Είδες το «Adolescence» και ξετρελάθηκες; Τι να δεις μετά

adolescence
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025

Επτά αξιόλογες προτάσεις.

Είναι η σειρά «Adolescence» η πιο τρομακτική σειρά που έχει υπάρξει (;), αναρωτιόταν ο βρετανικός Guardian σε άρθρο του πριν την κυκλοφορία της σειράς.

Η σειρά του Στίβεν Γκράχαμ (ο οποίος πρωταγωνιστεί επίσης) βασίζεται σε μια εγκλημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον αντίκτυπο των μισογυνίστικων επιρροών στα αγόρια. Πρόκειται για την ιστορία ενός πατέρα της που ανακαλύπτει ότι ο γιος του έχει δολοφονήσει ένα κορίτσι από το σχολείο του. 

Σίγουρα είναι από τις πιο τρομακτικές, απαντάμε εμείς. Ειδικά αν είσαι γονιός, σε ισοπεδώνει. Όχι με την αγωνία ή το μυστήριο. Δεν έχει άλλωστε τίποτα από αυτά. Αλλά μέσα από την συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε όλοι να μεγαλώνουμε θύματα, ότι το χάσμα γενεών είναι υπαρκτό και διογκώνεται στην εποχή των social media, ότι η εύθραυστη ψυχολογία των εφήβων μπορεί να εκτραπεί τόσο εύκολα ακόμα κι αν φαινομενικά τα έχεις κάνει όλα καλά, ότι τα αγόρια επηρεάζονται από τα σεξιστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Κι όλα αυτά μέσα από επεισόδια γυρισμένα σε μονοπλάνο που- εκτός από την τεχνικά αξιοθαύμαστη δουλειά- προσδίδουν μια αίσθηση αμεσότητας, σαν όλα να συμβαίνουν εδώ και τώρα μπροστά σου. Ίσως και για αυτό για πολλούς το τελευταίο επεισόδιο είναι το πιο σπαρακτικό. Γιατί σκιαγραφεί τις συνέπειες όσων έχουν γίνει στο μικρόκοσμο της οικογένειας.  

Η μίνι σειρά, δικαίως, είναι από τις πιο δημοφιλείς στην πλατφόρμα του Netflix όπου προβάλλεται. Σύμφωνα με το Netflix, η σειρά είχε 42 εκατ. προβολές την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο τον αντίστοιχο την εβδομάδα της πρεμιέρας της.

Αν λοιπόν την είδες και σου άρεσε, το Business Insider συγκεντρώνει εννιά προτάσεις που κινούνται στο πνεύμα της σειράς.

«Σημείο βρασμού» (Boiling Point)

Η ταινία αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Στίβεν Γκράχαμ με τον σκηνοθέτη Φίλιπ Μπαραντίνι και τα μονοπλάνα του. Ο Γκράχαμ πρωταγωνιστεί και στα δύο ενώ είναι συνδημιουργός της σειράς.

Το «Σημείο βρασμού», που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Prime, αποτελεί την κινηματογραφική εκδοχή της σειράς «The bear», εστιάζοντας στο ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας σε μια κουζίνα εστιατορίου στο Λονδίνο.

«Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story»

Πρόκειται για την δεύτερη μίνι σειρά στην ανθολογία του αληθινού εγκλήματος του Netflix που δημιουργήθηκε από τους Ράιαν Μέρφι και Ίαν Μπρέναν. Αφορά την υπόθεση της δεκαετίας του 1990 δύο αδερφών που σκότωσαν τους γονείς τους. Αργότερα παραδέχθηκαν το έγκλημα υποστηρίζοντας ότι οι γονείς τους τους κακοποίησαν.

Η σειρά απέχει πολύ από το είδους- και την ποιότητα- του «Adolescence» διαθέτοντας ένα είδος ερμηνειών σαπουνόπερας, πολλαπλές αλλαγές οπτικής γωνίας και σκηνές ωμής βίας.

Κοινό και κριτικοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την σειρά, ωστόσο, κατά γενική ομολογία αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς μόνο για το πέμπτο επεισόδιο, γυρισμένο σε μονοπλάνο. Σε αυτό το επεισόδιο ο ένας εκ των δύο παραδέχεται για πρώτη φορά την κακοποίησή του.

«Criminal: Ηνωμένο Βασίλειο»

Όσοι λάτρεψαν το τρίτο επεισόδιο του «Adolescence» πιθανώς θα εκτιμήσουν και την σειρά «Criminal: Ηνωμένο Βασίλειο» του Netflix, η οποία διαδραματίζεται εξ΄ολοκλήρου στην αίθουσα ανακρίσεων ενός αστυνομικού τμήματος. Και αν πάλι θέλεις κανείς κι άλλο, υπάρχει και η ευρωπαϊκή εκδοχή της.

Το «Criminal» δεν διαθέτει τη δράση και την αδρεναλίνη των σειρών του είδους που συνήθως καταπιάνονται με το κυνηγητό του ενόχου. Ωστόσο, διαθέτει επίσης σασπένς, ρίχνοντας φως στα «παιχνίδια» των ανακριτών και τις τακτικές που εφαρμόζουν στην προσπάθειά τους να «σπάσουν» τον ύποπτο να ομολογήσει το έγκλημα.

Υπόθεση Jacob (Defending Jacob)

Όπως και το «Adolescence», το «Υπόθεση Jacob» αφορά δύο μπερδεμένους και στεναχωρημένους δύο γονείς μετά τη σύλληψη του έφηβου γιου τους για τη δολοφονία ενός συμμαθητή του.

Σε αυτή τη σκοτεινή σειρά μυστηρίου του  Apple TV+, πρωταγωνιστεί ο Κρις Έβανς ως ο πατέρας του παιδιού που ως βοηθός εισαγγελέα προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του γιου του. Παράλληλα βλέπουμε ότι η σύζυγός του Λόρι (Μισέλ Ντόκερι) έχει αμφιβολίες για τον γιο τους.

Αυτή η σειρά επικεντρώνεται στην αντίδραση των γονιών μπροστά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει το παιδί τους και πώς είναι διατεθειμένοι να το βοηθήσουν, αφήνοντας στον αέρα το αν διέπραξε στην πραγματικότητα το έγκλημα.

«Το κοινωνικό δίλημμα» (The Social Dilemma)

«Το κοινωνικό δίλημμα» του Netflix είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που εμβαθύνει στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στους νέους.

Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πρώην εργαζόμενους σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έναν ψυχολόγο που συζητά πώς αυτές οι πλατφόρμες επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Παράλληλα βλέπουμε σε δραματοποιημένη μορφή την ιστορία μιας οικογένειας με δύο παιδιά που είναι εθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ένα αγόρι που ριζοσπαστικοποιείται στο διαδίκτυο και ένα κορίτσι που έχει κατάθλιψη λόγω μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

«Social Studies»

Η σειρά ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με το πώς είναι να μεγαλώνει κανείς στην ψηφιακή εποχή, σκιαγραφώντας τη μεγαλύτερη εικόνα για τους νέους και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σειρά, που είναι διαθέσιμη στο Disney+, ακολουθεί για ένα χρόνο μια ομάδα διαφορετικών εφήβων από το Λος Άντζελες. Καλύπτει διάφορα ζητήματα, από την δικαιοσύνη στα social media μέχρι την σεξουαλική εξερεύνηση.

«Ταρανδάκι»

Είναι δύσκολο να μην έχει δει κάποιος αυτή τη σειρά, μιας και ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης χρονιάς- και άκρως πρωτότυπη και προσεγμένη-, ωστόσο, την προτείνουμε για παν ενδεχόμενο.

Η σειρά βασίζεται στην προσωπική ιστορία του δημιουργού και πρωταγωνιστή της και αφορά ένα άνδρα κωμικό τον οποίο παρενοχλεί μια γυναίκα. Δεν έχει προφανή κοινά στοιχεία με το «Adolescence», πέρα από το γεγονός ότι φιλοξενείται επίσης στο Netflix. Αν υπάρχει και κάτι άλλο ωστόσο είναι ότι και αυτή η βρετανική σειρά καταπιάνεται με πρωτότυπο τρόπο με ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα.

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα- ivardalachaki@naftemporiki.gr