Γιατί δεν πρέπει να παραγγείλετε πάγο στην επόμενη πτήση σας

Ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου ίσως είναι καλύτερη επιλογή. Κι αυτό με επιφύλαξη.
Επιβιβαστήκατε στο αεροπλάνο, απογειωθήκατε και ο ενθουσιασμός του ταξιδιού σας φέρνει την επιθυμία να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ ή ένα ανθρακούχο ποτό στην υγειά σας; Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι της παραγγελίας σας που ίσως να θελήσετε να το σκεφτείτε ξανά, ενώ πετάτε στους 30.000 πόδια: ο πάγος.
Αφού τα αεροπλάνα σπάνια διαθέτουν μηχανές πάγου, ο πάγος παραδίδεται από εξωτερικές υπηρεσίες και τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο… βρόμικα, ενώ μελέτες που εξέτασαν την καθαρότητα του πάγου και του νερού σε πτήσεις δεν είναι και τόσο καθησυχαστικές, τουλάχιστον όσον αφορά τις αμερικάνικες αερογραμμές.
Γιατί δεν πρέπει να παραγγείλετε πάγο σε μια πτήση;Σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Microbiology, ερευνητές πήραν δείγματα από 60 κύβους πάγου τόσο από εθνικές όσο και από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι περιείχαν πάνω από 50 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «ένα σταθερό ποσοστό των μικροοργανισμών που εντοπίστηκαν στον πάγο είναι γνωστοί παράγοντες ανθρώπινων λοιμώξεων και η παρουσία τους υποδεικνύει περιβαλλοντική μόλυνση». Αυτό σημαίνει ότι οι πάγοι είναι πιθανόν να συλλέγουν βρομιά κάπου στο δρόμο από το εργοστάσιο πάγου στο ποτήρι σας — και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την κατάσταση των δίσκων στα αεροπλάνα, οι οποίοι πιθανόν να είναι εξίσου βρόμικοι.
«Μην παραγγείλετε πάγο στο ποτό σας, μην πίνετε καφέ, τσάι ή ζεστό νερό στο αεροπλάνο και μην αγγίζετε τίποτα στην τουαλέτα με γυμνό δέρμα» ανέφερε ένας χρήστης του Reddit που ισχυρίστηκε ότι είναι αεροσυνοδός το 2017. «Ο πάγος τοποθετείται σε δίσκο με κουτάλα, και οι δίσκοι δεν καθαρίζονται συχνά. Κάθε επιφάνεια στο αεροπλάνο αγγίζεται καθημερινά από εκατοντάδες ανθρώπους και δεν απολυμαίνεται συχνά. Δεν έχουμε την ευκαιρία να πλύνουμε τα χέρια μας καθόλου κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης ποτών.»
Και αν ο χρήστης του Reddit πίστευε ότι τα πράγματα ήταν άσχημα το 2017, οι απαιτήσεις για αποδοτικότητα τα τελευταία χρόνια τα έχουν κάνει ακόμη χειρότερα. «Ορισμένοι αεροσυνοδοί νευριάζουν γιατί το αεροπλάνο δεν είναι καθαρό» δήλωσε η Verna Montalvo, καθαρίστρια αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Ντάλας-Φορτ Γουόρθ το 2022, στο The Washington Post τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. «Φυσικά δεν είναι καθαρό — γιατί τόσος είναι ο χρόνος που μας δίνεται».
Σύμφωνα με την Montalvo, οι περιορισμοί χρόνου και η έλλειψη προσωπικού έχουν συμβάλει στην έλλειψη καθαριότητας στα αεροπλάνα. Μάλιστα, η Montalvo δήλωσε ότι η ομάδα της συχνά έχει λιγότερα από πέντε λεπτά για να καθαρίσει και να επιθεωρήσει τα αεροπλάνα. Έχει αναλάβει ακόμα και το καθάρισμα ολόκληρου του αεροπλάνου μόνη της.
Μπορείτε να πιείτε το νερό στα αεροπλάνα;
Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον θα πρέπει να προσπεράσετε και το νερό του αεροπλάνου. Μια μελέτη του 2019 από το Hunter College NYC Food Policy Center του City University of New York έδειξε ότι το πόσιμο νερό σε 11 μεγάλες και 12 περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες μπορεί να είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί του 2011 απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να τηρούν τον κανόνα για το νερό στο αεροπλάνο (ADWR), αλλά οι παραβάσεις σπάνια τιμωρούνται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε αεροπορική εταιρεία μια «βαθμολογία καθαρότητας του νερού» βασισμένη σε 10 κριτήρια, με 5 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία και 0 η χαμηλότερη. Μια βαθμολογία 3 ή παραπάνω υποδήλωνε ότι το νερό στο αεροπλάνο ήταν «σχετικά» ασφαλές. Όπως έδειξαν τα ευρήματα, επτά από τις 10 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που εξετάστηκαν είχαν βαθμολογία κάτω από το 3. Μόνο οι Allegiant και Alaska (3.3 η καθεμία) και η Hawaiian Airlines (3.1) είχαν βαθμολογία πάνω από το όριο.
«Η δική μου συμπερασματική άποψη από αυτή τη μελέτη ήταν να μην πίνετε καθόλου καφέ και τσάι» είπε ο Charles Platkin, Ph.D., JD, MPH, εκτελεστικός διευθυντής του Hunter College NYC Food Policy Center, μιλώντας στο Travel + Leisure. Και, όπως ανέφεραν τα ευρήματα της ομάδας του, ο Platkin δήλωσε: «Δεν πλένω τα χέρια μου ούτε. Χρησιμοποιώ μαντηλάκια που έχω» καθώς θεωρούν ότι το νερό στις τουαλέτες του αεροπλάνου είναι πολύ μολυσμένο για να προσφέρει οποιοδήποτε όφελος.
Πηγή
Travel + Leisure