Τι να φάτε (και τι όχι) για να προλάβετε την πέτρα στα νεφρά

petres-sta-nefra
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Προσαρμόστε τη διατροφή σας έτσι ώστε να μην κινδυνέψετε ποτέ από ένα πολύ συχνό και επίπονο πρόβλημα του ουροποιητικού.

Όσοι έχουν ζήσει έστω και μια φορά τον πόνο από τον κολικό νεφρού λόγω πέτρας ξέρουν πόσο δυνατός και ανυπόφορος είναι, με μονόδρομο τα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Οι πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) στην ουσία είναι στερεές συσσωρεύσεις κρυστάλλων που σχηματίζονται στα νεφρά από ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα, όπως το ασβέστιο, το οξαλικό και το ουρικό οξύ. Ο σχηματισμός τους οφείλεται κυρίως σε ανισορροπίες στη σύσταση των ούρων, που προκαλούν τη συγκέντρωση αυτών των ουσιών, και η παρουσία τους μπορεί να τραυματίσει την περιοχή, ακόμη και να φράξει διάφορα σημεία του ουροποιητικού, όπως την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες, προκαλώντας σοβαρότερα προβλήματα, όπως πρήξιμο (υδρονέφρωση) ή ακόμα και μόλυνση.

Αφορούν περίπου το 10-15% του πληθυσμού και τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πλάγια, αίμα στα ούρα, συχνοουρία ή αίσθημα επείγουσας ανάγκης για ούρηση και ναυτία ή εμετός, ενώ οι αιτίες αφορούν κυρίως τη χαμηλή πρόσληψη υγρών, την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά (π.χ. σπανάκι, σοκολάτα) ή νάτριο, το οικογενειακό ιστορικό και διαταραχές όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε
Για να προσαρμόσετε την πρόληψη στις ανάγκες σας, καλό είναι να συζητήσετε με γιατρό ή διαιτολόγο, καθώς ο τύπος των πετρών μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική πρόληψης, ωστόσο, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πρέπει να εφαρμόζετε τα παρακάτω.

Κατανάλωση αρκετών υγρών
Η διατήρηση καλής ενυδάτωσης είναι κρίσιμη, καθώς μειώνει τη συγκέντρωση των ούρων και τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων. Στόχος είναι η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα.

Περιορισμός αλατιού
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων. Προτιμήστε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ισορροπημένη κατανάλωση ασβεστίου
Ενώ το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία και τα οστά, η πρόσληψη από φυσικές πηγές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προτιμότερη από τα συμπληρώματα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λίθων.

Περιορισμός τροφών πλούσιων σε οξαλικά
Ορισμένες πέτρες σχηματίζονται από οξαλικό ασβέστιο. Περιορίστε τροφές όπως σπανάκι, παντζάρια, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και τσάι.

Αποφυγή υπερβολικής πρωτεΐνης
Η κατανάλωση πολλών ζωικών πρωτεϊνών (κρέας, αυγά, ψάρια) μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ, γεγονός που συνδέεται με ορισμένα είδη λίθων.

Περιορισμός ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων
Οι υπερβολικές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων.

Ρύθμιση βάρους
Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πέτρες στα νεφρά. Ένας υγιής δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) βοηθάει στην πρόληψη.

Άνοιξε πέτρα
Για να μην σας βρει το «κακό», βάλτε ορισμένες τροφές στη διατροφή σας που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάστασης.

  • Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) περιέχουν κιτρικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού λίθων.
  • Τροφές πλούσιες σε νερό, όπως αγγούρι, καρπούζι και σέλινο βοηθούν στην ενυδάτωση και στη μείωση της συγκέντρωσης ούρων.
  • Αμύγδαλα και καρύδια (σε μικρές ποσότητες) είναι καλά σνακ για χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά.
  • Ολικής άλεσης προϊόντα, καθώς ρυθμίζουν το βάρος και μειώνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
  • Μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών: Παρέχουν ασβέστιο που δεσμεύει το οξαλικό στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας τη δημιουργία λίθων.

Από βότανα μπορείτε να δοκιμάσετε την πικραλίδα που διεγείρει την παραγωγή ούρων και καθαρίζει τα νεφρά, τον διουρητικό μαϊντανό, την τσουκνίδα που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και στην πρόληψη σχηματισμού λίθων και τη λουίζα που χρησιμοποιείται συχνά για την καταπραϋντική της δράση και την ενίσχυση της λειτουργίας των νεφρών.

Τα συμπληρώματα που επίσης είναι βοηθητικά στην πρόληψη είναι το μαγνήσιο, καθώς μειώνει τον σχηματισμό πετρών οξαλικού ασβεστίου και συνιστάται σε συνδυασμό με κιτρικά, η βιταμίνη Β6, το εκχύλισμα ιβίσκου (Hibiscus) με αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στη διάσπαση των πετρών και τα κιτρικά άλατα που μειώνουν την οξύτητα των ούρων και διαλύουν τις πέτρες.

Συμβουλευτείτε, ωστόσο, έναν ειδικό πριν τη χρήση βοτάνων ή συμπληρωμάτων, ειδικά αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]