7 –όχι και τόσο- καλοί τρόποι αποσυμφόρησης από το στρες
Οι έρευνες έρχονται να τα ανατρέψουν όλα και να μας δείξουν πως όσα εφαρμόζαμε μέχρι τώρα για να χαλαρώσουμε μετά από μια πιεσμένη μέρα, έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ούτε έχουμε πάντα τη διάυγεια να ξεχωρίσουμε τι μας κάνει καλό και τι κακό, όταν το μόνο που αποζητάμε είναι κάτι για να μας αποσπάσει το μυαλό από τα προβλήματα, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.
Μπορεί λοιπόν, να καταφεύγετε στις τηλεοπτικές εκπομπές ή στο ψυγείο, αλλά μην είστε σίγουροι ότι κάνετε την καλύτερη κίνηση κάθε φορά που το κάνετε αυτό...
Χαζεύετε στην τηλεόραση
Το κάνουμε οι περισσότεροι και μετά από μια κουραστική μέρα, βυθιζόμαστε στον καναπέ, χαζεύοντας την τηλεόραση ή παίζοντας video games. Αν και μας δίνεται προσωρινά η αίσθηση της χαλάρωσης, αυτό που πραγματικά νιώθουμε είναι το αίσθημα της ματαίωσης και της ενοχής, αφού αντί να κάνουμε κάτι πιο παραγωγικό και δημιουργικό τις ελεύθερες ώρες της ημέρας μας, καταλήγουμε σε κάτι που ουσιαστικά όχι μόνο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, αλλά αυξάνει και το άγχος και την έλλειψη ενέργειας.
Σκέφτεστε ξανά τα ίδια και τα ίδια
Το να αναπαράγετε στο μυαλό σας την κουβέντα που είχατε με το αφεντικό σας και να συμπληρώνετε λίστες με τα υπερ και τα κατά της ζωής σας, μπορεί μοιάζει παραγωγική διαδικασία, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι χαλαρωτικό. Η εμμονική αναπαραγωγή στο μυαλό, συμβάντων που έχουν παρέλθει, δεν οδηγεί σε λύσεις, παρά σε μάταιη κούραση.
Αν δε μπορείτε να αποδεσμευτείτε από τις σκέψεις σας, αποσπάστε τον εαυτό σας κάνοντας μια φυσική άσκηση ή ακούγοντας ζωηρή μουσική, που θα σας εμποδίσει από το να σκέφτεστε.
Μπορεί να πηγαίνει τελείως αντίθετα στη γυναίκεια (περισσότερο) φύση, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι φιλενάδες συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματά τους, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Με την κουβέντα και την υπερανάλυση των θεμάτων, εστιάζετε σε κάθε αρνητική λεπτομέρεια, καταλήγοντας έτσι να αναβιώνετε ξανά και ξανά τη δυσάρεστη εμπειρία.
Οι ειδικοί, φυσικά, δεν απαγορεύουν την κουβέντα με φίλους για τα όσα σας απασχολούν, αλλά προτείνουν να κουβεντιάζετε ένα θέμα μια φορά και στη συνέχεια να εστιάζετε σε κάτι άλλο και στις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα και όχι τόσο στο πρόβλημα το ίδιο.
Multitasking
Η παράλληλη εκτέλεση πολλών πραγμάτων, μπορεί να μοιάζει θαυμαστή και -εν μέρει- απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι αντί να χαλαρώνει, αφού αυξάνετε την αποδότικότητά σας, ανεβάζει τα επίπεδα του άχχους.
Όταν λοιπόν, νιώθετε ότι οι υποχρεώσεις σας κατακλύζουν και θα πρέπει να επιταχύνετε για να τα βγάλετε πέρα, εφαρμόστε το αντίθετο και επιβραδύνετε. Ρίξτε τους ρυθμούς σας κατά 25% και θα γίνετε πιο αποδοτικοί, αφού θα ηρεμήσετε και το μυαλό σας θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα σε καλύτερες και πιο «ανθρώπινες» συνθήκες.
Για πολλούς, ο ύπνος είναι η πανάκεια σε κάθε αγχωτική κατάσταση, αλλά οι έρευνες και η ίδια η πείρα ζωής δείχνουν αντίθετα αποτελέσματα. Ο πολύς ύπνος μας κάνει ράθυμους και αδρανείς, ανίκανους στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που εν τέλει μας αγχώνουν και μας οδηγούν στις παρατεταμμένες ώρες στο κρεβάτι.
Κατεφεύγετε στο ψυγείο
Το φαγητό έχει θαυματουργές χαλαρωτικές ικανότητες και παραμένει η λύση έκτακτης ανάγκης για πολλούς, ακόμα κι αν όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία και τη σιλουέτα. Οι έρευνες όμως δείχνουν άλλα, από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την ηρεμιστική δράση του φαγητού και φανερώνουν πως κάθε φορά που τρώτε, ενώ οι ορμόνες του άγχους είναι στα ύψη, ο οργανισμός απελευθερώνει χημικές ουσίες που παρενοχλούν την πεπτική λειτουργία που δημιουργεί περαιτέρω αιτίες για αναστάτωση.
Επιπλέον, οι θερμίδες που καταναλώνετε όταν αγχωμένοι, είναι πιθανότερο να αποθηκευθούν σα λίπος παρά να χρησιμοποιηθούν σαν ένεργεια, για να ανταπεξέλθετε στο άχγος της ημέρας.
Οι περισσότεροι το αντιλαμβανόμαστε σαν αμοιβή μετά από την παράδοση ενός project ή την ολοκλήρωση μιας εργασίας στο σπίτι και περνάμε 10 ή περισσότερα, λεπτά χαζεύοντας στα κοινωνικά δίκτυα τις αναρτήσεις των φίλων μας. Η αλήθεια όμως είναι, σύμφωνα με τα όσα ανακαλύπτουν οι έρευνες, πως οι αρνητικές και απαισιόδοξες αναρτήσεις των φίλων μας, μας στρεσάρουν περισσότερο, απ’ ότι μας χαλαρώνουν.
Τα συναισθήματα μέσω των αναρτήσεων των κοινωνικών δικτύων είναι άκρως μεταδοτικά, γι’ αυτό αν οι φίλοι σας έχουν μια αρνητική οπτική των πραγμάτων, τότε δεν είναι πολύ σώφρον να ενημερώνεστε για όσα ανεβάζουν στο faceboook.
Από την άλλη το ίδιο μεταδοτικά είναι και τα θετικά συναισθήματα, γι’ αυτό αν είστε τυχεροί και οι φίλοι σας είναι αισιόδοξοι άνθρωποι, τότε ίσως καταφέρετε να ξεχαστείτε σε ικανοποιητικό βαθμό, χαζεύοντας στο facebook.