Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι από τον Cool Artisan
Ο blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης (aka Cool Artisan), όταν δεν ασχολείται με τη μόδα, φτιάχνει απίστευτα γλυκά και αλμυρά πιάτα, τα φωτογραφίζει και τα ανεβάζει στο blog του προκαλώντας υπερέκκριση… σιέλου σε όσους βρεθούν στα διαδικτυακά λημέρια του. Με αφορμή τη Σαρακοστή, «κλέψαμε» μια πεντανόστιμη συνταγή του και σας την παρουσιάζουμε, αν θέλετε να νηστεύετε χωρίς εκπτώσεις στη γεύση και τα γλυκά.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Συνταγή/φωτογραφίες: coolartisan
Super υγιεινό και νηστίσιμο κέικ με το αγαπημένο super food, το ταχίνι και καταπληκτικό άρωμα πορτοκαλιού.
Συστατικά
300 γρ. ταχίνι
350 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
50 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για τη φόρμα
50 γρ. σουσάμι
50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
λίγο
αραβοσιτέλαιο
Για το food styling
200 γρ. ταχίνι με γεύση πορτοκάλι
100 γρ. νιφάδες σοκολάτας
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ταχίνι μαζί με το χυμό από τα πορτοκάλια και τη ζάχαρη άχνη.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τις σταγόνες σοκολάτας.
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της φόρμας.
Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή τότε το κέικ έχει ψηθεί, διαφορετικά το αφήνουμε για ακόμα λίγα λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το καλύπτουμε με το ταχίνι πορτοκαλιού και το πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας.