Πέτρα στα νεφρά: τι τρώμε;

mpanana-lemoni
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν σχετικά με το πολύ συχνά φαινόμενο πέτρας στα νεφρά και της σχέσης του με τη διατροφή.

Η πέτρα στα νεφρά σχηματίζεται στο ουροποιητικό σύστημα και συνήθως  προκαλείται από ενώσεις ασβεστίου. Το μέγεθος μπορεί να διαφέρει, αλλά αν μεγαλώσει  μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει πόνο. Οι λίθοι πρέπει να απομακρυνθούν σε κάθε περίπτωση.

Ο κύριος λόγος δημιουργίας των λίθων είναι η έλλειψη νερού (λιγότερα από 8 ποτήρια νερό/ημέρα). Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση που έχουμε πέτρα στο νεφρό.

  • Τροφές πλούσιες σε οξαλικά οξέα: φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, παντζάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτα, φασολάκια, αρακά, ντομάτα κ.λπ.
  • Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης και ειδικότερα κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, καλό θα ήταν να περιοριστεί.
  • Αυξημένη πρόσληψη νατρίου. Συστήνεται η κατανάλωση λιγότερο από 2.300mg νατρίου ημερησίως. Πολύ βοηθητικές μπορεί να φανούν οι διατροφικές ετικέτες των προϊόντων όπου αναγράφεται η ποσότητα νατρίου που περιέχεται σε κάθε τρόφιμο.
  • Αποφύγετε επιπλέον συμπληρώματα ασβεστίου εκτός αν σας τα έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει:

  • Να καταναλώνετε πολλά υγρά και εμφιαλωμένο νερό
  • Να αυξήσετε πρόσληψη τροφών με κιτρικό π.χ. λεμονάδα, πορτοκαλάδα, μπανάνα, βερίκοκα, καρπούζι, ψάρι
  • Να κάνετε ασκήσεις με βάρη για να βοηθήσετε να ανασταλεί η υπερκαλιναιμία που προκαλείται από την ελευθέρωση του ασβεστίου από τα οστά

www.dietzone.gr