους του, οι οποίοι το γυρνούν στο εμπόριο όπλων και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες. Η Σομαλία αποτελεί, επίσης, τη βάση των al-Shabaab εξτρεμιστών και ο κόσμος της Σομαλίας υποφέρει εκτός από ληστείες και δολοφονίες και από φυσικές καταστροφές.