Χαμηλότερη πίεση με ωμέγα-3

kala-lipara-omega-3-solomos-ksiroi-karpoi-solomos-ksiroi-karpoi

Ο σολομός,  οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο αποτελούν πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

ΤΡΙΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε νεαρούς, υγιείς ενήλικες.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), δεδομένα από 2036 νέους, υγιείς ενήλικες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν ω-3 λιπαρά οξέα έχουν περίπου 4mmHg χαμηλότερη συστολική και 2mmHg χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγα ω-3 λιπαρά οξέα.

Γενικά, τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα οδηγούν σε μείωση και της συστολικής και της διαστολικής πίεσης. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον Mark Filipovic, MD, από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία στις επιστημονικές συνεδρίες του AHA το 2016.

Τα ενδεχόμενα οφέλη των ωμέγα-3 στην αρτηριακή πίεση έχουν αναφερθεί αρκετές φορές. Μία μετα-ανάλυση του 2014 από 70 δοκιμές ελέγχου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση εικοσαπεντανοϊκού (EPA) και εικοσιδυοεξαενοϊκού (DHA) ω-3 λιπαρών οξέων συσχετίζεται με κατά μέσο όρο 1,52mmHg και 0,99mmHg μείωση συστολικής και διαστολικής πίεσης αντίστοιχα, σε σύγκριση με placebo.

Τα οφέλη των ωμέγα-3 δεν περιορίζονται μόνο στα υπερτασικά άτομα, αλλά παρατηρούνται και σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση

Τα οφέλη στην καρδιαγγειακή λειτουργία ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε υπερτασικά άτομα που δεν έπαιρναν θεραπεία, καθώς παρατηρήθηκε κατά μέσο όρο μείωση 4,51mmHg και 3,05mmHg συστολικής και διαστολικής πίεσης αντίστοιχα.

Βέβαια τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται μόνο για υπερτασικά άτομα αλλά παρατηρούνται και σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση στα οποία παρατηρείται κατά μέσο όρο μείωση 1,25mmHg και 0,62mmHg συστολικής και διαστολικής πίεσης αντίστοιχα.

«Μετρώντας την αρτηριακή πίεση, ακόμη και μια μικρή μείωση μπορεί να έχει σημαντική κλινική σημασία» λέει ο Dominic Alexander, PhD, του Exponent Inc. και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τον Stamler et al., για κάθε 2mmHg πτώση σημειώνεται μείωση θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 6%, από στεφανιαία νόσο κατά 4% και η συνολική θνησιμότητα μειώνεται κατά 3%.

Ηλιάνα Τσικρικού
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]
www.logodiatrofis.gr