Πώς να σταματήσετε τον βραδινό βήχα
Ο βήχας τη νύχτα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο: αϋπνία. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να τον σταματήσετε και να κοιμηθείτε ποιοτικά;
Ο βήχας γενικότερα είναι από τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις που μπορεί να μας συμβούν μέσα στην ημέρα. Κι αν έρθει νύχτα… ακόμα χειρότερα. Ο ύπνος διακόπτεται, ο εκνευρισμός αυξάνεται και η επόμενη ημέρα μας βρίσκει ακόμη πιο κουρασμένους και αποδυναμωμένους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον βήχα τη νύχτα που μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με το webmd.com. Τρεις τροφές ενάντια στη γρίπη
Δείτε ακόμα
Ξεκινήστε με απλές λύσεις όπως:
- Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να κάνετε τον αέρα υγρό ή αναπνεύστε ατμό από ένα ζεστό ντους ή από νερό που βράζει πριν από τον ύπνο
- Σηκώστε το κεφάλι σας λίγο ψηλότερα με ένα επιπλέον μαξιλάρι
- Δοκιμάστε ένα σπρέι μύτης με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο
- Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι (Αυτό δεν ισχύει για μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους)
- Πιείτε ζεστό τσάι ή σούπα
- Δοκιμάστε παστίλιες με μενθόλη ή μέλι πριν από τον ύπνο
Αν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργούν και χρειάζεστε κάτι πιο ισχυρό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
- Ένα κατασταλτικό του βήχα, που λειτουργεί μπλοκάροντας το αντανακλαστικό σας για βήχα. Η δεξτρομεθορφάνη είναι το πιο συνηθισμένο.
- Ένα αποσυμφορητικό όπως η φαινυλεφρίνη ή η ψευδοεφεδρίνη για να καθαρίσει η βουλωμένη μύτη σας ή τα ιγμόρεια
- Ένα αντιισταμινικό, όπως η χλωροφαινυραμίνη, η διφαινυδραμίνη ή η δοξυλαμίνη, για να σταματήσει το φτέρνισμα και η καταρροή
- Ένα αποχρεμπτικό που θα αραιώσει τη βλέννα
- Τα ρινικά σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα
Έχετε υπ’ όψιν ότι αυτές οι θεραπείες προκαλούν υπνηλία σε κάποιους, ενώ σε άλλους ταραχή, διαταράσσοντας και πάλι τον ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς ορισμένα από τα παραπάνω δεν είναι ασφαλή αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.
Όταν έχετε κρυολόγημα, ιγμορίτιδα ή γρίπη, η βλέννα μπορεί να στάζει από τη βουλωμένη μύτη ή τα ιγμόρεια στο λαιμό σας όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε, προκαλώντας έτσι βήχα. Μπορεί να αισθάνεστε τη σταγόνα να γαργαλάει το πίσω μέρος του λαιμού σας και να θέλετε να βήξετε για να καθαρίσετε την απόφραξη.
Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες καταστάσεις που μπορεί επίσης να οδηγούν σε βήχα.
- Άσθμα. Οι αεραγωγοί στους πνεύμονές σας στενεύουν και κλείνουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βλέννας. Τα άτομα με άσθμα μπορεί επίσης να έχουν ξηρό βήχα επειδή δεν παίρνουν αρκετό αέρα όταν αναπνέουν, ενώ και η σκόνη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
- Αλλεργίες. Η αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες μπορεί να σας προκαλέσουν βουλωμένη μύτη που στάζει στο λαιμό σας.
- Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Το οξύ του στομάχου μπορεί να ανέβει και να ενοχλήσει τα νεύρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε κάψιμο ή πόνο.
- Το κάπνισμα. Η βλέννα στους πνεύμονες προκαλεί βήχα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε την ανάγκη να βήξετε για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους αεραγωγούς σας.
- Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οι αναστολείς του ΜΕΑ μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα που δεν σταματά σε μερικούς ανθρώπους.
Μιλήστε, λοιπόν, με το γιατρό σας για να διαπιστώσει την αιτία του βήχα και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.