Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη Μπιενάλε της Αθήνας
Την εναρκτήρια εκδήλωσή της διοργανώνει η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «Ομόνοια», απόψε 18 Νοεμβρίου, με το διεθνές συνέδριο «Σύναψη 1». Το clickatlife.gr συγκέντρωσε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη Μπιενάλε της Αθήνας.
Η πρώτη εκδήλωση είναι ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά γύρω από το ιστορικό κτήριο Μπάγκειον της Ομόνοιας, από το Ρομάντσο και τη Στάνη μέχρι το Rex και το Bread & Roses.
Το συμβολικό όνομα «Ομόνοια»
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 έχει τον συμβολικό τίτλο «Ομόνοια» κι έχει σαν βασικό της στόχο να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και να ξεκινήσει μία διετία δραστηριότητας με περιοδικές κορυφώσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ομόνοια και διάφοροι χώροι της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.
Το ιστορικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον»
Το ξενοδοχείο «Μπάγκειον» είναι ο κέντρο των δραστηριοτήτων της Μπιενάλε της Αθήνας. Μέσα από τις εικαστικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσει, θα αποκαλύψει όλες του τις πτυχές και ομορφιές. Το ιστορικό κτίριο Μπάγκειον της Ομόνοιας είναι ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο της δεκαετίας του 1880 το οποίο σχεδίασε ο Έρνστ Τσίλλερ.
Το Μπάγκειον είναι ένα τετραώροφο διατηρητέο κτήριο, δείγμα εξαιρετικής αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα).
Βρίσκεται επάνω στην πλατεία Ομονοίας, την παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, η οποία ως το 1930 ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από το συντηρητισμό της εποχής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, το Μπάγκειον μετατράπηκε σε πνευματικό καταφύγιο νεαρών λογοτεχνών (Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνος Ζώτος, Νίκος Σαράβας) και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαμόρφωσης της νέας λογοτεχνικής γενιάς της περιόδου.
Το πρόγραμμα της Μπιενάλε ξεκινά με το εργαστήριο παραγωγής «Σύναψη 1». Πρόκειται για ένα διήμερο διεθνές συνέδριο, στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στο οποίο θα συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που διαπραγματεύεται η «ΟΜΟΝΟΙΑ» την επόμενη διετία. Είναι η πρώτη από μια σειρά δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Βασικός σκοπός είναι να διερευνήσει το κοινό έδαφος μεταξύ ερευνητών, ακτιβιστών, αυτοδιαχειριζόμενων οργανώσεων, πολιτιστικών παραγωγών και άλλων οργανώσεων πολιτών που εμπλέκονται σε αστικές πρακτικές των κοινών, της αλληλεγγύης, της ευζωίας στις πόλεις και της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας.
Από τις 18 μέχρι τις 29 του μηνός, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα ξεδιπλώσει μέρος του προγράμματός της στο άδειο Μπάγκειον και στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και
συνεργασίες.
Η Μπιενάλε της Αθήνας ενώνει τις δυνάμεις της με χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες καθώς και με κολεκτίβες, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας συνεχόμενης ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών.
Στη συνέχεια, η Μπιενάλε της Αθήνας θα εξαπλωθεί στη γειτονιά μέσω συνεργασιών με πολιτιστικούς θεσμούς, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Από το Εθνικό θέατρο και το Εντός/Εκτός που επιχειρεί μια συνολική παρουσίαση των δράσεών του, από την Άνοιξη του 2015 έως σήμερα, μέχρι το υπόγειο Μπαγκλαντές που φιλοδοξεί να γίνει ένας ζωντανός εναλλακτικός πόλος γύρω από την performance, το γαλακτοπωλείο Στάνη όπου θα παρουσιασθούν ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και το συλλογικό εστιατόριο Bread & Roses που θα αποτελέσει κέντρο εστίασης των συμμετεχόντων στη Μπιενάλε.
Ο διευθυντής προγράμματος
Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα ανέλαβε Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «OMONOIA». Ο Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου θα διευθύνει για τα επόμενα δύο χρόνια ένα τολμηρό και πειραματικό πρόγραμμα που αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης και επικεντρώνεται σε τρία φλέγοντα πεδία έρευνας: την ανάδυση εναλλακτικών οικονομιών, την επιτελεστικότητα του πολιτικού, και τη δημιουργία θεσμών που επαναπροσδιορίζουν καθιερωμένες δομές. Αντίθετα με την καθιερωμένη φόρμα των Μπιενάλε, ο Μολόνα ως Διευθυντής Προγράμματος επιλέγει να συνδυάσει θεωρία και επιμέλεια με παρεμβάσεις στην πόλη, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη διαδικασία.
Η Μπιενάλε της Αθήνας
Ο θεσμός της Μπιενάλε της Αθήνας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή της αξίας και της συμβολής της εικαστικής τέχνης στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Φέτος, η Μπιενάλε της Αθήνας θα διαρκέσει, αντίθετα με ό,τι μας είχε συνηθίσει, 2 χρόνια, μέχρι το 2017, όταν θα ξεκινήσει η documenta 14. Ο τίτλος της «Ομόνοια» είναι συμβολικός, ενώ η θεματολογία της επικεντρώνεται σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εναλλακτική οικονομία, το πολιτικό ζήτημα και η θέσπιση ιδρυμάτων που επαναπροσδιορίζουν τα συστήματα δομής καθώς και τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης.
Η επιμελητική ομάδα της Μπιενάλε αποτελείται από κοινωνικούς φιλοσόφους, πολιτικούς στοχαστές, θεωρητικούς της τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες. Φέτος το μήνυμά της προέκυψε από τις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και εμφανίζεται ως μια ανάγκη ενεργοποίησης του κοινού μέσα από την τέχνη και τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις.