Tατουάζ με κινηματογραφική αίγλη
O Ryan Gosling στην ταινία «Στο τέλος του δρόμου»
Καθώς τα τατουάζ είναι αναπόσπαστο μέρος της ποπ κουλτούρας, δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι κινηματογραφικοί ήρωες επιλέγουν το μελάνι ως τρόπο έκφρασης.
Με την πρόσφατη είσοδο του Ryan Gosling στο κλαμπ των «σημαδεμένων» πρωταγωνιστών, το click@Life κάνει μια αναδρομή στα πιο γνωστά μέλη του και φυσικά τα τατουάζ τους.
Η κουλτούρα του τατουάζ τα θέλει να συμβολίζουν, ανεξίτηλα, τις καθοριστικές στιγμές της ζωής. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που σε πολλές ταινίες τα τατουάζ των πρωταγωνιστών έχουν στοιχεία για το παρελθόν τους.
Η σβάστικα του Edward Norton στα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας», δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αμφισβήτησης για τα φρονήματα του ήρωα. Παρόλα αυτά, για όσους δεν πήραν το μήνυμα, ο χαρακτήρας του Norton έχει γράψει και τη φράση «Λευκή Δύναμη» στον πήχη του.
Στο ίδιο μοτίβο, της ταυτοποίησης δηλαδή, κινείται και το χάραγμα του ναζιστικού συμβόλου από τους «Μπάσταρδους» του Tarantino στα μέτωπα όσων Γερμανών στρατιωτών αφήνουν να ζήσουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά «η στολή βγαίνει, εμείς θα σου δώσουμε κάτι που δεν βγαίνει ποτέ».
Η Mila Kunis στο «Μαύρο Κύκνο» υποδύεται τη σέξι μπαλαρίνα. Καθώς τα λουλούδια που έχει στην πλάτη της μεταμορφώνονται σε μαύρα φτερά, αντιλαμβανόμαστε την μετατροπή της σε μαύρο κύκνο και την εξέλιξή της σε «αντίθετη» δύναμη της αθώας Nina, Natalie Portman. Το «μαύρο» παρελθόν αποτυπώνει και το τατουάζ των θανατοφάγων στην ιστορία του Harry Potter. Οι παλιοί οπαδοί του μοχθηρού μάγου Βόλντεμορτ, φέρουν αυτό το τατουάζ ως ανεξίτηλη απόδειξη υποταγής.
Ίσως ο πιο χαρακτηρισμός κινηματογραφικός ήρωας αυτής της κατηγορίας, είναι ο Guy Pearce στο ρόλο του Leonard Shelby, που πάσχει από αμνησία στην ταινία «Μemento». Σε μια απόπειρα να αντιμετωπίσει την απώλεια μνήμης και να εντοπίσει το δολοφόνο της γυναίκας του, ο πρωταγωνιστής γράφει πάνω στο σώμα του ότι πληροφορία αξίζει να θυμάται. Ο Christopher Nolan παίζει με το μυαλό των σινεφίλ που ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ένα τατουάζ που βλέπουμε μόνο μια φορά σε όλη την ταινία και γράφει «εγώ το έκανα», απλά μπερδεύει περισσότερο.
Τα πιο πολλά
Το χαρακτηριστικό τατουάζ-δάκρυ του Ryan Gosling
Βασιλιάς εδώ στέφεται σίγουρα ο Ryan Gosling στην τελευταία του ταινία, «Στο Τέλος του Δρόμου». Σκηνοθέτης και ηθοποιός είχαν συμφωνήσει εξαρχής ότι ο πρωταγωνιστής θα είχε ζωγραφισμένο κορμί. Και τότε ο Gosling θεώρησε ωραία ιδέα, όχι μόνο να γεμίσει το σώμα του με τατουάζ, αλλά να και να κάνει κι ένα στο πρόσωπο. Έτσι προέκυψε το χαρακτηριστικό μαχαίρι από όπου στάζει μια σταγόνα (αίμα υποθέτουμε) κάτω από το μάτι του.
Ο ίδιος ο Gosling σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι την πρότασή του αυτήν την μετάνιωσε από την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων, ζητώντας από το σκηνοθέτη να ξαναγυρίσουν τα όσα πλάνα είχαν ήδη τελειώσει, μάταια όμως.
Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Viggo Mortensen και ο Οlegar Fedoro στην ταινία «Επικίνδυνες Υποσχέσεις». Ο Viggo Mortensen προσπαθεί να διεισδύσει σε μια μαφιόζικη ρωσική οργάνωση
Και το ζεύγος Pitt- Jolie, έχει γεμίσει τατουάζ για την έβδομη τέχνη. O πρώτος, για την ταινία «Η Αρπαχτή» το 2000, και η Jolie για το «Wanted». Και μιας και η Angelina είναι διάσημη για τα σχέδια που φιλοτεχνούν το σώμα της, δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα περισσότερα από τα τατουάζ του χαρακτήρα της είναι αληθινά, καθιστώντας το «Wanted» μία από τις ελάχιστες ταινίες που δε ζητήθηκε από τη ηθοποιό να τα καλύψει για χάρη κάποιου ρόλου.
Αξίζει να αναφέρουμε και τον Viggo Mortensen από τις «Επικίνδυνες Υποσχέσεις». Ρώσος μαφιόζος, με τατουάζ- ενδείξεις στάτους, που συμβολίζουν την αγριότητα αλλά και τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή. Δεν προκαλεί λοιπόν απορία ο αριθμός τους.
Τα μεγάλα
Φωτογραφία ΙΜDb/Photo Glen Wilson/Universal Studios: Ο Ralph Fiennes στην ταινία «Κόκκινος δράκος»
Είτε σημαντικά για την πλοκή της ταινίας είτε όχι, το χαρακτηριστικό που μοιράζονται τα τατουάζ αυτά είναι το εντυπωσιακό τους μέγεθος. Το τατουάζ του Ralph Fiennes στην ταινία «Κόκκινος δράκος», το οποίο χρειάστηκε 8 ώρες για να ζωγραφιστεί, δεν περνά απαρατήρητο. Στη σκηνή που ο σχιζοφρενής Francis Dolarhyde ανοίγει τα χέρια του και βλέπουμε το μεγαλείο του τατουάζ του, αντιλαμβανόμαστε ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Fiennes είναι πράγματι «τρελός».
Αντίστοιχες εκπλήξεις είχαμε και στις ταινίες «Το κορίτσι με το τατουάζ», με την πρωταγωνιστική πλάτη διακοσμημένη με ένα σεβαστού μεγέθους δράκο, αλλά και στο «Από το Σούρουπο Ως την Αυγή» του 1996, προς το τέλος της ταινίας όταν αυτό που έμοιαζε ένα μικρό τατουάζ στο λαιμό του George Clooney αποδείχτηκε ένα σχέδιο που καλύπτει όλο το χέρι αλλά και μέρος του κορμού του ηθοποιού.
Στην ίδια κατηγορία πρέπει να εντάξουμε, μολονότι πρόκειται για τηλεοπτική σειρά, το τατουάζ του Michael Scofield από το «Prison Break». Προκειμένου να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει από τη φυλακή ο πρωταγωνιστής «χτυπάει» στο κορμί του τα σχέδια της φυλακής.
Τα αστεία
Φωτογραφία ΙΜDb: η ανδροπαρέα του «Hangover 2»: οι Bradley Cooper, Ζach Galifianakis, Ed Helms
Όμως τα τατουάζ δεν είναι πάντα ένδειξη ενός σκοτεινού, προβληματισμένου, ή και προβληματικού ενίοτε, χαρακτήρα. Πολλές φορές αποτελούν αφορμές για γέλιο. Στην ταινία «Μεγάλε, τι κάναμε χθες βράδυ», μία ολόκληρη σκηνή βασίζεται σε έναν κωμικό διάλογο μεταξύ δύο φίλων που ανακαλύπτουν ότι μεθυσμένοι έκαναν τατουάζ. Ο πρωταγωνιστής Ashton Kutcher, αποφάσισε να παίξει στην ταινία μόνο και μόνο για αυτήν τη σκηνή.
Ένα ακόμα τατουάζ που οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, βλέπουμε και στην ταινία «Hangover 2». Ο χαρακτήρας που στην πρώτη ταινία είχε βγάλει το δόντι του όντας πιωμένος, στο sequel, κάνει ένα tribal τατουάζ στο πρόσωπο θυμίζοντάς μας πως ότι γίνεται στο Vegas, ή εν προκειμένω στην Ταϊλάνδη, καμιά φορά δεν μένει εκεί, αλλά σε ακολουθεί.