Μπορεί το χλώριο της πισίνας να μας βλάψει;

gunaika-pisina
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Πολλοί επιλέγουν τις πισίνες της πόλης ή τα κολυμβητήρια για τις βουτιές τους τώρα το καλοκαίρι και είναι πράγματι μια ανάσα δροσιάς. Μπορεί, όμως, να μας κάνουν κακό λόγω του χλωρίου που περιέχουν;

Οι πισίνες περιέχουν χλώριο ή άλλες χημικές ενώσεις χλωρίου για να διατηρούν το νερό καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια. Το χλώριο είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό που σκοτώνει τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς που μπορούν να παρατηρηθούν στο νερό της πισίνας λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην εξάλειψη των οργανικών υλικών του ανθρώπινου σώματος που εισέρχονται στο νερό με τη χρήση, όπως ο ιδρώτας, η λιπαρότητα κ.ο.κ.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση και σύμφωνα με τις οδηγίες για να αποφεύγονται δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, καθώς με λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία. Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα, ενοχλήσεις στο αναπνευστικό σύστημα και άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.

Τι μπορεί να παρατηρήσουμε στα μαλλιά και το δέρμα
Η συχνή έκθεση στο χλώριο στα κολυμβητήρια και σε πισίνες μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στο δέρμα και τα μαλλιά, όπως:

Ξηρότητα του δέρματος: Το χλώριο μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και αίσθημα τραβήγματος.

Ερεθισμοί: Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα στο χλώριο, παρουσιάζοντας κνησμό, κοκκινίλα ή ακόμα και έκζεμα.

Ερεθισμός των ματιών: Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, κυρίως αν έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια.

Αλλαγές στην αίσθηση των μαλλιών: Ενδέχεται να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ξηρά και ταλαιπωρημένα και μπορεί επίσης να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με φυσικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το αναπνευστικό;

Ερεθισμός του λαιμού και των πνευμόνων: Οι ατμοί χλωρίου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αίσθηση καψίματος στο λαιμό ή στους πνεύμονες.

Αναπνευστικές δυσκολίες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν υπάρχει ευαισθησία, η έκθεση στους ατμούς χλωρίου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, όπως βήχα.

Επιδείνωση του άσθματος: Άτομα με άσθμα μπορεί να δουν ότι η έκθεση στους ατμούς χλωρίου επιδεινώνει τα συμπτώματά τους ή μπορεί να προκαλέσει νέες κρίσεις άσθματος.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο 

  • Επιλέγετε κολυμβητήρια με καλό εξαερισμό: Προτιμάτε κολυμβητήρια με καλή κυκλοφορία αέρα για να μειώσετε τη συγκέντρωση ατμών χλωρίου. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε πισίνες σε ανοιχτούς χώρους.
  • Χρησιμοποιείτε μάσκα κολύμβησης: Μια μάσκα κολύμβησης μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε την έκθεση στους ατμούς χλωρίου.
  • Πάρτε προστατευτικά μέτρα: Φοράτε γυαλιά κολύμβησης για να προστατευτείτε από ερεθισμούς στα μάτια.
  • Να ενημερώνεστε για τα επίπεδα χλωρίου: Ελέγχετε τα επίπεδα χλωρίου στο κολυμβητήριο και την πισίνα για να είστε σίγουροι ότι είναι σε ασφαλή επίπεδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.
  • Ξεβγάζετε καλά το δέρμα και τα μαλλιά μετά το κολύμπι για να αφαιρέσετε το χλώριο.
  • Χρησιμοποιείτε κρέμες ενυδάτωσης για το δέρμα και ενυδατικά προϊόντα για τα μαλλιά για να διατηρήσετε την υγρασία και την υγιή εμφάνιση τους.

Αν παρατηρήσετε σοβαρά συμπτώματα ή ερεθισμούς, μην καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή γιατρό.