Παράξενες τροφές που ίσως δεν γνωρίζετε αλλά σας κάνουν καλό
Αν έχετε ήδη κάνει τη μετάβαση από το μπέργκερ στα σπαράγγια κι από το τηγανητό κοτόπουλο στο ψάρι, τότε ήρθε η ώρα να πάτε στο επόμενο επίπεδο και να γνωρίσετε πιο σπάνιες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στο υγιεινό πλάνο διατροφής σας, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου. Μπορεί οι περισσότερες να ακούγονται και να μοιάζουν περίεργες, αλλά είναι σούπερ υγιεινές και αξίζει να τις ψάξετε.
Σιτόχορτο ή σιταρόχορτο
Είναι μια υπερτροφή που πωλείται είτε ως χυμός ή συμπυκνωμένη σκόνη και η κατανάλωσή της φαίνεται πως βοηθά στον καθαρισμό των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ θεωρείται πιο υγιεινή σχεδόν από κάθε φυτική τροφή. Περιέχει χλωροφύλλη, αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες και ένζυμα. Ο χυμός του σιτόχορτου εξάγεται από τους βλαστούς του, πριν αρχίσει να σχηματίζεται ο σπόρος του σιταριού, και είναι άνευ γλουτένης.
Γάλα κάνναβης
Όσο κι αν (λανθασμένα) φαίνεται σε πολλούς περίεργο, το γάλα αυτό είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνοντας καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Ακόμη, μας παρέχει σίδηρο, το 30% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά και άλλα μέταλλα και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, D, Β12 και Ε.
Ο αμάρανθος έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική αλλά πήρε την ονομασία του από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει το λουλούδι που ποτέ δε μαραίνεται. Οι Αζτέκοι και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του ως βασικό υλικό στη διατροφή τους και τον μαγείρευαν σε χυλό, τους σπόρους του τους έκαναν αλεύρι και έφτιαχναν ψωμί ή παρασκεύαζαν κάποιο είδος μπίρας. Κατανάλωναν, επίσης, και τα φύλλα του φυτού, η γεύση τους θυμίζει σπανάκι, καθώς και τα άνθη του, τα οποία είναι κόκκινα. Είναι πλούσιος δε φυτικές ίνες και παρέχει στον οργανισμό κάλιο, βιταμίνη Α και C, όπως και σίδηρο και είναι μια εύπεπτη τροφή.
Arame
Είναι λαχανικό της θάλασσας, από την ακτή της Ιαπωνίας και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να δυναμώνει νύχια και μαλλιά, ενώ βελτιώνει τη χροιά της επιδερμίδας και ταιριάζει πολύ σε σούπες και σαλάτες, ενώ συνδυάζεται με ρύζι, τόφου, πιάτα με κάρυ κ.ά.. Θα τα βρείτε σε αποξηραμένη μορφή.
Πρόκειται για έναν σκουρόχρωμο πολτό που χρησιμοποιείται σαν spread και προέρχεται από εκχύλισμα μαγιάς, ένα υποπροϊόν της ζυθοποιίας που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θερμίδες και είναι 100% χορτοφαγικό. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ μας παρέχει διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν να διασπάσουμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά για να έχουμε ενέργεια. Ταυτόχρονα, κάνει καλό στο νευρικό και το πεπτικό σύστημα.
Γογγυλοκράμβη
Είναι ξαδερφάκι με το λάχανο και το μπρόκολο και στην όψη θυμίζει κάτι από γογγύλι. Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό πράσινο ή μοβ με λευκές ρίγες και είναι ιδανικό για σαλάτες και stir-fry, χαρίζοντας αρκετή βιταμίνη C, κάλιο και φυτοχημικά που δρουν κατά του καρκίνου.
Κεχρί
Το ξέρουμε ως τροφή για πουλιά, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ιδανικά και στη δική μας διατροφή, ειδικά σε σάλτσες και λαχανικά, αλλά και σε κέικ, αφού αποτελεί ένα θρεπτικό και ελαφρύ δημητριακό χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε μαγνήσιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Στο κεχρί υπάρχει και φυτικό οξύ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερική δυσφορία ή να παρέμβει στη σωστή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και για να το αποφύγουμε από τις τροφές στις οποίες υπάρχει (π.χ. ξηρούς καρπούς), τις μουλιάζουμε σε νερό.
Έρχεται από την κορεάτικη κουζίνα και είναι το παραδοσιακό πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων. Φτιάχνεται με λάχανο και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά για να δώσει ολοκληρωμένα πιάτα, όπως π.χ. ρύζι. Μια μερίδα κιμτσί παρέχει όλη τη συνιστώμενη δόση βιταμίνης C, καροτίνη και φυτικές ίνες, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του είναι τα καλά του βακτήρια που προκύπτουν από τη ζύμωση και βοηθούν στην πέψη.
Κουμκουάτ
Ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και παρ’ όλο που είναι από τα πιο γνωστά της λίστας, δεν θα το βρούμε συχνά σε μια ελληνική κουζίνα. Η μικρή τους φλούδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ ο καρπός περιέχει βιταμίνη Α, Β2, μαγγάνιο και απαραίτητα αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, καροτενοειδή, ζεαξανθίνη, τανίνες και λιμονοειδή, τα οποία δρουν κατά του καρκίνου. Για να πάρετε τα οφέλη τους στο μέγιστο, καταναλώστε τα ολόκληρα και δοκιμάστε να τα κόψετε και να τα ψήσετε με μέλι και μπαλσάμικο.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr