Το junk food -υπό προϋποθέσεις- δεν είναι τόσο ανθυγιεινό

mpergker-junk-burger
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Οι τροφές που τρώμε απ’ έξω και στο πόδι, ίσως να μην κάνουν και τόσο κακό όταν συνδυάζονται με μεσογειακή διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ανεπεξέργαστες τροφές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Έρευνα που μελέτησε πάνω από 15 χιλιάδες ανθρώπους σε 39 χώρες του κόσμου, κατέληξε στο ότι ενώ η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών, μια «δυτική» δίαιτα με γλυκά, αναψυκτικά και τηγανητές τροφές δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας ζήτησαν από ανθρώπους με σταθερές αρτηριακές παθήσεις να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο απαντούσαν πόσο συχνά κατανάλωναν τροφές όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, ολική άλεση, φρούτα, γλυκά, επιδόρπια, τηγανητά και αναψυκτικά. Οι ερευνητές έδιναν σε κάθε συμμετέχοντα ένα μεσογειακής διατροφής σκορ (MDS) και ένα δυτικής διατροφής (WDS), από το 0 έως το 24.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, όταν επισκέφτηκαν ξανά τους συμμετέχοντες 3,5 χρόνια αργότερα, βρήκαν ότι το 10,1% είχε περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά ότι ο αριθμός των μεγάλων καρδιαγγειακών περιστατικών ήταν μικρότερος ανάμεσα σε ανθρώπους με MDS σκορ από 15 και κάτω. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ralph Stewart, αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα σε υψηλό WDS σκορ και αυξημένη πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μόλις προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα, βρήκαν ότι με μια μονάδα αύξησης στο μεσογειακό σκορ, σημειωνόταν 7% μείωση στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών ή θανάτων από καρδιά. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη κατανάλωση των τροφών που θεωρούνται λιγότερο υγιεινές, δεν συνδέθηκε με αύξηση των παραπάνω επεισοδίων, κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε junk food ανεξέλεγκτα, αλλά να επικεντρωθείτε στο να τρώτε περισσότερο υγιεινές, μεσογειακές τροφές, παρά να μειώσετε τις λεγόμενες «ανθυγιεινές».

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση τροφών όπως τηγανητά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, επιδόρπια κ.λπ. μπορεί να κάνει κακό, όταν η διατροφή γενικότερα είναι σωστή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την πρόσληψη θερμίδων, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ δεν έγινε εκτίμηση των καλών και των κακών λιπαρών και της σημασίας τους στην υγεία.