10 βασικές ερωτήσεις για δίαιτα, που όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε τις απαντήσεις
Γιατί πρέπει να τρώμε σαλάτα πριν το κυρίως και τι συμβαίνει όταν παραλείπουμε γεύματα;
Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αθηνά Ρούντου, δίνει τις απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις για τη δίαιτα που μας απασχολούν όλους!
Πώς ακριβώς βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα; Υπάρχει περίπτωση να παχύνω; Πρέπει να τρώω ανά δύο ή ανά τρεις ώρες;
Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι άτομα που καταναλώνουν 1-2 γεύματα ημερησίως δεν πετυχαίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για απώλεια βάρους. Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα πετυχαίνουμε να ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και να κάνει περισσότερες καύσεις. Στην ουσία «εκπαιδεύουμε» τον οργανισμό μας να κάνει καύσεις αυτά που καταναλώνουμε, αφού «γνωρίζει» ότι μετά από λίγες ώρες θα ξανά γίνει πρόσληψη τροφής. Σε άλλη περίπτωση τα αποθηκεύει σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας. Τα διαστήματα κατανάλωσης γευμάτων εξαρτώνται από το πρόγραμμα του κάθε ατόμου. Μπορεί να είναι ανά 2 ώρες, μπορεί και ανά 4 ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.
Γιατί πριν από το κυρίως γεύμα πρέπει να τρώμε σαλάτα; Βοηθάει κάπως στο μεταβολισμό;
Για τις ανάγκες της δίαιτας, προτείνουμε να καταναλώνουμε πρώτα τη σαλάτα και μετά το κύριο γεύμα. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να έρθει το πρώτο αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με τη σαλάτα και να καταναλώνουμε έτσι μικρότερη ποσότητα κύριου γεύματος. Επίσης είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την απορρόφηση διατροφικού λίπους.
Η κατανάλωση νερού μπορεί να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού
Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά. Η κατανάλωση νερού μπορεί να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Να σημειώσουμε μόνο ότι, μισή ώρα πριν το γεύμα, ένα ποτήρι νερό μπορεί να βοηθήσει στη πέψη του φαγητού.
Γιατί το πράσινο τσάι πρέπει να το πίνω κυρίως πριν και μετά το μεσημεριανό;
Είναι καλό να καταναλώνουμε το πράσινο τσάι μεταξύ των γευμάτων για να μην επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματος.
Γιατί αν παραλείψω ένα γεύμα θεωρείται «καταστροφικό»;
Αν τυχαίνει σπάνια αυτό δεν επηρεάζει πουθενά. Αν όμως γίνεται συστηματικά σημαίνει ότι τα διαστήματα κατανάλωσης ανάμεσα στα γεύματα είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται σωστές καύσεις στον οργανισμό μας.
Όταν νιώθω ότι δεν χορταίνω τι μπορώ να κάνω; Πού οφείλεται αυτό;
Ένας καλός τρόπος είναι να καταναλώνεις πρώτα τη σαλάτα σου κι έπειτα το κύριο γεύμα σου έτσι ώστε να έρχεται πιο νωρίς το πρώτο αίσθημα κορεσμού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αν νιώθουμε ότι πεινάμε μπορούμε να καταναλώσουμε σνακ που δεν επιβαρύνουν θερμιδικά το διαιτολόγιο μας, όπως μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1-2 cream crackers σικάλεως και γιαούρτι ή γάλα ή φρούτο. Αυτό μπορεί να οφείλεται απλά και μόνο στις συνήθειές μας να καταναλώνουμε διαρκώς κάτι μέσα στην ημέρα μας, μπορεί να οφείλεται σε μια πολύ δύσκολη μέρα ή σε ψυχολογικούς παράγοντες. Σε κάθε άτομο είναι πολύ διαφορετικές οι αντιδράσεις του οργανισμού.
Οι θερμίδες που μπορούμε να καταναλώνουμε εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε
Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, αν δηλαδή αθλούμαστε συστηματικά, αν κάνουμε καθιστική ζωή ή αν έχουμε άλλο ιστορικό άξιο προσοχής. Μια καλή λύση είναι να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο για τη μέτρηση μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας, για να σου δείξει πόσες θερμίδες μπορείς να καταναλώνεις ημερησίως.
Αν κολλήσει η ζυγαριά σημαίνει ότι πρέπει να μειώσω τα γεύματα ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Είναι σχετική η φράση «κόλλησε» η ζυγαριά. Κατά τη διάρκεια μιας απώλειας βάρους, μπορεί η ζυγαριά να δείχνει το ίδιο. Αυτό δε σημαίνει αμέσως ότι «μπλόκαρε» ο μεταβολισμός. Αρχικά ελέγχουμε αν έχουμε χάσει λίπος ή όχι, κι έπειτα εξετάζουμε το ενδεχόμενο αν έχουμε κατακράτηση για κάποιο λόγο ορμονικό ή δυσκοιλιότητας ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με το ατομικό ιστορικό.
Αν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά ξεχνάω να πιω νερό, επηρεάζει τα αποτελέσματα;
Επηρεάζει αρνητικά η έλλειψη νερού από τη καθημερινότητά μας. Η σωστή ενυδάτωση φέρνει ενέργεια στον οργανισμό και συμβάλλει στη καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον η λήψη νερού μειώνει τη πιθανότητα κατακράτησης υγρών στον οργανισμό και συμβάλλει σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Αξίζει λοιπόν να το εντάξουμε κι αυτό στη καθημερινότητα μας. Αποτελεί σύμμαχο στη προσπάθεια απώλειας βάρους!
Σημαντικό στη δίαιτα είναι να μη μένουμε νηστικοί
Αν είναι έτσι δομημένο το καθημερινό μας πρόγραμμα, που να μας επιτρέπει να καταναλώνουμε κύριο γεύμα μόνο βραδινές ώρες, τότε μπορούμε να οργανώσουμε έτσι τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα να μη μας επηρεάζει στην απώλεια βάρους. Αρκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να μη μένουμε νηστικοί και να τηρούμε τα μικρά και συχνά γεύματα.
Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα και δεν χάνουμε κιλά
- Δεν τηρούμε τα συχνά γεύματα
- Δεν τρώμε γαλακτοκομικά
- Πίνουμε ελάχιστο νερό
- Καταναλώνουμε περισσότερα σνακ μέσα στην ημέρα
- Επιλέγουμε στερητικές δίαιτες
- Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα
- Πίνουμε ποτά με πολλές θερμίδες
- Ανεβαίνουμε κάθε μέρα στη ζυγαριά
- Κοιμόμαστε λίγες ώρες
- Αποφεύγουμε την άσκηση
Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected], www.logodiatrofis.gr