Πώς να φτιάξετε τα πιο νόστιμα καραμελωμένα κρεμμύδια
Τα απολαμβάνουμε πάνω στη φάβα ή σε διάφορα εστιατοριακά πιάτα, αλλά συνήθως δεν τα φτιάχνουμε στο σπίτι. Μήπως ήρθε η ώρα;
Σε συνδυασμό με μια κρεμώδη φάβα, με έναν πουρέ, με το ρύζι ή την κινόα, ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο με κρέας, σε μπέργκερ, ζυμαρικά, μαζί με λαχανικά, σε σάντουιτς και τάρτες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μια εύκολη, νόστιμη και γλυκιά προσθήκη που μπορεί να δώσει βάθος γεύσης σε διάφορα πιάτα και μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα.
Η διαδικασία καραμελώματος περιλαμβάνει αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ώστε τα φυσικά σάκχαρα των κρεμμυδιών να διασπαστούν και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό που χρειάζεστε, λοιπόν, είναι κρεμμύδια, ελάχιστο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, ωστόσο μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή σας, αν το επιθυμείτε. Δείτε πώς.
Υλικά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο (ή συνδυασμός των δύο)
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα ζάχαρη (προαιρετικό για να επιταχυνθεί η διαδικασία καραμελώματος)
Λίγο ξίδι βαλσάμικο ή κρασί (προαιρετικό για επιπλέον γεύση)
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Μπορείτε να επιλέξετε είτε μισοφέγγαρα είτε δαχτυλίδια, ανάλογα με την προτίμησή σας. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε ελαιόλαδο, βούτυρο ή συνδυασμό των δύο.
Προσθέστε τις φέτες κρεμμυδιού στο τηγάνι και ανακατέψτε για να καλυφθούν με το λάδι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή και μαγειρέψτε αργά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Έπειτα από 10-15 λεπτά, προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να βοηθήσετε να βγει η υγρασία από τα κρεμμύδια. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας κάθε λίγα λεπτά για να μην κολλήσουν ή καούν. Τα κρεμμύδια θα μαλακώσουν και θα πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 45 λεπτά.
Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη για να επιταχύνετε το καραμέλωμα. Λίγο ξίδι βαλσάμικο ή κρασί κατά τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος θα προσθέσει μια ωραία όξινη αντίθεση.
Όταν τα κρεμμύδια γίνουν σκούρα χρυσαφένια και αποκτήσουν υφή σαν μαρμελάδα, είναι έτοιμα. Αφαιρέστε τα από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε τα όπου επιθυμείτε.
Tip: Το μυστικό για τα τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια είναι η υπομονή: Tο αργό μαγείρεμα διασφαλίζει ότι δεν θα καούν και θα αναπτύξουν τη χαρακτηριστική τους γλυκιά γεύση.
Τα κρεμμύδια είναι καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της Β6), και οι φυτικές ίνες. Παρ' όλο που ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες παραμένει σε μεγάλο βαθμό, και τα θρεπτικά συστατικά που επιβιώνουν εξακολουθούν να συμβάλλουν στη συνολική υγεία.
Ακόμη, περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο προβιοτικών ινών που προάγει τα υγιή βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Ακόμα και όταν καραμελώνονται, τα κρεμμύδια εξακολουθούν να συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, αν και η περιεκτικότητα σε ίνες μειώνεται ελαφρώς.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε κουερσετίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόλο που κάποια αντιοξειδωτικά χάνονται κατά το μαγείρεμα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια διατηρούν ένα μέρος αυτών των ενώσεων, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.