Βρεθήκαμε στο Πλωμάρι και μάθαμε για την παραγωγή ούζου από την «πηγή»
Ταξιδέψαμε στη Λέσβο, τη «βασίλισσα» του ούζου, βρεθήκαμε στο Πλωμάρι, παρακολουθήσαμε από κοντά την παραγωγική διαδικασία του πασίγνωστου διεθνώς ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης και ανακαλύψαμε… πόσο ούζο μπορεί να πιει κανείς μέσα σε δύο ημέρες.
Δεν σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να γιορτάσεις τα… 120 (και βάλε) κάποιου. Γι’ αυτό και δεν χάσαμε την ευκαιρία. Πήραμε το αεροπλάνο για Μυτιλήνη, με σκοπό να βρεθούμε στην Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, η οποία με αφορμή τα περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης άνοιξε τις πύλες της για να αποκαλύψει στον κόσμο τον γοητευτικό «Κόσμο του Ούζου». Λίγο καλοκαίρι και λίγο ούζο ακόμη, άλλωστε, μόνο καλό θα μπορούσε να μας κάνει.
Εν μέσω ενός υπέροχου ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι στα νότια του νησιού, η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης ξεκινά την εμπειρία με τον πιο πρωτότυπο τρόπο: «ζωντανεύοντας» τον ίδιο τον Ισίδωρο Αρβανίτη, ο οποίος μέσω ενός ψηφιακού πορτρέτου, αρχίζει να μιλά για την ιστορία του εθνικού μας ποτού που ξεκίνησε να παράγεται στο Πλωμάρι τον 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και μέχρι σήμερα αποστάζεται με τον ίδιο τρόπο.
Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκίνησε το 1894, όταν ο επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αξιοποιώντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιούργησε το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, το ούζο που έχει συνοδέψει αμέτρητες καλοκαιρινές μας βραδιές και έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία παρεΐστικων αναμνήσεων που μάλλον δεν θα είχαμε χωρίς αυτό.
Τι μας επιφύλασε, όμως, η ξενάγηση στο αποστακτήριο, η οποία μας έφερε σε άμεση επαφή με την παραγωγική διαδικασία βήμα-βήμα;
Εκεί μας περίμεναν 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες που λειτουργούν ως μικρά παραδοσιακά αποσταγματοποιεία ακολουθώντας πιστά την συνταγή του Ισίδωρου. Ένα απόσταγμα σιτηρών υψηλής καθαρότητας που ξεπερνά το 95%, αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης στους άμβυκες, με βότανα και καρπούς, με κυρίαρχο φυσικά το γλυκάνισο που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση. Στη διαδικασία χρησιμοποιείται μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθος από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, γλυκάνισος ανώτερης ποιότητας από το Λισβόρι της Λέσβου, που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και είναι 3 φορές πιο ακριβός. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Να σημειώσουμε εδώ ότι η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.
Και κάπως έτσι, εγένετο το συγκεκριμένο ούζο πριν πάνω από 120 χρόνια και συνεχίζει να παράγεται καθημερινά, να κερδίζει συνεχείς βραβεύσεις και να μπαίνει στο ποτήρι μας σε Ελλάδα και εξωτερικό (το Ούζο Πλωμαρίου εξάγεται πλέον σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και οι εξαγωγές αυτές αποτελούν το 58,5% του συνόλου της παραγωγής), χαρίζοντάς μας πολλές «στην υγειά μας» στιγμές.
Εκτός, όμως, από τα της παραγωγής του ούζου, μάθαμε και πιο πρακτικά πράγματα, όπως το ότι η σωστή σειρά να πιούμε το αρωματικό αυτό απόσταγμα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: βάζουμε το ούζο στο ποτήρι, έπειτα λίγο νερό και τέλος τον πάγο, αν θέλουμε να νιώσουμε τη γεύση και τα αρώματα στο μέγιστο και να αποφύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων. Ο λόγος, μάλιστα, που το ούζο ασπρίζει μόλις του προσθέσουμε λίγο νερό είναι ότι ενώ αρχικά τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου που έχουμε πάρει μέσω της απόσταξης είναι διαλυτά, με την προσθήκη νερού μειώνουμε τον αλκοολικό βαθμό (από τους 40 βαθμούς πέφτει στο μισό και ακόμη πιο κάτω) και τη θερμοκρασία του ποτού και τα αιθέρια έλαια σταματούν να είναι διαλυτά, δημιουργώντας αυτή τη γαλάκτωση –κάτι που μάλιστα ονομάζεται “the ouzo effect”, με το ούζο να έχει το όνομα και τη χάρη. Το ούζο, επίσης, πίνεται πάντα με παρέα και μπορεί να συνδυαστεί με αντικρουόμενες γεύσεις όπως ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση και όχι για να μας χορτάσει, που σημαίνει ότι ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί.
Στον χώρο της ποτοποιίας υπάρχει και μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων, η οποία αν μη τι άλλο ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο, μέσα από όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες ετικετέζες. Αν θελήσετε να ζήσετε την εμπειρία της ξενάγησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα 2252031450, [email protected], ώστε να το οργανώσετε –και προς Θεού, μην φύγετε από εκεί χωρίς να πάρετε λουκουμάκι με γεύση πορτοκάλι και ούζο για το σπίτι!
Κι αν δεν καταφέρετε να βρεθείτε στο Πλωμάρι της Λέσβου, μπορείτε να… πνίξετε τον πόνο σας στην Αθήνα με τη βοήθεια ενός πολύ ιδιαίτερου πρότζεκτ που ακολουθεί την τάση της εποχής για localization, όπου το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι, το Ούζο Πλωμαρίου Άδολο και η M DRY Mastiha (το πρώτο Premium ποτό Μαστίχας που δεν είναι λικέρ) γίνονται αφορμή για τη δημιουργία εξαιρετικών, ευφάνταστων cocktails με ελληνικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του «The Local Spirit Project» που «τρέχει» από τον Ιούνιο, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα τρία παραπάνω αποστάγματα μέσα σε ευφάνταστα κοκτέιλ, τα οποία δημιουργούνται με βάση αυτά, απαντώντας ελληνικά στην παγκοσμίως αναπτυσσόμενη τάση της εντοπιότητας στη γαστρονομία και το bartending, όπου τοπικά spirits και συστατικά αξιοποιούνται όλο και περισσότερο. Signature cocktails που έχουν δημιουργήσει έμπειροι bartenders από top σημεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, θα τα βρείτε σε bars στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, όπως το Α for Athens, το Bartesera, το The Gin Joint, το IPITOU The Bar, το Odori Vermuteria di Atene, το Pairi Daeza, το Senios καθώς και το Meerkat Cocktail Safari στο Κουκάκι.
Εμείς δοκιμάσαμε το Anise & Cherry με ούζο Πλωμαρίου, Αδόλο, lime και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, το Sweet & Sour με M Dry Mastiha, πράσινο μήλο, χυμό lime και μέλι και το One in Ten που κέρδισε τις εντυπώσεις με Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι, Μοσχάτο, χυμό lime, simple syrup, passion fruit και angostura bitters. Στα παραπάνω μπαρ, ωστόσο, θα βρείτε διαφορετικές επιλογές, εμπνευσμένες από τα αποστάγματα. Αναζητήστε τες και πιείτε στην υγειά σας, δίνοντας παράταση στο καλοκαίρι που συνεχίζει να μας δίνει ραντεβού καθημερινά.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ