Υπάρχει ανέκδοτο μυθιστόρημα του Στιγκ Λάρσον;
Ο Στιγκ Λάρσον, έγινε διάσημος μετά θάνατον με την τριλογία του «Millennium» που πούλησε περίπου 27 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Ο σουηδός συγγραφέας που πέθανε πρόωρα σε ηλικία 50 ετών το 2004, αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και πολλοί θαυμαστές του το τελευταίο διάστημα είχαν πιστέψει τις φήμες που ήθελαν τον Λάρσον να έχει αφήσει και ένα τέταρτο ανέκδοτο μυθιστόρημα.
Η σύντροφός του, όμως η Εύα Γκάμπριελσον διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το σενάριο σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC. Διευκρίνισε ότι ο Λάρσον είχε πράγματι γράψει κάποιες σελίδες αλλά σε καμία περίπτωση το χειρόγραφο αυτό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστόρημα: «Υπάρχει η αρχή του τέταρτου βιβλίου. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 200 σελίδες, σύμφωνα με ό, τι είδα στις τελευταίες μας διακοπές και από όσο ήξερα ότι δούλευε τους δύο τελευταίους μήνες της ζωής του. Τα κείμενα όμως αυτά πιθανότατα δεν ‘δένουν’ μεταξύ τους. Ο Στιγκ ήταν αυθόρμητος συγγραφέας, μπορεί να έγραφε σκηνές και να τις ένωνε αργότερα. Δεν μπορείς να το αποκαλέσεις αυτό μυθιστόρημα», τόνισε η ίδια.
Πάντως γύρω από τη λογοτεχνική κληρονομιά του Λάρσον έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μια νομική διαμάχη ανάμεσα στην Εύα Γκάμπριελσον, τη συμβία του επί 32 χρόνια και με τον πατέρα και τον αδελφό του συγγραφέα που διεκδίκησαν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του.
Σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο, επειδή η Γκάμπριελσον δεν ήταν παντρεμένη με τον Λάρσον, δεν δικαιούται τίποτα από την περιουσία του. Ωστόσο η ίδια υποστηρίζει ότι πρέπει να έχει κάποιο έλεγχο στο λογοτεχνικό έργο του συντρόφου της, καθώς πολλές από τις ιδέες που υπάρχουν στην επίμαχη τριλογία του «Μillennium» ήταν δικές της: «Κάποια πράγματα είναι δικά μου στα βιβλία, κάποια άλλα είναι δικά του και ορισμένες ιδέες τις αναπτύξαμε μαζί. Οι περιγραφές της Στοκχόλμης, οι τοποθεσίες, έχουν παρθεί απευθείας από ένα χειρόγραφο το οποίο δούλευα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όμως η Γκάμπριελσον δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια: έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Stieg and me-momories of my life with Stieg Larsson», με στόχο τη δικαιοσύνη και όχι την εκδίκηση, όπως άφησε να εννοηθεί.
Το 2009 είχε απορρίψει μια συμβιβαστική πρόταση για σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ευρώ και μια θέση στο συμβούλιο της εταιρείας που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του Λάρσον. «Θα με δέσμευε σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην ταυτότητά μου και στο τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον, ενώ δεν θα μπορούσα να μιλήσω ελεύθερα για τη σχέση μου με τον Στιγκ. Ουσιαστικά ως μέλος του συμβουλίου δεν έχεις κάποια νομική βαρύτητα, είναι σαν να σε έχουν προσλάβει ως σύμβουλο. Θα μπορούσα ακόμη και να απολυθώ», εξήγησε τη στάση της.
Στην Ελλάδα τα βιβλία της τριλογίας, «Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να αναζητήσουν τις αντίστοιχες ταινίες που σκηνοθέτησαν οι Νιλς Άρντεν Όπλεφ και Ντάνιελ Άλφρεντσον.