Τι συμβαίνει και αφού χάνουμε πόντους δεν χάνουμε βάρος;

zugaria-baros-diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας εξηγεί αναλυτικά τι μπορεί να συμβαίνει και η ζυγαριά δείχνει να έχει κολλήσει.

Πολλές φορές η ζυγαριά μπορεί να μετατραπεί στη χειρότερη επιλογή για την παρακολούθηση της προόδου απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, το βάρος μπορεί να είναι το λιγότερο σημαντικό πράγμα που πρέπει να παρακολουθείτε.

Διατήρηση, όχι απώλεια
Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά η ζυγαριά βοηθά περισσότερο να διατηρήσετε το βάρος σας, απ’ το να χάσετε τα περιττά κιλά. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας, που η ζυγαριά δεν μπορεί να μετρήσει ή να ανιχνεύσει, όπως:

Αλλαγές στη σύσταση σώματος. Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας συνιστά η απώλεια (ή μη) μυϊκής μάζας. Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από το λίπος, μας κάνει να φαινόμαστε πιο αδύνατοι και είναι πολύ πιο μεταβολικά ενεργή. Όταν ασκείστε, μπορείτε αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, αρά και τις μεταβολικές σας απαιτήσεις και να χάσετε λίπος. Ωστόσο, η απώλεια λίπους αυτή δεν φαίνεται πάντα στην ένδειξη της ζυγαριάς. Αυτό που αποτελεί ένδειξη προόδου, στην περίπτωση αυτή, είναι το πώς σας ταιριάζουν τα ρούχα σας και το πώς φαίνεται το σώμα σας.  Όλα τα παραπάνω μπορεί  να συμβούν χωρίς να αλλάζει η ένδειξη της ζυγαριάς.

Αλλαγές στο ποσοστό λίπους. Μπορεί να μην γνωρίζετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κυττάρων σας όταν ασκείστε, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η άσκηση «διδάσκει» το σώμα πώς να απελευθερώσει περισσότερο λίπος προς ενεργειακή αξιοποίηση/ καύση. Όσο καλύτερη η φυσική κατάσταση που έχετε, τόσο περισσότερο λίπος αξιοποιείτε, κάτι που επίσης η ζυγαριά δεν μπορεί να μετρήσει.

Περισσότερη δύναμη και αντοχή. Αν ασκείστε τακτικά, σταδιακά αυξάνει η καρδιοαναπνευστική σας αντοχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση για λίγα λεπτά κάθε φορά ή ασκηθείτε με λίγα βάρη, αλλά, μετά από μερικές προπονήσεις, το σώμα προσαρμόζεται, επιτρέποντας να σηκώσετε περισσότερα κιλά και να τρέξετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η αύξηση δύναμης και αντοχής σημαίνει ότι σημειώνετε πρόοδο, ακόμα και αν η ένδειξη της ζυγαριάς δεν αλλάζει.

Λίπος ή μυϊκή μάζα;
Το βάρος είναι μόνο μια πτυχή της προόδου απώλειας βάρους και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καν η πιο σημαντική. Δυστυχώς, για τους περισσότερους από εμάς, ο αριθμός σε μια ζυγαριά είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν έχουμε πετύχει ή αποτύχει. Η ζυγαριά δεν μπορεί να σας πει πόση μυϊκή μάζα ή λίπος έχετε, ακόμα και αν το βάρος είναι φυσιολογικό. Στηριζόμενοι μόνο στην ζυγαριά, ακόμα και η άσκηση συνιστά χάσιμο του χρόνου, αφού δεν ρίχνει το βάρος.

Πέρα από τη ζυγαριά
Αν το να ζυγίζεστε σας παρακινεί με θετικό τρόπο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξετε τη συνήθειά σας. Ωστόσο, εάν η ζυγαριά σε κάνει να αισθάνεσαι αποτυχημένοι, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε κάτι νέο: παραιτηθείτε από την εμμονή απώλειας βάρους, ξεφορτωθείτε τη ζυγαριά, μετρήστε το σωματικό λίπος σας (με τη βοήθεια ειδικού), θέστε ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά την απώλεια βάρους. Για πάρα πολλούς από εμάς, το βάρος δεν είναι απλά ένας αριθμός, αλλά κάτι που μπορεί πραγματικά έχει τη δύναμη να αλλάξει το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Αλλά, τι κάνει το βάρος τόσο σημαντικό;

Έμφαση στην απώλεια λίπους, όχι βάρους
Όταν μιλάμε για απώλεια του βάρους, αυτό που συνήθως εννοούμε είναι λέπτυνση της σιλουέτας. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται πάντα την απώλεια βάρους. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι δυνατόν να λεπτύνει η σιλουέτα χωρίς στην πραγματικότητα να αλλάξει το βάρος. Αυτό συμβαίνει όταν χάνετε λίπος, ενώ αυξάνεται σταδιακά η μυϊκή μάζα. Το βάρος σας μπορεί να παραμείνει το ίδιο, αλλά χάνετε εκατοστά από τις επιμέρους περιφέρειες, ένα σημάδι ότι κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν όμως η ένδειξη της ζυγαριάς δεν αλλάζει, δεν (ανα)γνωρίζετε τα πραγματικά αποτελέσματα. Γνωρίζοντας, ωστόσο, τη διαφορά μεταξύ απώλειας βάρους και λίπους μπορεί να αλλάξει το πώς αντιλαμβάνεστε τα αποτελέσματα και το πώς βλέπετε το σώμα σας.

Η απώλεια λίπους είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι το βάρος σας, καθώς σηματοδοτεί πολύ πιο μόνιμες αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Αντίθετα, όταν χάνετε βάρος, θα μπορούσατε να χάσετε σωματικά υγρά ή ακόμα και μυϊκή μάζα. Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε –από ένα ζύγισμα– αν βλέπετε πραγματικά αποτελέσματα ή απλά το προϊόν  των καθημερινών σας συνηθειών, ορμονικών μεταβολών και αλλαγών στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Αλλαγή του τρόπου μέτρησης της επιτυχίας σας
Ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι να σταματήσετε να ζυγίζεστε διαρκώς, προσθέστε κι άλλους τρόπους για να μετρήσετε την πρόοδό σας, χωρίς να δίνεται πολύ  σημασία στην ένδειξη της ζυγαριάς:

  • Τσεκάρετε αν χωράτε σε πιο στενά ρούχα ή αν αυτά που φοράτε είναι πλέον πιο χαλαρά
  • Μετρήστε την περιφέρεια της κοιλιάς και των γοφών, ώστε να διαπιστώσετε τυχόν αλλαγές
  • Κάντε μια μέτρηση λίπους (κατά προτίμηση με τη βοήθεια ειδικού)
  • Καθορίστε στόχους αύξησης απόδοσης κατά την άσκηση. Αντί να ανησυχείτε για την απώλεια βάρους ή λίπους, επικεντρωθείτε π.χ. στη ολοκλήρωση ορισμένων προπονήσεων κάθε εβδομάδα.

Αν η ζυγαριά σας τρελαίνει, να θυμάστε ότι η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι το μόνο μέτρο της επιτυχίας σας. Κρύψτε τη ζυγαριά και θα δείτε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν εύκολα και με λιγότερο άγχος.

Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page:
milessisgeorge
 

References

Janiszewski PM, Ross R. Physical activity in the treatment of obesity: beyond body weight reduction. Appl Physiol Nutr Metab. 2007 Jun;32(3):512-22.

Poggiogalle E, Migliaccio S, Lenzi A, Donini LM. Treatment of body composition changes in obese and overweight older adults: insight into the phenotype of sarcopenic obesity. Endocrine. 2014 Dec;47(3):699-716. doi: 10.1007/s12020-014-0315-x. Epub 2014 Jun 22.

Weinheimer EM, Sands LP, Campbell WW. A systematic review of the separate and combined effects of energy restriction and exercise on fat-free mass in middle-aged and older adults: implications for sarcopenic obesity. Nutr Rev. 2010 Jul; 68(7):375-88. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00298.x.