Κάστανα: χειμωνιάτικα, θρεπτικά και απαραίτητα
Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία.
Μπορεί η γνωστή έκφραση να λέει τέρμα τα κάστανα, αλλά όποιος το είπε σίγουρα δεν αναφερόταν στην παρουσία τους στην διατροφή μας. Τώρα, ιδίως, που είναι η εποχή τους βάλτε τα στην καθημερινότητά σας και εκμεταλλευτείτε τη γευστική και τη διατροφική τους αξία.
Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη του κάστανου;
Τα κάστανα είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης Β, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, μαγγανίου και χαλκού, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Πρόκειται για ένα θρεπτικό σνακ που όμως δεν θα σας φορτώσει με θερμίδες, καθώς έχουν πολύ μικρότερη θερμιδική αξία από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς. Ενώ 100 γραμμάρια καρύδια για παράδειγμα έχουν 691 θερμίδες, τα κάστανα έχουν μόλις 170. Οπότε είναι μια ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την γραμμή τους.
Τέλος, έχουν περισσότερο νερό (σχεδόν 50%) και λιγότερα λιπαρά από τους άλλους ξηρούς καρπούς (με 2 γραμμάρια λιπαρά στα 100 γραμμάρια κάστανα), όταν στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς το ποσοστό λιπαρών κυμαίνεται από 30 έως και 75 γραμμάρια σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων.
Πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε;
Εκτός από τους γνωστούς τρόπους ωμά, βραστά, ψητά ή στην γέμιση της γαλοπούλας, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν κάλλιστα ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό στην κουζίνα σας.
Μπορείτε να τα κάνετε πουρέ, γλυκό ή αλμυρό, σούπα ή να τα προσθέσετε στα μαγειρευτά, σε σάλτσες ή χορτοφαγικά πιάτα, δίνοντάς τους έτσι μια ιδιαίτερη γεύση. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι από κάστανο σε κέικ, σάλτσες ή, γιατί όχι, στο ψωμί. Για επιδόρπιο τα κάστανα γίνονται μους, γέμιση για γλυκά και φυσικά γλυκό του κουταλιού.
Τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά και την φύλαξη;
Όταν ψωνίζετε κάστανα αναζητήστε βαριούς, σφιχτούς καρπούς και δώστε μεγάλη σημασία το κέλυφός τους να είναι γυαλιστερό. Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νερό πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και στεγνό μέρος. Σε αυτές τις συνθήκες, αξεφλούδιστα, αντέχουν περίπου μια εβδομάδα, ενώ στο ψυγείο έναν μήνα και μέχρι έξι μήνες αν τα καταψύξετε.
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ