Γιατί παχαίνουμε ενώ δεν τρώμε πολύ;
Τρώτε λιγότερο και ασκείστε περισσότερο. Αλλά, ο δείκτης της ζυγαριάς, συνεχίζει να ανεβαίνει. Δείτε, τι μπορεί να φταίει και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα…
Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά;
Το πόσο ο ύπνος διαμορφώνει το τελικό μας βάρος, είναι ένα θέμα, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα χωρίς ακόμη να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις.
Ωστόσο, η δραματική αύξηση του βάρους των κατοίκων της Αμερικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε ένα νέο «κύμα» ερευνών, που ανέφεραν, πως η έλλειψη ύπνου, ενδεχομένως οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο κατά μέσο όρο λιγότερος κατά 2 ώρες ύπνος της πλειοψηφίας των ενηλίκων σε σύγκριση με το παρελθόν είτε εξαιτίας του αυξημένου άγχους είτε λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής (περισσότερες ώρες στην εργασία και λιγότερος χρόνος στο σπίτι για χαλάρωση και ξεκούραση), αποτελεί ενδεχομένως μια βασική αιτία για την αύξηση σωματικού βάρους.
Τη διαπίστωση αυτή, ήρθε να επιβεβαιώσει με την εγκυρότητά του, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο μέσα από μια μελέτη, αποκάλυψε, πως οι άνθρωποι, που στερούνται ύπνου, είναι συνήθως παχύσαρκοι παρόλο, που καίνε θερμίδες όσο είναι ξύπνιοι. Η στέρηση ύπνου, μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης εκείνης που είναι υπεύθυνη για το χορτασμένο μας στομάχι μετά από κάθε γεύμα ενώ παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που ανοίγει την όρεξη…
Τέλος, ας μην ξεχνάμε, πως το ξενύχτι έχει την τάση να «συσσωρεύει» κιλά. Και φυσικά, αναφερόμαστε στην αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ και ξηρών καρπών, στα θερμιδοφόρα σνακς, που καταναλώνουμε και στις υπόλοιπες ανθυγιεινές συνήθειες, που μας φορτώνουν κιλά, χωρίς ούτε καν να το καταλάβουμε…
Μήπως παίρνετε φάρμακα;
Ένας συνήθης-αλλά συχνά αφανής- λόγος, για τον οποίο παίρνουμε κιλά, είναι η λήψη φαρμάκων για διάφορες παθήσεις, που μπορεί να ανεβάσουν κατά πολύ το δείκτη της ζυγαριάς μας. Τα στεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά της επιληψίας ενδεχομένως μπορεί να «ανοίξουν» την όρεξη.
Επίσης, τα φάρμακα για την υπέρταση και για την καρδιά, ευθύνονται και αυτά με την σειρά τους για την αύξηση του σωματικού βάρους καθώς εξαιτίας τους, ο οργανισμός κατακρατεί υγρά. Μια αυθόρμητη αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία αντίδραση, στην οποία καταφεύγουν πολλοί ασθενείς, είναι να σταματούν να παίρνουν τα χάπια τους και μάλιστα χωρίς ούτε καν να ενημερώσουν το γιατρό τους για την απόφαση αυτή. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην προβαίνουν σε αυθόρμητες ενέργειες και να συζητούν τα πάντα με τον θεράποντα ιατρό τους. Έτσι και εκείνος με τη σειρά του, θα μπορεί ενδεχομένως να τους προτείνει εναλλακτικές θεραπείες, με φάρμακα, που δεν θα επηρεάζουν το σωματικό τους βάρος.
Μήπως... γερνάτε;
Η νιότη, δεν είναι μόνο ξένοιαστη-είναι και πιο αδύνατη… Καθώς άνδρες και γυναίκες μεγαλώνουν, αναπόφευκτα παίρνουν κιλά. Αυτό κυρίως οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη άσκησης όσο μεγαλώνουμε καθώς και στις ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές του σώματος όσο γερνά, κυρίως στις γυναίκες. Όποια και αν είναι η αιτία και με δεδομένη την παγκόσμια γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση βάρους λόγω γήρατος είναι μια διόλου αμελητέα υπόθεση…
Μήπως κολλήσατε τον «ιό» της παχυσαρκίας;
Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον ένα είδος «ίωσης» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία καθώς ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών και Άγγλων, είναι πλέον παχύσαρκοι. Ωστόσο, η «ίωση» αναφέρεται και σε αποτελέσματα μελετών, σύμφωνα με τις οποίες, η παχυσαρκία είναι σχεδόν… μεταδοτική.
Και φυσικά, αναφερόμαστε στην ιδιότητα της παχυσαρκίας να «προτιμά» είτε άτομα της ίδιας οικογένειας είτε της ίδιας παρέας. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει, πως η παχυσαρκία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακριβώς όπως οι ιώσεις, αλλά ότι είθισται, οι διατροφικές συνήθειες των μελών μιας οικογένειας ή μιας παρέας να επηρεάζουν τα αδέρφια, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους, κυρίως όταν περνούν πολλές ώρες μαζί…
Μήπως κόψατε πρόσφατα το κάπνισμα;
Κάποιος, που καπνίζει χρόνια, καίει πάνω από 200 θερμίδες απλά και μόνο… καπνίζοντας! Παράλληλα, η εισπνοή νικοτίνης περιορίζει την όρεξη καθώς εμποδίζει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Έτσι, δεν προκαλεί απορία το γεγονός, πως όποιος αποφασίζει να κόψει το κάπνισμα, παχαίνει. Ένας πρώην καπνιστής, έχει υπολογιστεί, πως τους πρώτους μήνες της «απεξάρτησής» του, παίρνει 3-6 κιλά ακόμη και αν η όρεξή του παραμένει η ίδια. Και για πολλούς πρώην καπνιστές, το φαγητό είναι ένα πρώτης τάξεως υποκατάστατο της νικοτίνης καθώς και μια μοναδική παρηγοριά για την απώλεια του καπνίσματος…. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κάπνισμα με τη διατροφή. Και αν οι καπνιστές, χρησιμοποιούν το βάρος που παίρνουν ως «άλλοθι», για να συνεχίσουν να καπνίζουν, καλό θα ήταν να θυμηθούν τα λόγια των επιστημόνων «τα κιλά μπορείς να τα χάσεις, η ζημιά όμως, που γίνεται στους πνεύμονες από το κάπνισμα, είναι ανεπανόρθωτη…».
Μήπως είναι θέμα γονιδίων;
Υπάρχουν τουλάχιστον 50 διαφορετικά γονίδια στους ανθρώπους, που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει, πως από την ημέρα της γέννησής μας, έχουμε κληρονομήσει «εντολές», που οδηγούν στην αποθήκευση λίπους, στην κατακράτηση υγρών και την ακόρεστη όρεξη… Όλα αυτά, επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το πόσο χορτασμένοι νιώθουμε, πόσο «γεμάτο» είναι το στομάχι μας και πόσο δραστήριοι είμαστε.
Έρευνες, που έχουν γίνει τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, αναφέρουν, πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), μπορεί και να κληρονομείται. Επίσης, ήδη έχει αρχίσει να επικρατεί η πεποίθηση, πως οι παχύσαρκοι γονείς, έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν επίσης παχύσαρκα παιδιά.
Αλλά, όπως φαίνεται, το DNA του αγέννητου παιδιού σας, μπορεί και να μην έχει γραφτεί ακόμη. Έρευνες, που έγιναν σε ποντίκια, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ροκφέλερ, απέδειξαν, πως τα βρέφη ποντίκια, που γεννήθηκαν από μητέρες, που ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτρωγαν επίσης πολύ και ζύγιζαν περισσότερο από τα συνομήλικά τους ποντίκια, που είχαν γεννηθεί από μητέρες, που ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή… Άρα;
Μήπως παίζει ρόλο η θερμοκρασία;
Οι επιστήμονες απέδειξαν, πως τα ποντίκια, που ζούσαν σε φιλόξενα και ζεστά κλουβιά, ήταν παχύτερα από όσα ζούσαν σε κλουβιά, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε ακραίες θερμοκρασίες (υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη). Και το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Μια πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Υγιεινής Διαβίωσης, αποκάλυψε, πως η αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, συνδέεται με την αύξηση παροχών κεντρικής θέρμανσης και κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία.
Ωστόσο, θεωρούμε σχεδόν αδύνατον, το να εγκαταλείψουμε τις σύγχρονες αυτές ανέσεις εξαιτίας των αποτελεσμάτων μιας έρευνας. Παρόλα αυτά, η έρευνα, μας υποδεικνύει τις πιθανές αιτίες της αύξησης βάρους και μας υποδεικνύει τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό το βάρος να μειωθεί. «Όταν ζεσταίνεστε και ιδρώνετε, περισσότερο μειώνετε την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τα υγρά του και τις αποθηκευμένες τοξίνες παρά καίτε θερμίδες», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Όταν όμως, το σώμα σας βρίσκεται σε ακραίες συνθήκες ψύχους», συμπληρώνουν, «τότε αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά και να κάψει λίπος, για να ζεσταθεί. Έτσι, η εξάσκηση οποιουδήποτε αθλήματος στο κρύο, αφενός μεν γυμνάζει, αφετέρου δε αδυνατίζει…».