Πέντε μεγάλες εκθέσεις που θα δούμε στην Αθήνα με τη νέα σεζόν

toulouse-lautrec-ekthesi-mpenaki
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τα εικαστικά δρώμενα που φέρνουν οι μεγαλύτεροι φορείς της χώρας στην πρωτεύουσα προμηνύουν ένα αξέχαστο φθινόπωρο για τους λάτρεις της Τέχνης.

Το Μπενάκη μας γυρίζει πίσω, στα σαλόνια του Παρισιού του 19ου αιώνα και το έργο του εμβληματικού Toulouse Lautrec. Η Στέγη «τρέχει προς τα εμπρός» και φέρνει και φέτος το (άγνωστο) μέλλον εδώ. Το Μέγαρο Μουσικής μας προσκαλεί σε ένα βιωματικό ταξίδι στην ταραχώδη ζωή και το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου Ολλανδού ιμπρεσιονιστή Vincent Van Gogh, σε μια έκθεση–εμπειρία που δεν έχει προηγούμενο. Το Μουσείο Κυλαδικής Τέχνης ρίχνει στο φως στην αρχαία νομισματοκοπία και την έννοια της συναλλαγής στην αρχαιότητα, ενώ ο Neon μας μυεί στη ζωή και το έργο του επιδραστικού Αμερικανού ζωγράφου, γλύπτη και περφόρμερ Mike Kelley. Πέντε σπουδαίες εκθέσεις ξεκινούν στην Αθήνα και σας προσκαλούν να τις εξερευνήσετε:

Το νέο Salon Des Cent Διεθνής έκθεση αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec

Το 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec. Με αφορμή την επέτειο αυτή, 100 κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και έκτοτε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και στην Αμερική. Δεκαέξι χρόνια μετά η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα, εμπλουτισμένη με πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου και δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από ισάριθμους Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές της έκθεσης του 2001. Την έκθεση πλαισιώνουν προσωπογραφίες του Toulouse-Lautrec που δημιουργήθηκαν σε sketchbooks από σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. 

Info
Μουσείο Μπενάκη Ι Κτήριο οδού Πειραιώς, α’ μισό Ισογείου
Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017

 Into the Unknown

Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο

Δύο χρόνια μετά την έκθεση Digital Revolution, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για να παρουσιάσει μέσα από τη νέα της έκθεση τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας στη σύγχρονη κουλτούρα. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία: από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης. Ταξιδέψτε –μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμιξ, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που σχετίζονται με την επιστημονική φαντασία και μας έχουν «στοιχειώσει»– σε μια έκθεση για όλη την οικογένεια που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο…

Εξερευνήστε τις μυστηριώδεις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ, ανακαλύψτε νέους γαλαξίες μέσω του «Star Wars» και του «Alien», περιηγηθείτε ανάμεσα σε εξωγήινους και σταθείτε δίπλα σε εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του «Star Trek» και του «Interstellar»,φανταστείτε δυστοπικούς κόσμους με το «Handmaid’s Tale», το «Hunger Games», το «Κουρδιστό πορτοκάλι», το «28 Days Later» και το τηλεοπτικό «Black Mirror». Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνήσετε παρά μόνο η ανθρώπινη συνειδητότητα, βιώστε τη μεταμόρφωση και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος μέσα από τα μάτια του «Ονειρομάντη», του «Donnie Darko», του «eXistenZ».

Info
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ι Εκθεσιακός Χώρος
Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου 2017 – 14 Ιανουαρίου 2018 

 ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συνεργάζονται για πρώτη φορά και διοργανώνουν από κοινού μία μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσο συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα αρχαία νομίσματα, ωστόσο, δεν είναι απλώς μέσα συναλλαγής· είναι και τα ίδια σύμβολα απτά, που κρατά κανείς στα χέρια του, τα «διαβάζει» και τα αντιλαμβάνεται. Απεικονίζουν παραστάσεις οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες –ιστορικές και όχι μόνο– που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε.

Ιnfo
Μουσειο Κυκλαδικής Τέχνης
Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018

 Van Gogh Alive

Η μεγαλειώδης έκθεση που ταξίδεψε σε 35 μητροπόλεις, καθηλώνοντας περισσότεροους από 10.000.000 θεατές, έρχεται για τέσσερις μήνες στην Αθήνα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου, μέσα από ένα φαντασμαγορικό, βιωματικό ταξίδι χωρίς προηγούμενο. Η έκθεση Van Gogh Alive – Τhe experience είναι ένα εντυπωσιακό, διαδραστικό πολυθέαμα, μία μοναδική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου ιμπρεσιονιστή, όχι με τον καθιερωμένο, συνήθη -και για πολλούς ξεπερασμένο- τρόπο, αλλά με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές γωνίες και προοπτικές, που αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του δημιουργού τους, περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλοεπιρροές, διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, προβάλει δηλαδή ολόκληρο τον κόσμο του.

3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού! Στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα. Σε χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας επίσης, δημιουργούν μία εκπληκτική τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες, σε μία πολλαπλά υποσχόμενη οπτική αλλά και αλληλεπιδραστική εμπειρία. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική και καθηλωτική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει τον επισκέπτη. (Περισσότερα διαβάστε εδώ).

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση: ΛΑΒΡΥΣ
Από 7 Νοεμβρίου 2017 έως και 5 Μαρτίου 2018

Kelley

Mike Kelley, Kissing Kidneys, 1989, Synthetic polymer paint on paper, 108.3 x 87.3 x 3 cm, Ringier Collection, Switzerland, photo: Gerhard Born

Mike Kelley: Fortress of Solitude

Ο Οργανισμός NEON «εισβάλλει» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μέγαρο Σταθάτου για να παρουσιάσει μια σειρά από χαρακτηριστικά έργα ολόκληρης της σταδιοδρομίας του Mike Kelley, με στόχο να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο. Μέσα σε τρεις και πλέον δεκαετίες ο Kelley χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα, από ζωγραφική και γλυπτική ως σχέδιο, βίντεο και performance, για να διερευνήσει και να κινητοποιήσει κριτικά διάφορες ενσαρκώσεις της καταπιεσμένης πλευράς του πολιτιστικού ασυνείδητου της Αμερικής. Κοιτάζοντας το «παιχνίδι» μεταξύ μνήμης και λήθης (που το περιέγραφε ως «ενεργή αμνησία»), ο Kelley πάσχιζε να δει πώς προσπαθούμε διαρκώς να ανασυστήσουμε τον εαυτό μας με βάση τις ασταθείς και αναξιόπιστες αναμνήσεις από το παρελθόν μας. Η έκθεση είναι η πρώτη ατομική του Mike Kelley στην Ελλάδα. Την επιμέλεια έχει κάνει ο Douglas Fogle.

Info
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης I Μέγαρο Σταθάτου
Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2017 – 25 Φεβρουαρίου 2018

Επιμέλεια: Σοφία Κανελλοπούλου / [email protected]